Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η γαλακτώδης υφή της παπάγιας είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η γαλακτώδης υφή της παπάγιας είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά

Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.


Η συγκομιδή του φθινοπώρου περιλαμβάνει τόνους από κολοκύθες. Αλλά ένα τροπικό φρούτο με απαλό δέρμα ανταγωνίζεται επίσης την προσοχή των καταναλωτών: η παπάγια. Το πορτοκαλί αυτό φρούτο προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και το νότιο Μεξικό. Αλλά η παπάγια αναπτύσσεται τώρα σε πολλές τροπικές και υποτροπικές χώρες, όπως η Βραζιλία, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η παπάγια καλλιεργείται στη Χαβάη και τη Φλόριντα. Η συγκομιδή μπορεί να κορυφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Τι γεύση έχει η παπάγια;

Η παπάγια έχει ένα γλυκό, σχεδόν βουτυρώδες ή γαλακτώδες εσωτερικό, γι’ αυτό και είναι γνωστή ως lechosa ή lechoza σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Η σάρκα μπορεί να είναι κίτρινη, πορτοκαλί ή ροζ και, ανάλογα με την ποικιλία, η παπάγια μπορεί να έχει μια ελαφρώς μοσχομυριστή γεύση. Ο καρπός έχει πολλά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε. Η παπάγια περιέχει αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, και φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με έρευνα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, το οποίο «μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση». Αυτό δήλωσε η Alanna Cabrero, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη. Το θρεπτικό περιεχόμενο της παπάγιας βοηθά επίσης στην πέψη, ενώ είναι απαλό για την κοιλιά. Ο καρπός από το φυτό Carica papaya είναι ώριμος όταν το σκούρο πράσινο εξωτερικό του γίνεται κίτρινο-πορτοκαλί. Η άγουρη παπάγια έχει χρησιμοποιηθεί από καιρό στη λαϊκή ιατρική για πράγματα όπως η επούλωση πληγών, και η έρευνα δείχνει ότι οι βρώσιμοι μαύροι σπόροι που συγκεντρώνονται στο κέντρο της παπάγιας έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των εντερικών παρασίτων.

Κίνδυνοι από την παπάγια

Ωστόσο, η κατανάλωση άγουρης παπάγιας μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Το λάτεξ παπάγιας μέσα στο φρούτο περιέχει παπαΐνη, ένα ένζυμο που διασπά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η Cabrero δεν νοιαζόταν ιδιαίτερα για τη γεύση της παπάγια ως παιδί. Τώρα, απολαμβάνει τα φρούτα. Τρώγοντας φέρνει όμορφες αναμνήσεις από τον αείμνηστο πατέρα της. «Ήταν το αγαπημένο φρούτο του πατέρα μου», είπε.

Η προσθήκη μιας πιτσιλιάς λεμονιού ή λάιμ σε μια φέτα παπάγια μπορεί να δαμάσει την έντονη γεύση σε ορισμένες ποικιλίες, είπε η Cabrero. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια μαρινάδα με αυτό ανακατεύοντας παπάγια με σάλτσα σόγιας, λίγο λάιμ και πιπέρι. «Θα κάνει το κρέας πιο τρυφερό και πιο εύκολο στην πέψη», είπε. Η υφή της παπάγιας την καθιστά επίσης εξαιρετικό συστατικό για smoothies. «Μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει αυτό το είδος πάχους μπανάνας που έχουν τα smoothies», είπε η Cabrero.

Η παπάγια μπορεί να κοπεί σε κύβους και να παγώσει. Όταν σας πιάσει η διάθεση για ένα δροσερό ρόφημα, βγάλτε την παπάγια από την κατάψυξη, προσθέστε άλλα φρούτα και φτιάξτε ένα smoothie. «Θα μπορούσε να είναι κάπως διασκεδαστικό αν το συνδυάσετε με μερικές μπανάνες, λίγο ανανά και λίγο μάνγκο», είπε η Cabrero, προσθέτοντας ότι είναι ένα είδος τροπικής γιορτής για τον ουρανίσκο που δεν θα σας απογοητεύσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τρώγεται η παπάγια ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ;

Γίνεται να τρώμε μόνο φρούτο για μια μέρα;

Αντιμετωπίστε τη φλεγμονή και το πρήξιμο με αυτό το smoothie

Πώς σχετίζεται η καροτίνη με χαμηλότερη παρουσία λίπους στις αρτηρίες;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon