Διατροφή

Garam Masala: Προσθέστε το garam masala στα φαγητά σας

Garam Masala: Προσθέστε το garam masala στα φαγητά σας

Garam Masala: Κάθε ένα από τα μπαχαρικά στο garam masala περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Όταν μεταφράζεται στα αγγλικά, το garam masala σημαίνει απλώς «ένα ζεστό μείγμα μπαχαρικών». Το “ζεστό”, σε αυτήν την περίπτωση, αναφέρεται στη χρήση του μείγματος στην ιατρική της Αγιουρβέδα – όπου εκτιμάται ότι “θερμαίνει” το σώμα. Θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αύξηση αυτού που ονομάζεται «πεπτική φωτιά» – διευκολύνοντας το σώμα να επεξεργάζεται τα τρόφιμα. Τα συστατικά του garam masala ποικίλλουν λίγο μεταξύ των περιοχών. Ωστόσο, το πιο κοινό μείγμα είναι: Μαύρο πιπέρι, Κάρδαμο, Κανέλα, Γαρύφαλλο, Κόλιανδρος, Κύμινο, Μοσχοκάρυδο.

Οφέλη για την υγεία του Garam Masala

1. Βοηθά στην πέψη

Η παραδοσιακή ιδέα ότι το garam masala αυξάνει τη «πεπτική φωτιά» φαίνεται να έχει κάτι. Το κύμινο, ένα από τα κύρια συστατικά του μείγματος, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων. Μια μελέτη κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι ένα εκχύλισμα του μπαχαρικού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS). Το μαύρο πιπέρι, ένα άλλο κοινό συστατικό, έχει επίσης βρεθεί ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στο πεπτικό μας σύστημα. Επιπλέον, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφής με garam masala συσχετίστηκε με ταχύτερο χρόνο πέψης σε υγιείς ενήλικες. Συμπέρασμα: Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την επεξεργασία του φαγητού σας, δοκιμάστε να το εμπλουτίσετε!

2. Παρέχει Ισχυρά Αντιοξειδωτικά

Από μόνα τους, κάθε ένα από τα μπαχαρικά στο garam masala περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά. Όταν τα αναμειγνύετε μαζί, όμως, αποκτάτε ένα εντελώς νέο επίπεδο ισχύος. Ενώ όλα τα συστατικά συμβάλλουν, υπάρχουν μερικά που ξεχωρίζουν. Το πιο δυνατό από όλα είναι στην πραγματικότητα η κανέλα. Σε μια κινεζική μελέτη του 2005, αναλύθηκαν 26 διαφορετικά μπαχαρικά για να διαπιστωθεί ποια περιείχαν την περισσότερη αντιοξειδωτική δράση. Αφού οι επιστήμονες είχαν δοκιμάσει προσεκτικά κάθε μπαχαρικό, η κανέλα τοποθετήθηκε στην κορυφή της λίστας. Άλλες αξιοσημείωτες αναφορές είναι το κάρδαμο και το γαρύφαλλο – και τα δύο έχουν δείξει εξαιρετική αντιοξειδωτική ικανότητα.

3. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση & βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το κάρδαμο έχει δείξει πολλά υποσχόμενα όσον αφορά τη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της συνολικής υγείας της καρδιάς. Επιπλέον, ο κόλιανδρος είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Αυτά είναι μερικά σοβαρά εντυπωσιακά αποτελέσματα που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Εξάλλου, οι καρδιακές παθήσεις εξακολουθούν να είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος παγκοσμίως. Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρόφιμα και φυσικά συμπληρώματα για να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο, θα πρέπει να το κάνουμε. Λάβετε υπόψη ότι το garam masala είναι ταυτόχρονα προσιτό και εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες. Αυτό το καθιστά μια αξιόπιστη πηγή ενώσεων για την υγεία της καρδιάς που μπορούν εύκολα να συμπεριληφθούν στην καθημερινότητά σας.

4. Μειώνει τις φλεγμονές

Το θέμα της σωματικής φλεγμονής έχει γίνει όλο και περισσότερο ζήτημα στον σύγχρονο κόσμο. Είτε είναι διακριτικό και χαμηλής ποιότητας είτε αιχμηρό και με το πρόσωπό σας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά με την πάροδο του χρόνου. Τα τελευταία χρόνια, η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί στενά με πολλές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία («φλεγμονές»). Σίγουρα, οι πηγές της φλεγμονής μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να εξαλειφθούν πλήρως. Ωστόσο, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τα συμπτώματα ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφή. Το κάρδαμο στο garam masala έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα.

5. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Όταν πρόκειται για τους κορυφαίους δολοφόνους στον κόσμο, ο καρκίνος ανεβαίνει σταθερά στις τάξεις. Σε χώρες υψηλού εισοδήματος, αναφέρεται συχνά στις κορυφαίες 5. Είναι πιθανώς μια από τις πιο τρομακτικές ασθένειες που γνωρίζει ο άνθρωπος – που συχνά περιλαμβάνει μεγάλες, παρατεταμένες περιόδους ταλαιπωρίας. Ευτυχώς, σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να προληφθούν – επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες του τρόπου ζωής. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η καθημερινή μας διατροφή. Όπως αποδεικνύεται, τα συστατικά του garam masala είναι όλα χρήσιμα όταν πρόκειται για την πρόληψη του καρκίνου. Τα γαρίφαλα, ειδικότερα, έχει αποδειχθεί ότι προάγουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, αναστέλλουν την ανάπτυξη του όγκου και ακόμη βοηθούν στον έλεγχο των πρώιμων σταδίων του καρκίνου του πνεύμονα.

6. Καταπολεμά τα βακτήρια του στόματος

Θα μπορούσε πράγματι η κατανάλωση μπαχαρικών να αποκρούσει τα κακά βακτήρια και να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας; Σύμφωνα με μελέτες, έτσι φαίνεται. Υπάρχουν πολλά συστατικά του garam masala που έχουν δείξει δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα. Καταρχάς, υπάρχει το μοσχοκάρυδο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2006, μια ένωση στο μοσχοκάρυδο που ονομάζεται macelignan μπορεί να σκοτώσει πολλούς τύπους βακτηρίων που ευθύνονται για την τερηδόνα. Τα γαρίφαλα έχουν επίσης βρεθεί ότι είναι χρήσιμα όταν πρόκειται για στοματική υγεία – προστατεύουν από ασθένειες των ούλων όπως η ουλίτιδα. Τέλος, υπάρχει το κάρδαμο, το οποίο έχει επιδείξει δράση κατά των μικροοργανισμών που προκαλούν τερηδόνα.

7. Ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Ναι, το διάβασες σωστά. Απλώς η προσθήκη μπαχαρικών στο γεύμα σας μπορεί να αυξήσει τη συνολική διατροφική του αξία. Αρκετά τακτοποιημένο, ε; Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο όφελος — ειδικά για όσους ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου μπορεί να λείπει η προετοιμασία των τροφίμων.

8. Αμύνεται κατά του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια άλλη σημαντική ασθένεια που μαστίζει τον σύγχρονο κόσμο.Όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης είναι τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα παραγόντων του τρόπου ζωής.Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι, φυσικά, το υπερβολικό βάρος.Το άλλο μεγάλο είναι η διατροφή – τι τρώτε και τι δεν τρώτε σε καθημερινή βάση.Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά μπαχαρικά μπορεί να είναι προστατευτικά έναντι του διαβήτη. Το πιο αποτελεσματικό από όλα είναι η κανέλα.Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα και άλλες λιχουδιές. Εξαιτίας αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το θεωρούν ως ρυθμιστή του σακχάρου στο αίμα.Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει τα ευεργετικά του αποτελέσματα.  Συγκεκριμένα, το μπαχαρικό έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που είναι θετικό. Το μοσχοκάρυδο έχει επίσης δείξει δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Garam Masala: Το ινδικό μείγμα μπαχαρικών που θα σας ξετρελάνει

Makhana Matar Curry: Ένας θησαυρός της ινδικής γαστρονομίας στο πιάτο σας

Μοσχοκάρυδο : Υποκατάστατα για να το αντικαταστήσετε

Γρήγορη συνταγή κοτόπουλου με μπαχαρικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.