Διατροφή

Ηλεκτρολύτες πηγή οργανισμός: Ο ρόλος τους στον τρόπο λειτουργίας του σώματος

Ηλεκτρολύτες πηγή οργανισμός: Ο ρόλος τους στον τρόπο λειτουργίας του σώματος

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Ηλεκτρολύτες πηγή  οργανισμός: Οι ηλεκτρολύτες παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο λειτουργίας του σώματος και ειδικότερα στην ενυδάτωση και τη ρύθμιση των υγρών, αλλά και τις συσπάσεις των μυών. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων, την απελευθέρωση των ορμονών, την πήξη του αίματος και την αναδόμηση των ιστών. Πολλοί πιστεύουν ότι τα ενεργειακά ποτά αποτελούν τη μοναδική πηγή ηλεκτρολυτών, υπάρχουν όμως πολλές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τους αναπληρώσετε. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα φρούτα, τα λαχανικά, το νερό καρύδας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Όσοι πάσχουν από ασθένειες που επηρεάζουν τα νεφρά τους, επίσης κινδυνεύουν από ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Τα πολύ χαμηλά και πολύ υψηλά επίπεδα ηλεκτρολυτών στο σώμα μπορούν να οδηγήσουν σε απειλητικά για τη ζωή προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα της ανισορροπίας ηλεκτρολυτών περιλαμβάνουν μυϊκούς σπασμούς ή κράμπες, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, κόπωση, πονοκεφάλους, διάρροιες και δυσκοιλιότητα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, σύγχυση και ευερεθιστότητα.

  • Ασβέστιο: Εκτός από τη συμβολή του στον σχηματισμό των οστών και των δοντιών, εμποδίζει το σώμα να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο ασβέστιο από τα οστά για άλλες λειτουργίες. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο κυμαίνονται από 1.000mg έως 1.500mg.
  • Νάτριο: Είναι ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες, καθώς βοηθά στη ρύθμιση και τη διαχείριση των επιπέδων των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων που υποστηρίζουν τις λειτουργίες του σώματος. Οι ειδικοί συστήνουν την πρόσληψη τουλάχιστον 1.500mg έως 2.300mg νατρίου την ημέρα.

  • Κάλιο: Ρυθμίζει τη ροή του νατρίου στο σώμα. Αυτός ο ηλεκτρολύτης απομακρύνει την περίσσεια νατρίου μέσω των ούρων και προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ανάγκες των ενηλίκων σε κάλιο κυμαίνονται από 4.500mg έως 4.700mg καθημερινά.
  • Μαγνήσιο: Και αυτός ο ηλεκτρολύτης στηρίζει τη δημιουργία των οστών και των δοντιών. Άλλα οφέλη του περιλαμβάνουν την καλύτερη λειτουργία των ενζύμων και τη βελτίωση της διαστολής και συστολής των μυών. Η συνιστώμενη πρόσληψη μαγνησίου εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία του ατόμου.
  • Φώσφορος: Αυτός ο ηλεκτρολύτης συμβάλλει στην αποθήκευση της ενέργειας, τη λειτουργία των νεύρων και τις συσπάσεις των μυών. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν 700mg έως 1.250mg φωσφόρου ημερησίως.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κράμπες αντιμετώπιση: Πού οφείλονται οι επώδυνοι μυϊκοί σπασμοί

Το καλοκαίρι μας αφυδατώνει. Ποιος είναι ο κατάλληλος ηλεκτρολύτης για σωστή ενυδάτωση;

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές με ηλεκτρολύτες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.

Τάρτα μπανάνας με γιαούρτι, εύκολη και υγιεινή

Τάρτα μπανάνας: Η τάρτα μπανάνας είναι ένα υπέροχο γλυκό, που θα το καταναλώσεις σιγά σιγά (αν έχεις εγκράτεια..) χωρίς όμως να σε λιγώσει, ή να σε πιάσει το στομάχι σου, και χωρίς να νιώσεις τύψεις γιατί είναι αρκετά υγιεινό.

Συμβουλές Chef για πίτσα στο σπίτι

Το μυστικό είναι να ψήνουμε πρώτα τη ζύμη με τη σάλτσα μας για 7-8 λεπτά και έπειτα να προσθέτουμε τα υλικά μας και να την ψήσουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί και να αποκτήσει η κρούστα μας το καφετί καλοψημένο χρώμα.

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις ανθεκτικό άμυλο και που θα το βρεις

Ανθεκτικό άμυλο: Η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου αλλάζει με τη θερμότητα. Η βρώμη και οι πράσινες μπανάνες χάνουν μέρος του ανθεκτικού αμύλου τους όταν μαγειρεύονται. Ένας άλλος τύπος ανθεκτικού αμύλου παρασκευάζεται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης. Το μαγειρεμένο ρύζι που έχει ψυχθεί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο από το ρύζι που μαγειρεύτηκε και δεν ψύχθηκε.

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

Παστίτσιο: Ένα από τα πιο κλασικά, αλλά λίγο μπελαλίδικα φαγητά, είναι το παστίτσιο. Είναι όμως ένα φαγητό, που θα χορτάσει όλη την οικογένεια και που αν κάνουμε λίγο περισσότερη ποσότητα, δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα.