Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

ΗΠΑ Μελέτη: Λιγότερη ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων θα εξοικονομήσει δισ. δολάρια και θα αποτρέψει χιλιαδ. θανάτους

ΗΠΑ Μελέτη: Λιγότερη ζάχαρη στη βιομηχανία τροφίμων θα εξοικονομήσει δισ. δολάρια και θα αποτρέψει χιλιαδ. θανάτους

ΗΠΑ Μελέτη: Ένα νέο μοντέλο υγείας και οικονομίας δείχνει σαφώς γιατί είναι επιτακτικό οι παρασκευαστές τροφίμων να μειώσουν την ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης στα προϊόντα τους.



Η μείωση της ζάχαρης κατά 20% στα συσκευασμένα τρόφιμα και κατά 40% στα ποτά θα μπορούσε να αποτρέψει 2,48 εκατομμύρια καρδιαγγειακά νοσήματα (όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρδιακές ανακοπές), 490.000 καρδιαγγειακούς θανάτους και 750.000 περιστατικά διαβήτη στις ΗΠΑ καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του ενήλικου πληθυσμού, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Circulation.

Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Πάνω από δύο στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς είναι παχύσαρκοι, ένας στους δύο έχει διαβήτη και σχεδόν ένας στους δύο έχει καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), το Friedman School of Nutrition Science & Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts, το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης (NYC DOH) δημιούργησαν ένα μοντέλο προσομοίωσης και ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων μιας πολιτικής μείωσης της ζάχαρης που προτάθηκε από την National Salt and Sugar Reduction Initiative των ΗΠΑ (NSSRI) στην υγεία και την οικονομία. Σε συνεργασία με περισσότερους από 100 τοπικούς, κρατικούς και εθνικούς οργανισμούς υγείας, η NSSRI δημοσίευσε σχέδια που στοχεύουν στη μείωση της προστιθέμενης ζάχαρης στα συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά σε 15 κατηγορίες το 2018. Τον Φεβρουάριο του ’21, η NSSRI ολοκλήρωσε την πολιτική με στόχο η βιομηχανία παρασκευής τροφίμων και ποτών να δεσμευτεί οικειοθελώς στα νέα πρότυπα αναφορικά με την προσθήκη ζάχαρης στα προϊόντα της.

Ωστόσο, η εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής θα απαιτήσει κυβερνητική υποστήριξη για την παρακολούθηση των εταιρειών καθώς εργάζονται προς τους στόχους και για την δημόσια αναφορά της προόδου τους. «Η μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των παρασκευασμένων τροφίμων και ποτών θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία των Αμερικανών από άλλες πρωτοβουλίες για μείωση της ζάχαρης, όπως επιβολή φόρου ζάχαρης, επισήμανση προστιθέμενης περιεκτικότητας σε ζάχαρη στα προϊόντα ή απαγόρευση ζαχαρούχων ποτών στα σχολεία», λέει η Siyi Shangguan, MD, MPH, κύρια συγγραφέας της μελέτης και θεράπων ιατρός στο MGH.

Σε ένα πλάνο δέκα ετών, από την έναρξη ισχύος της πολιτικής NSSRI, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναμένουν εξοικονόμηση 4,28 δισεκατομμύριων δολαρίων στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και 118,04 δισεκατομμυρίων δολαριών κατά τη διάρκεια ζωής του τρέχοντος ενήλικου πληθυσμού (ηλικίας 35 έως 79 ετών), σύμφωνα με το μοντέλο. Προσθέτοντας το κοινωνικό κόστος της “χαμένης” παραγωγικότητας των Αμερικανών που αναπτύσσουν ασθένειες από υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, η συνολική εξοικονόμηση κόστους αυξάνεται στα 160,88 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της ζωής του ενήλικου πληθυσμού. Η μελέτη κατέδειξε επίσης ότι ακόμη και η μερική συμμόρφωση της βιομηχανίας με την πολιτική θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία.

Η πολιτική θα μπορούσε επίσης να μειώσει τις ανισότητες, με τα μεγαλύτερα εκτιμώμενα οφέλη για την υγεία μεταξύ των μαύρων και των Ισπανόφωνων ενήλικων πληθυσμών και εκείνων με χαμηλότερο εισόδημα και λιγότερη εκπαίδευση – πληθυσμοί που καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης ως ιστορικής συνέπειας των ανισοτήτων του συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της κατανάλωσης τεχνητών συστατικών στα τρόφιμα

Σνακ που βοηθούν το διατροφικό σας πλάνο σε σχέση με τον διαβήτη

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Τι να επιλέξω;

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Η επιλογή μεταξύ αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανάγκες, η ευκολία και τα προσωπικά προτιμήματα. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα,

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα 

Συνταγή χειμώνας: Το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, προσφέρει γεύσεις που μαγνητίζουν τους πάντες.

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Μαρούλι:Πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς. Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Σπιτική πίτσα: 5 ιδέες για να μην βαρεθείτε ποτέ

Σπιτική πίτσα: Η παρασκευή σπιτικής πίτσας είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική διαδικασία που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Ακολουθούν πέντε νόστιμες ιδέες για πίτσες

Τσάι: Ποια είδη τσαγιού βελτιώνουν την πέψη;

Τσάι: Οι κατάλληλες τσάι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη βελτίωση της πέψης, ανακουφίζοντας από πεπτικά προβλήματα και ενισχύοντας τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα τσάγια

Πώς προστατεύει το ακτινίδιο την υγεία της καρδιάς;

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας

Close Icon