Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η διαφορά μεταξύ βιταμίνης D και D3

Η διαφορά μεταξύ βιταμίνης D και D3

Η βιταμίνη D (καλσιφερόλη) είναι μια λιποδιαλυτή (δηλαδή, διαλυτή στο λίπος) βιταμίνη. Περιλαμβάνει μια ομάδα λιποδιαλυτών σεκοστεροειδών (οργανικές ενώσεις με τρεις κλειστούς, ένα ανοικτό δακτύλιο και συγκεκριμένη διάταξη).


Οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D στους ανθρώπους είναι η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) και η βιταμίνη D3 (χοληκαλσιφερόλη).

Με απλά λόγια η βιταμίνη D3 αποτελεί υποσύνολο (τμήμα) της βιταμίνης D.

  • Η βιταμίνη D2 περιλαμβάνεται κυρίως στις τροφές και εντοπίζεται κυρίως στα φυτά (π.χ. ορισμένα μανιτάρια) και στις ζύμες.
  • Η βιταμίνη D3 είναι πολύ περισσότερο βιοενεργή και παράγεται κυρίως στο δέρμα όταν εκτεθεί σε ακτινοβολία UVB (290-320 nm). Αυτό λαμβάνει χώρα μέσω των επιδερμικών κυττάρων (υπό την επήρεια της υπεριώδους ακτινοβολίας Β με την μετατροπή της 7-δευδροχοληστερόλης (προέρχεται από τη χοληστερόλη) σε χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3).

Η έκθεση στο φως του ήλιου παράγει το 80-90% της βιταμίνης D3 του σώματος. Η βιταμίνη D3 προσλαμβάνεται και με την τροφή (ενισχυμένα με βιταμίνη D3 γαλακτοκομικά προϊόντα, μαργαρίνη, λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαια), όπως γράφει το www.logodiatrofis.gr 

Σημείωση: Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βιταμίνη D μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Βιταμίνη D: Μία θρεπτική ουσία – Χίλιες δράσεις υγείας!» (Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος PhD), που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Αθήνα 2017.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης - ΔιαιτολόγοςΔημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Κολωνάκι: Σκουφά 32 & Δημοκρίτου, ΤΚ. 106 73Τηλ.: 2103647517, 2103617502, 2103615603 – Fax: 2103615603
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, ΤΚ. 111 43Τηλ.: 2102520977, 2102582465 – Fax: 2102582465
Email: [email protected]

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα σας,

θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον Διαιτολόγο – Διατροφολόγο!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κλασική συνταγή για υγιεινές μπάμιες με ντομάτα 

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon