Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κάπαρη και οι ευεργετικές ιδιότητές της

Η κάπαρη και οι ευεργετικές ιδιότητές της

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Irvine του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μια ένωση που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην κάπαρη, μπορεί να ρυθμίσει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για σωματικές διεργασίες όπως η λειτουργία της καρδιάς, η σκέψη, η μυϊκή συστολή και η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, του παγκρέατος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Geoffrey Abbott, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Kaitlyn Redford, απόφοιτη του Εργαστηρίου Abbott.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η κερκετίνη, ένα βιοφλαβονοειδές φυτικής προέλευσης, ρυθμίζει τους διαύλους ιόντων καλίου στην οικογένεια γονιδίων KCNQ, των οποίων η δυσλειτουργία συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή αρρυθμία και η επιληψία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κερκετίνη μειώνει την έκφραση των διαύλων καλίου, αποκαλύπτοντας έναν απροσδόκητο μηχανισμό σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης. Ο μηχανισμός λειτουργεί και σε άλλες τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη και σε συμπληρώματα διατροφής με βάση το συγκεκριμένο βιοφλαβονοειδές. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως μελλοντικές έρευνες πάνω στα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν στην εύρεση νέων θεραπειών.

Σχετικά με την ικανότητα αλλαγής της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ , η μελέτη έδειξε πως μόλις 1% εκχυλίσματος κάπαρης συνέβαλε στην ομαλή δραστηριότητα του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενεργοποιώντας διαύλους που κανονικά ήταν ανενεργοί. «Η αύξηση της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ σε διάφορα μέρη του σώματος είναι δυνητικά επωφελής», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψης των ευεργετικών ιδιοτήτων της κάπαρης δεν είναι καινούργια. Αρχαιολογικές έρευνες στη μεσολιθική απόθεση του εδάφους στη Συρία και σε σπήλαια της ύστερης Λίθινης Εποχής στην Ελλάδα και το Ισραήλ, έδειξαν πως το τρόφιμο αποτελεί διατροφική συνήθεια εδώ και πάνω από 10.000 χρόνια. Η κάπαρη χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως γιατροσόφι για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια και, σήμερα, αποτελεί αντικείμενο μελέτης σχετικά με πιθανές αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και πιθανά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίζει για την υγεία του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πατάτες με κιμά και ρίγανη στην κατσαρόλα

Μπάρες βρώμης με μπανάνα - Το ιδανικό σνακ ενέργειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 Οφέλη του ελαιόλαδου που θα σας εκπλήξουν

Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από την καρδιαγγειακή υγεία, προσφέρει πολλά ακόμα οφέλη

Το ιδανικό γλυκό με ελάχιστα υλικά

Μπισκότα με Φουντούκια: Τα μπισκότα με φουντούκια είναι ένας νόστιμος και υγιεινός τρόπος να απολαύσετε μια γλυκιά απόλαυση. Με την κρεμώδη υφή και τη γεμάτη γεύση του φουντουκιού, αυτά τα μπισκότα αποτελούν την τέλεια επιλογή για σνακ ή επιδόρπιο.

Τα αυγά είναι μια υγιεινή συνήθεια ή ένας διατροφικός μύθος; 

Αυγά: Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση στην χοληστερόλη του αίματος, όπως πιστευόταν παλιότερα. Για πολλούς ανθρώπους, η κατανάλωση αυγών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Ακτινίδιο ως σύμμαχος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Ακτινίδιο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, τη συμβολή του στη ρύθμιση της σεροτονίνης και την ευεργετική του δράση στον ύπνο, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα στη διατροφή όσων θέλουν να βελτιώσουν τη διάθεσή τους.

Μεγάλα οφέλη των μούρων για την υγεία του ήπατος

Μούρα: Χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές τους ιδιότητες. αποτελούν έναν απλό γευστικό τρόπο να υποστηρίξουμε την ηπατική λειτουργία και τη συνολική μας υγεία.

Είναι όντως πιο υγιεινές οι τηγανητές πατάτες αέρος; 

Air fryer: Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη έκθεση στο λάδι μπορούν να μειώσουν την ποιότητα των βιταμινών και των ανόργανων συστατικών, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο. Αντίθετα, οι τηγανητές πατάτες αέρος μαγειρεύονται με κυκλοφορία ζεστού αέρα, επιτρέποντας την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.

Close Icon