Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η χρυσή τομή στην κατανάλωση υδατανθράκων

Η χρυσή τομή στην κατανάλωση υδατανθράκων

Ούτε πολλούς αλλά ούτε και πολύ λίγους υδατάνθρακες στη διατροφή συνιστούν οι επιστήμονες όταν ο στόχος είναι η παράταση του προσδόκιμου ζωής. Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση The Lancet Public Health, μια διατροφή είτε με μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είτε πολύ φτωχή στο μακροθρεπτικό συστατικό μπορεί να «κόψει» χρόνια ζωής.

Η χρυσή τομή στην κατανάλωση υδατανθράκων

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές συγκέντρωσαν και ανέλυσαν διατροφικά στοιχεία που αφορούσαν 15.400 ανθρώπους, βάσει των οποίων υπολογίστηκε πόσες θερμίδες λαμβάνει καθένας από αυτούς από υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτεΐνες.

Έπειτα από περίοδο παρακολούθησης 25 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τον μικρότερο κίνδυνο θανάτου διέτρεχαν όσοι λάμβαναν ποσοστό 50-55% των ημερήσιων θερμίδων τους από υδατάνθρακες, συγκριτικά με όσους λάμβαναν περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες από υδατάνθρακες. Ένα τέτοιο επίπεδο κατανάλωσης θεωρείται μέτριο και συνάδει με τις επίσημες διατροφικές συστάσεις επίσημων φορέων όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνθρωποι που ανήκουν στην ομάδα μέτριας κατανάλωσης υδατανθράκων, από την ηλικία των 50 ετών, αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο 33 χρόνια επιπλέον. Αυτό το προσδόκιμο ήταν:

Κατά 4 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με ελάχιστους υδατάνθρακες (το πολύ 30% των ημερήσιων θερμίδων),

Κατά 2,3 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες (30%-40% των ημερήσιων θερμίδων),

Κατά 1,1 χρόνια μεγαλύτερο συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή πολύ πλούσια σε υδατάνθρακες (τουλάχιστον 65% των ημερήσιων θερμίδων).

Τα νέα ευρήματα φάνηκε να συνάδουν με αυτά παλαιότερης μελέτης, με την οποία συνέκριναν τη μελέτη τους οι ερευνητές, η οποία αφορούσε πάνω από 400.000 ανθρώπους από 20 χώρες.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά ζωικής προέλευσης με μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης. Από τη σύγκριση αυτή προέκυψε ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων με προϊόντα ζωικής προέλευσης (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, τυρί) συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Στον αντίποδα, η αντικατάσταση των υδατανθράκων με πρωτεΐνες και λιπαρά φυτικής προέλευσης, για παράδειγμα από όσπρια και ξηρούς καρπούς, φάνηκε να μειώνει ελαφρώς τον κίνδυνο θανάτου.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Σάρα Σαϊντέλμαν από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, αναφέρει πως οι δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες στις οποίες οι υδατάνθρακες αντικαθίστανται με πρωτεΐνες ή λιπαρά –για παράδειγμα η δίαιτα Άτκινς ή η κετογονική δίαιτα– είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλείς για την απώλεια των περιττών κιλών, ωστόσο από τη μελέτη προκύπτει ότι σε βάθος χρόνου η μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων είναι πιο ωφέλιμη.

Αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, συμβουλεύει η Δρ Σαϊντέλμαν, θα πρέπει τουλάχιστον να επιλέξει να αντικαταστήσει τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες ή λιπαρά φυτικής προέλευσης και όχι ζωικής, καθώς φαίνεται να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην υγιή γήρανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Το ενεργειακό ρόφημα που θα σας ξετρελάνει

Μάτσα Λάττε με Βανίλια: Αν αναζητάτε έναν διαφορετικό τρόπο να ξεκινήσετε τη μέρα σας, το vanilla matcha latte είναι η ιδανική επιλογή. Με έναν εκλεπτυσμένο συνδυασμό γήινης matcha και γλυκιάς βανίλιας, προσφέρει ενέργεια

Close Icon