Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κάπαρη και οι ευεργετικές ιδιότητές της

Η κάπαρη και οι ευεργετικές ιδιότητές της

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Irvine του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μια ένωση που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην κάπαρη, μπορεί να ρυθμίσει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για σωματικές διεργασίες όπως η λειτουργία της καρδιάς, η σκέψη, η μυϊκή συστολή και η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, του παγκρέατος και του γαστρεντερικού σωλήνα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Geoffrey Abbott, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Kaitlyn Redford, απόφοιτη του Εργαστηρίου Abbott.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η κερκετίνη, ένα βιοφλαβονοειδές φυτικής προέλευσης, ρυθμίζει τους διαύλους ιόντων καλίου στην οικογένεια γονιδίων KCNQ, των οποίων η δυσλειτουργία συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή αρρυθμία και η επιληψία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κερκετίνη μειώνει την έκφραση των διαύλων καλίου, αποκαλύπτοντας έναν απροσδόκητο μηχανισμό σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης. Ο μηχανισμός λειτουργεί και σε άλλες τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη και σε συμπληρώματα διατροφής με βάση το συγκεκριμένο βιοφλαβονοειδές. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως μελλοντικές έρευνες πάνω στα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν στην εύρεση νέων θεραπειών.

Σχετικά με την ικανότητα αλλαγής της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ , η μελέτη έδειξε πως μόλις 1% εκχυλίσματος κάπαρης συνέβαλε στην ομαλή δραστηριότητα του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενεργοποιώντας διαύλους που κανονικά ήταν ανενεργοί. «Η αύξηση της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ σε διάφορα μέρη του σώματος είναι δυνητικά επωφελής», δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ανακάλυψης των ευεργετικών ιδιοτήτων της κάπαρης δεν είναι καινούργια. Αρχαιολογικές έρευνες στη μεσολιθική απόθεση του εδάφους στη Συρία και σε σπήλαια της ύστερης Λίθινης Εποχής στην Ελλάδα και το Ισραήλ, έδειξαν πως το τρόφιμο αποτελεί διατροφική συνήθεια εδώ και πάνω από 10.000 χρόνια. Η κάπαρη χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως γιατροσόφι για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια και, σήμερα, αποτελεί αντικείμενο μελέτης σχετικά με πιθανές αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και πιθανά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίζει για την υγεία του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί το ποπ κορν να είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος στις προσπάθειες απώλειας βάρους;

Πεντανόστιμα και θρεπτικά smoothies ιδανικά για παιδιά χωρίς διαμαρτυρίες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια;

Διατροφή γονίδια: Η επίδραση της διατροφής στα γονίδια είναι ένα συναρπαστικό πεδίο της επιστήμης που δείχνει πώς τα τρόφιμα όχι μόνο μας παρέχουν ενέργεια, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση της υγείας μας σε γενετικό επίπεδο.

Γιατί η δίαιτα που ακολουθείτε πιθανώς δεν λειτουργεί

Δίαιτα Αποτυχία: Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα για να χάσουν βάρος, αλλά συχνά αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Ακολουθούν μερικοί λόγοι που μπορεί να εξηγούν

Κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια

Το κατσικάκι κρασάτο είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνδυάζει τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας με την πλούσια γεύση του κρέατος και των φρέσκων λαχανικών. Αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια και τους φίλους σας.

Η σχέση των μανταρινιών με την χοληστερίνη, την πίεση και τα οστά 

Μανταρίνια: Τα μανταρίνια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης στον οργανισμό. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL (“κακής”) χοληστερίνης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Mπορεί η δίαιτα κετο να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων;

Κετογονική δίαιτα: Αν και τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να είναι αποτελεσματική θεραπεία.

Αυτά είναι τα 9 φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνεις 

Φαγητό ζέσταμα: Κρέατα όπως το κοτόπουλο και το χοιρινό που έχουν μαγειρευτεί και αποθηκευτεί σε λάθος θερμοκρασία μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια. Η επαναθέρμανση τους δεν αφαιρεί τους κινδύνους.

Close Icon