ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς

Η επίδραση του αλκοόλ στην υγεία της καρδιάς έχει αποτελέσει θέμα πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, με ορισμένες από αυτές να υπογραμμίζουν τα οφέλη και άλλες τις βλαβερές συνέπειές του.

Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί θεωρείται πως έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και τη θεωρία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και μια νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Ωστόσο, ένα νέο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύει η μελέτη είναι πως οι επιδράσεις του αλκοόλ στην καρδιά εξαρτώνται και από την περιοδικότητα της κατανάλωσης. Η αστάθεια στην κατανάλωση αλκοόλ, ακόμη και με μέτρο, φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 35.132 άτομα για διάστημα 10 ετών. Το δείγμα των συμμετεχόντων περιλάμβανε: άτομα που ακολουθούσαν τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, άτομα που έπιναν περιστασιακά αλκοόλ με μέτρο και άτομα που είχαν σταματήσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρια θεωρείται η κατανάλωση έως και 168 γραμμαρίων αλκοόλ (αιθανόλης) την εβδομάδα για τους άντρες και 112 γραμμαρίων για τις γυναίκες. Ενδεικτικά, ένα μικρό ποτήρι μπίρα 250 ml ή ένα μικρό ποτήρι κρασί περιέχει 8-10 γραμμάρια αλκοόλ.

Το συμπέρασμα που προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων ήταν πως εκείνοι που δεν έπιναν αλκοόλ σε σταθερή βάση είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως για τις γυναίκες και για τα άτομα άνω των 55 ετών.

Η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς κάποιας μορφής περιοδικότητα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ η σταθερή κατανάλωση με μέτρο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προστασία από καρδιακές παθήσεις, καταλήγουν οι ερευνητές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!