29.4 C
Athens
28.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025

Η σοκολάτα καταπολεμά τον καρκίνο του παχέος εντέρου

  Οι ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας στον οργανισμό και στην ψυχολογία μας είναι ήδη γνωστές. Μία νέα όμως, ισπανική μελέτη αναφέρει ότι λίγη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο την ημέρα, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κακάο, όταν το καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την υγεία μας. Παλαιότερες […]

 

Οι ευεργετικές δράσεις της σοκολάτας στον οργανισμό και στην ψυχολογία μας είναι ήδη γνωστές. Μία νέα όμως, ισπανική μελέτη αναφέρει ότι λίγη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο την ημέρα, αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το κακάο, όταν το καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες είναι ωφέλιμο για την υγεία μας.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν πως είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που είναι έντονα δραστικά μόρια, τα οποία επιφέρουν πολλές βλάβες στον οργανισμό. Χάρη λοιπόν στις πολυφαινόλες, τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, όπως είναι η σοκολάτα, μας προστατεύουν από τον διαβήτη, την υπέρταση και την καρδιοπάθεια.

Η νέα αυτή μελέτη που έγινε από ομάδα επιστημόνων, υπό την δρα Μαρία Αρίμπας, από το Επιστημονικό & Τεχνολογικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής της Ισπανίας, ερεύνησε αν η σοκολάτα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε αρουραίους, που εκτέθηκαν σε καρκινογόνες ουσίες. Συγκεκριμένα, επί οκτώ εβδομάδες μια ομάδα αρουραίων ακολούθησε ένα διαιτολόγιο, το οποίο αποτελούνταν από 12% κακάο, ενώ η άλλη ακολούθησε το ίδιο διαιτολόγιο χωρίς κακάο.

Στη συνέχεια και οι δύο ομάδες εκτέθηκαν σε μία καρκινογόνο ουσία, το λεγόμενο αζοξυμεθάνιο που χρησιμοποιείται στα ιατρικά πειράματα για να προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου. Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, τα ποντίκια ανέπτυξαν προκαρκινικές αλλοιώσεις στο έντερο. Εκείνα όμως που είχαν καταναλώσει το κακάο, είχαν σημαντικά μειωμένο αριθμό προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Τώρα, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες αρκεί να διαπιστωθεί πως αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους. Σημειώνεται ότι μιλάμε πάντα για λογικές ποσότητες σοκολάτες γιατί η υπερκατανάλωση φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ