Διατροφή

Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Η Ανδαλουσιανή κρύα σούπα που ταιριάζει στο Ελληνικό καλοκαίρι

Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Η Ανδαλουσιανή κρύα σούπα που ταιριάζει στο Ελληνικό καλοκαίρι

Gazpacho Πρώτο Πιάτο: Mια εκδοχή γκασπάτσο, πιο ελαφριά αλλά με εντονότερο γευστικό προφίλ. Σας προτρέπω  να τη δοκιμάστε στις διακοπές σας, τώρα που οι ντομάτες είναι γλυκές, σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Πάω στοίχημα πώς θα θέλετε να την ξανακάνετε μερικές μέρες μετά. Άλλωστε δεν είναι και κόπος!

Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πολύ εύκολη συνταγή, θέλει 10 λεπτά προετοιμασία και για τηN παρασκευή χρειάζεται απλά ένα μίξερ ή μίξερ χειρός ή food processor ή ακόμη και πολυκόφτη αν τον χρησιμοποιήσετε σε μερικές δόσεις.

Το ξίδι που θα βάλετε είναι καταλυτικό για τηN τελική γεύση και έτσι αν δεν βρείτε ξίδι από sherry του Jerez, βάλτε ένα λευκό μπαλσάμικο, αλλά σίγουρα όχι αυτά τα φτηνά ξίδια που κυκλοφορούν σε πλαστικά μπουκαλάκια, γιατί θα αποτελεί γευστική παραφωνία.

Το γκασπάτσο εκτός από ελαφρύ γεύμα ή πρώτο πιάτο, μπορεί να σερβιριστεί και σαν ορεκτικό σε σφηνάκι, σε κάθε περίσταση είτε καλοκαιρινή είτε χειμωνιάτικη. Όταν είχα το εστιατόριο στην Τήνο, ήταν το στάνταρ amuse bouche (καλωσόρισμα) που προσφέραμε στους πελάτες μόλις κάθονταν στα τραπέζια.

Υλικά για 6-8 μερίδες

1 κ. ντομάτες πομοντόρια ώριμες και νόστιμες κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

3 μικρά αγγούρια ή ένα μεγάλο χοντροκομμένα με τη φλούδα

1 πιπεριά Φλωρίνης χοντροκομμένη

1 πιπεριά κέρατο χοντροκομμένη

80 ml. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

80 ml. λευκό ξύδι από sherry ή βαλασμικό

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

5 αποξηραμένα ντοματίνια, κομμένα σε κομμάτια

αλάτι, πιπέρι

Για το γαρνίρισμα:

μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού

κρουτόν

πρέζες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία Παρασκευής:

  1. Κόβετε τα υλικά:

Χοντροκόβετε ντομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριές και αποξηραμένα ντοματίνια και πολτοποιείτε το σκόρδο. Τα βάζετε όλα σε μεγάλο μπολ και τ’ ανακατεύετε.

  1. Περνάτε τα υλικά απ’ το μίξερ:

Βάζετε τα υλικά στο μίξερ. Επειδή το πιο πιθανό είναι ότι δεν χωράνε όλα μαζί, τα βάζετε απλά σε δ;Yο δόσεις, μια και τα έχετε ανακατέψει στο μπολ.

Σε κάθε δόση προσθέτετε ελαιόλαδο, ξύδι και αλατοπίπερο και τα περνάτε στην υψηλή ταχύτητα για τουλάχιστον 1 λεπτό.  Στο τέλος προσθέτετε από 3-4 παγάκια σε κάθε μια απ’ τις δυο δόσεις του μίξερ και τα πολτοποιείτε για να αραιώσει και να κρυώσει τη σούπα για κατανάλωση στο επόμενο διάστημα. Ανακατεύετε τις δύο δόσεις μαζί, ελέγχετε στη γεύση και διορθώνετε αν χρειαστεί και βάζετε σε δοχείο στο ψυγείο.

Σερβίρισμα:

Παγωμένη σε μπολ ή σε σφηνάκι, μπορείτε να τη σερβίρετε και με παγάκια ή απλά με κρουτόν και μια πρέζα ελαιόλαδο. Τα φυλλαράκια βασιλικού, της πάνε πάρα πολύ, αν και στην Ανδαλουσία θα σας έβλεπαν με μισό μάτι, αλλά είναι μακριά, κάντε την παρασπονδία, δεν θα πάρουνε χαμπάρι!  Σερβίραμε σε κομψά, βαθιά πιάτα που πάντα αναδεικνύουν συνταγές με έντονα χρώματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως τα βραδινά γεύματα θα γίνουν το κλειδί για ν’ αδυνατίσετε

Συμβουλές μακροζωίας από τους “αθάνατους” Ισπανούς

Έξι καλοκαιρινά φαγητά και γλυκά που αδυνατίζουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι μπάμιες είναι μια υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς

Μπάμιες: Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που αποτελούν σημαντικό μέρος των διατροφικών θεραπευτικών επιλογών για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη. Έχει αποδειχθεί ότι η αυξημένη πρόσληψη διαιτητικών ινών προωθεί τη γλυκαιμική ρύθμιση και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Μάνγκο : Τα οφέλη του στην υγεία

Μάνγκο : Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, το μάνγκο  ονομάζεται "βασιλιάς των φρούτων". Είναι ένα drupe, ή πέτρινο φρούτο, που σημαίνει ότι έχει ένα μεγάλο σπόρο στη μέση.

Τα αντιοξειδωτικά και θεραπευτικά οφέλη του ροδάκινου

Ροδάκινο: Ένα μεσαίο ροδάκινο μπορεί να σας δώσει έως και 6% έως 9% των φυτικών ινών που χρειάζεται το σώμα σας κάθε μέρα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να σας προστατεύσουν από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

To ακτινίδιο ενισχύει καρδιά, πέψη κι ανοσολογική απόκριση του οργανισμού

Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο είναι μια υγιεινή επιλογή και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η ξινή γεύση, η ευχάριστη υφή και ο χαμηλός αριθμός θερμίδων το καθιστούν μια νόστιμη και υγιεινή επιλογή για σνακ ή επιδόρπιο.