Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γιαούρτι αμυγδάλου: To γιαούρτι αμυγδάλου μπορεί να είναι το πιο θρεπτικό μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο

Γιαούρτι αμυγδάλου: To γιαούρτι αμυγδάλου μπορεί να είναι το πιο θρεπτικό μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο

Γιαούρτι αμυγδάλου: Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης και γίνονται πιο εύκολα διαθέσιμα. 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης και γίνονται πιο εύκολα διαθέσιμα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής απειλούν ιδιαίτερα την κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας και της γονιμότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα φυτικά προϊόντα τοποθετούνται ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε παρόμοια σελίδα, πολλές μελέτες τονίζουν τη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση φυτικών γιαουρτιών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα φυτικής προέλευσης προϊόντα έχουν πλεονεκτήματα έναντι των γαλακτοκομικών γιαουρτιών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και της χαμηλής ζάχαρης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το γιαούρτι αμυγδάλου έχει την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα με βάση τον Δείκτη Τροφίμων Πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά. Το Nutrient-Rich Foods Index είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθοδήγησης τροφίμων που βαθμολογεί τα τρόφιμα με βάση τη θρεπτική τους πυκνότητα.


Τι βρήκε η μελέτη;

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers Journal ανέλυσε την ενέργεια, το συνολικό λίπος, τα κορεσμένα λιπαρά, τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες, τη συνολική ζάχαρη και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε έξι διαφορετικές βάσεις γιαουρτιού, όπως γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, γαλακτοκομικά με χαμηλά και χωρίς λιπαρά, καρύδα, αμύγδαλο, κάσιους και βρώμη.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καρύδα περιείχε περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά και χωρίς λιπαρά, το γιαούρτι βρώμης περιείχε λιγότερες θερμίδες από τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, αλλά δεν διέφερε πολύ από τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά και χωρίς λιπαρά. Τα γιαούρτια αμυγδάλου και κάσιους δεν διέφεραν σημαντικά από τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, αλλά ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα γαλακτοκομικά γιαούρτια με χαμηλά και χωρίς λιπαρά .

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιλογές γιαουρτιού φυτικής προέλευσης είχαν περισσότερες φυτικές ίνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και χαμηλότερη ποσότητα νατρίου σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν περισσότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο από ότι τα φυτικά προϊόντα. Από όλα τα είδη γιαουρτιών που μελετήθηκαν, το γιαούρτι αμυγδάλου σημείωσε την υψηλότερη βαθμολογία, έχοντας την υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γαλακτοκομικά γιαούρτια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ως εκ τούτου, για καλή καρδιαγγειακή υγεία, τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

Τα οφέλη του γιαουρτιού

Τα γιαούρτια παρασκευάζονται με ζύμωση γάλακτος με βακτηριακή καλλιέργεια γιαουρτιού. Έχουν πολλά οφέλη για την υγεία παρέχοντας θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη και ασβέστιο, βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου, βοηθώντας την πέψη, βελτιώνοντας τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και άλλα. Τα παρακάτω είναι μερικά οφέλη για την υγεία

  • Προάγει την υγεία των οστών
  • Πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμινών όπως Β6 και Β12
  • Πηγή πρωτεΐνης όταν ακολουθείτε δίαιτα αδυνατίσματος
  • Ενισχύστε την ανοσολογική απόκριση
  • Βελτιώνει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια και φούσκωμα
  • Ένα καλό υποκατάστατο γάλακτος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Με ποια σνακ μπορείτε να συνοδέψετε το γιαούρτι σας;

Γιατί το γιαούρτι αποτελεί την καλύτερη καλοκαιρινή τροφή;

Διατροφικά tips για όλη την οικογένεια

Ο πιο νόστιμος ξηρός καρπός που αδυνατίζει

Ποιες τροφές επιτρέπεται να καταναλωθούν στην χορτοφαγική διατροφή;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon