Διατροφή

H διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη εγκεφάλου των παιδιών

H διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη εγκεφάλου των παιδιών

H διατροφή επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από την κατανάλωση διαφόρων θρεπτικών στοιχείων.

Αν και τα δεδομένα των ερευνών είναι πολλές φορές αντικρουόμενα, υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε συνδέονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την κατανόηση, την κρίση, την ευφυΐα, τη διάθεση και τα συναισθήματά μας.

Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από την κατανάλωση διαφόρων θρεπτικών στοιχείων.

Γενικά φαίνεται ότι στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη νοημοσύνη ενός παιδιού εμπλέκονται κυρίως η ποιότητα της διατροφής της μητέρας πριν και κατά την εγκυμοσύνη, η ποιότητα και επάρκεια διατροφής στη νεογνική και βρεφική ηλικία (ειδικά για τα πρόωρα) αλλά και η διατροφή του παιδιού στη νηπιακή ηλικία (2-3 ετών), που είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η διατροφή σε αυτές τις σημαντικές περιόδους πρέπει να είναι ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, καθώς και απαραίτητα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα όπου αυτά κριθούν αναγκαία.

• Ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για την καλύτερη διανοητική ανάπτυξη των βρεφών και έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερους βαθμούς IQ.
• Είναι ξεκάθαρη η θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων και ειδικότερα του DHA στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά και στο πρώτο έτος ζωής. Η επαρκή πρόσληψη τους λοιπόν, από την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού είναι ευεργετική για το IQ των παιδιών. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία διατροφή των παιδιών κάθε ηλικίας για ενίσχυση της καλής πνευματικής και γενικότερης υγείας. Κυριότερες πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, τόνος κτλ), οι ξηροί καρποί και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως η μαλακή μαργαρίνη.
• Η επίδραση των υδατανθράκων στην πνευματική λειτουργία των παιδιών μιας και η γλυκόζη είναι απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Πράγματι, μελέτες των τελευταίων χρόνων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού που περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως εξασφαλίζει καλύτερα επίπεδα προσοχής αλλά και μνήμης κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών.
• Από τα μικροθρεπτικά στοιχεία που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με τη νοημοσύνη των παιδιών είναι ο σίδηρος. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που είχαν αναιμία (έλλειψη σιδήρου). Επιπρόσθετα φαίνεται ότι παιδιά με την ανεπάρκεια σιδήρου, εμφάνισαν χαμηλότερα σκορ στην απόδοση στα μαθηματικά σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Μια διατροφή που θα δώσει στο παιδί επαρκείς ποσότητες σίδηρου θα πρέπει να περιλαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση κρέας, όσπρια, ψάρι και αυγά. Ωστόσο, όταν μέσω διατροφής δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαραίτητες προσλήψεις, η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου τόσο στην εγκυμοσύνη αλλά και στην παιδική ηλικία, φαίνεται να έχει οφέλη στην νοημοσύνη.
• Άλλο σημαντικό θρεπτική συστατικό για την νοητική λειτουργία του παιδιού είναι το ιώδιο. Όταν η ανεπάρκεια ιωδίου εμφανίζεται κατά την ενδομήτρια ζωή, οδηγεί σε εμβρυϊκό υποθυρεοειδισμό και σε μη αναστρέψιμα νευρολογικά και νοητικά προβλήματα (π.χ. κρετινισμός). Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά, τα λαχανικά αλλά και το εμπλουτισμένο αλάτι.

Με την συνεργασία της Αναστασίας Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc . Συνεργάτης της ομάδας www.Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυγά ορτυκιού - Μια πραγματική διατροφική υπερδύναμη

Τα μαγειρικά μυστικά του να φτιάξεις τα τέλεια ρεβίθια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.