Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

H διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη εγκεφάλου των παιδιών

H διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη εγκεφάλου των παιδιών

H διατροφή επηρεάζει την ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από την κατανάλωση διαφόρων θρεπτικών στοιχείων.

Αν και τα δεδομένα των ερευνών είναι πολλές φορές αντικρουόμενα, υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουμε συνδέονται με τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την κατανόηση, την κρίση, την ευφυΐα, τη διάθεση και τα συναισθήματά μας.


Υπάρχουν τουλάχιστον 50 ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζονται από την κατανάλωση διαφόρων θρεπτικών στοιχείων.

Γενικά φαίνεται ότι στην ομαλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη νοημοσύνη ενός παιδιού εμπλέκονται κυρίως η ποιότητα της διατροφής της μητέρας πριν και κατά την εγκυμοσύνη, η ποιότητα και επάρκεια διατροφής στη νεογνική και βρεφική ηλικία (ειδικά για τα πρόωρα) αλλά και η διατροφή του παιδιού στη νηπιακή ηλικία (2-3 ετών), που είναι οι πιο κρίσιμες περίοδοι για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η διατροφή σε αυτές τις σημαντικές περιόδους πρέπει να είναι ισορροπημένη, περιλαμβάνοντας τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, καθώς και απαραίτητα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα όπου αυτά κριθούν αναγκαία.

• Ο μητρικός θηλασμός είναι σημαντικός για την καλύτερη διανοητική ανάπτυξη των βρεφών και έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερους βαθμούς IQ.
• Είναι ξεκάθαρη η θετική επίδραση των ω-3 λιπαρών οξέων και ειδικότερα του DHA στην ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη του βρέφους στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά και στο πρώτο έτος ζωής. Η επαρκή πρόσληψη τους λοιπόν, από την μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και του θηλασμού είναι ευεργετική για το IQ των παιδιών. Επιπλέον, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικό να περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία διατροφή των παιδιών κάθε ηλικίας για ενίσχυση της καλής πνευματικής και γενικότερης υγείας. Κυριότερες πηγές αποτελούν τα λιπαρά ψάρια (σολομός, γαύρος, τόνος κτλ), οι ξηροί καρποί και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως η μαλακή μαργαρίνη.
• Η επίδραση των υδατανθράκων στην πνευματική λειτουργία των παιδιών μιας και η γλυκόζη είναι απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Πράγματι, μελέτες των τελευταίων χρόνων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού που περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως εξασφαλίζει καλύτερα επίπεδα προσοχής αλλά και μνήμης κατά την διάρκεια των πρωινών ωρών.
• Από τα μικροθρεπτικά στοιχεία που έχουν συνδεθεί κατά καιρούς με τη νοημοσύνη των παιδιών είναι ο σίδηρος. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά που είχαν αναιμία (έλλειψη σιδήρου). Επιπρόσθετα φαίνεται ότι παιδιά με την ανεπάρκεια σιδήρου, εμφάνισαν χαμηλότερα σκορ στην απόδοση στα μαθηματικά σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Μια διατροφή που θα δώσει στο παιδί επαρκείς ποσότητες σίδηρου θα πρέπει να περιλαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση κρέας, όσπρια, ψάρι και αυγά. Ωστόσο, όταν μέσω διατροφής δεν μπορούν να καλυφθούν οι απαραίτητες προσλήψεις, η συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου τόσο στην εγκυμοσύνη αλλά και στην παιδική ηλικία, φαίνεται να έχει οφέλη στην νοημοσύνη.
• Άλλο σημαντικό θρεπτική συστατικό για την νοητική λειτουργία του παιδιού είναι το ιώδιο. Όταν η ανεπάρκεια ιωδίου εμφανίζεται κατά την ενδομήτρια ζωή, οδηγεί σε εμβρυϊκό υποθυρεοειδισμό και σε μη αναστρέψιμα νευρολογικά και νοητικά προβλήματα (π.χ. κρετινισμός). Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά, τα λαχανικά αλλά και το εμπλουτισμένο αλάτι.

Με την συνεργασία της Αναστασίας Βανδώρου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc . Συνεργάτης της ομάδας www.Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επηρεάζει τον διαβήτη το ζωικό βούτυρο;

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι πραγματικά επιβλαβές το πλήρες γάλα;

Πλήρες γάλα: Το πλήρες γάλα δεν φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές όσο παλαιότερα πιστευόταν. Αντίθετα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη και να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια θρεπτικά συστατικά έχει η σοκολάτα εκτός από μαγνήσιο;

Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από το μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος, η σοκολάτα περιέχει

Νόστιμα και θρεπτικά ρεβίθια με μπακαλιάρο 

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όλες  τις ημέρες  και προσφέρει μια υγιεινή και χορταστική επιλογή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να καταψύχουμε ψωμί;

Ψωμί: Οι ισχυρισμοί που συνδέουν την ψύξη του με τον καρκίνο δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αντιθέτως, η σωστή αποθήκευση και θέρμανση του ψωμιού διασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Νόστιμες συνταγές με Cottage Cheese

Cottage Cheese: Από σαλάτες και πίτες μέχρι επιδόρπια, η ευελιξία τους τα κάνει ιδανικά για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με υγιεινές και νόστιμες δημιουργίες.

Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρες της σοκολάτας

Κέικ Πραλίνα: Το κέικ πραλίνα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της πραλίνας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει

Close Icon