Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Ελληνική πεντανόστιμη συνταγή για ραβανί

Γλυκό: Αυτή η τοπική συνταγή με οδηγίες βήμα προς βήμα θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το πιο σιροπιαστό, αφράτο, νόστιμο κέικ ραβανί!


Μπορείτε να βρείτε πολλές παραλλαγές αυτής της παραδοσιακής ελληνικής συνταγής ραβανιού, με πιο γνωστές τη συνταγή ραβανιού με βάση την καρύδα και τη συνταγή ραβανιού με βάση το σιμιγδάλι από την περιοχή της Βέροιας.

Συστατικά

Για το ραβανί

  • 4 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι απλό αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 φλιτζάνια καρύδα σε νιφάδες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Για το σιρόπι

  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι

Για την επικάλυψη

  • μια χούφτα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης

Οδηγίες

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.
  • Στις περισσότερες συνταγές για ελληνικό κέικ καρύδας, τα αυγά προστίθενται ολόκληρα στο μείγμα, αλλά με αυτή τη συνταγή τα ασπράδια γίνονται μαρέγκες. Αυτό είναι το μυστικό για ένα πιο αφράτο κέικ ραβανί και για να αποφύγετε τη μυρωδιά του αυγού, που μπορεί να καταστρέψει τη γεύση του κέικ σας.
  • Για να ετοιμάσετε το ελληνικό κέικ καρύδας, ξεκινήστε ανακατεύοντας το βούτυρο και τη ζάχαρη (σε δυνατή ταχύτητα), μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών, έναν κάθε φορά, αφήνοντας τον καθένα να απορροφηθεί, ενώ ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη.
  • Σε ένα καθαρό μπολ βάζετε τα ασπράδια και μια πρέζα ζάχαρη. Βεβαιωθείτε ότι τα ασπράδια των αυγών, το μπολ και το/τα εξάρτημα/α με το σύρμα είναι απαλλαγμένα από νερό. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ ή ηλεκτρικά χτυπητήρια χειρός για να χτυπήσετε τα ασπράδια μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και γυαλιστερό και να σχηματιστεί μια μεγάλη κορυφή όταν ανασηκώσετε το σύρμα (μαρέγκες).
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε την καρύδα, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
  • Με μια σπάτουλα προσθέτετε τις μαρέγκες και το μισό μείγμα με το αλεύρι στο χτυπημένο βούτυρο και ανακατεύετε ελαφρά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού. ανακατεύετε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις.
  • Για να ψήσετε το ραβανί, χρησιμοποιήστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, διαμέτρου 30 εκ. περίπου. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο για να βουτυρώσετε τον πάτο και τις πλευρές της φόρμας του κέικ. Πασπαλίζετε με 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακινείτε τη φόρμα του κέικ, ώστε το αλεύρι να καλύψει το βούτυρο. απαλλαγείτε από το περιττό αλεύρι. Αυτή η τεχνική θα εμποδίσει το ραβανί να κολλήσει στο τηγάνι.

  • Ψήνετε το ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί. Αφού ψήσετε το κέικ, το αφήνετε να κρυώσει για λίγο.
  • Αφού κρυώσει το ραβανί, αρχίστε να ετοιμάζετε το σιρόπι. Προσθέστε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. βράζετε για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πήξει ελαφρώς το σιρόπι. Βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε σιγά σιγά το σιρόπι πάνω από το κέικ ραβανί, αφήνοντας κάθε κουτάλα σιρόπι να απορροφηθεί, πριν το ξαναβάλετε. Αφήνετε χρόνο να απορροφηθεί το σιρόπι και το βάζετε στο ψυγείο.
  • Πασπαλίστε με λίγα θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε αυτό το έξτρα σιροπιασμένο ελληνικό κέικ καρύδας κρύο με μια γεμάτη κουταλιά παγωτό βανίλια.

Καλή σας απόλαυση!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Cheesecake φράουλα σε 4 εύκολα βήματα

Γιατί πρέπει να εντάξουμε τα αμύγδαλα στη διατροφή μας;

Προσθέστε το κουκουνάρι στη διατροφή σας

Γιατί πρέπει να προσθέσετε τα δημητριακά στη διατροφή σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon