Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Δοκιμή αυγών: Πώς θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή όχι;

Δοκιμή αυγών: Πώς θα καταλάβετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο ή όχι;

Δοκιμή αυγών: Η διασφάλιση της φρεσκάδας των αυγών είναι απαραίτητη τόσο για τη μαγειρική επιτυχία όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων. 

Η διασφάλιση της φρεσκάδας των αυγών είναι απαραίτητη τόσο για τη μαγειρική επιτυχία όσο και για την ασφάλεια των τροφίμων. Αλλά πώς να ελέγξετε τα αυγά; Πώς να ελέγξετε ότι τα αυγά είναι φρέσκα; Εκεί έρχεται το τεστ αυγών μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος για την αξιολόγηση της φρεσκάδας των αυγών. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για απλούς τρόπους για να καταλάβετε το κακό αυγό. Όπως κάθε άλλο τρόφιμο, έτσι και τα αυγά έχουν ημερομηνία χρήσης. Σύμφωνα με το American Egg Board, ένα αυγό πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε τέσσερις έως πέντε εβδομάδες από τη συσκευασία. Η κατανάλωση χαλασμένων ή μολυσμένων αυγών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των τροφιμογενών ασθενειών όπως η σαλμονέλα. Έτσι, πραγματοποιώντας το τεστ αυγού, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει με ασφάλεια το κακό αυγό. Η απόρριψη των κακών αυγών μειώνει τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών και διασφαλίζει την ασφάλεια των γευμάτων.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη διεξαγωγή του τεστ αυγού. Κάθε μία από αυτές τις μεθόδους μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της φρεσκάδας των αυγών. Αυτά περιλαμβάνουν:

1. Δοκιμή νεροχύτη και επιπλεύσεως

Η δοκιμή νεροχύτη και επίπλευσης, γνωστή και ως δοκιμή νερού, είναι η πιο δημοφιλής και αξιόπιστη δοκιμή φρεσκάδας αυγών. Εκτελείται βυθίζοντας ένα αυγό σε ένα μπολ με νερό. Ανάλογα με το αν το αυγό βυθίζεται ή επιπλέει, μπορεί κανείς να καθορίσει τη φρεσκάδα του. Ένα φρέσκο ​​αυγό είναι βαρύ και επομένως βυθίζεται και βρίσκεται στο κάτω μέρος του μπολ. Αυτό συμβαίνει επειδή η κυψέλη αέρα μέσα στο αυγό είναι μικρή, υποδηλώνοντας φρεσκάδα.

Από την άλλη, το κακό αυγό παραμένει στην επιφάνεια ή στέκεται όρθιο. Το τεστ νιπτήρα και επίπλευσης παρέχει έναν γρήγορο και απλό τρόπο για να διασφαλίσετε ποιο αυγό είναι καλό για την υγεία. 

2. Δοκιμή λευκού αυγού

Η δοκιμή λευκού αυγού εκτελείται όταν ανοίξετε το αυγό πριν το μαγείρεμα. Αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά του ασπραδιού του , μπορεί κανείς να καταλάβει τη φρεσκάδα και την ποιότητα του αυγού. Για να εκτελέσετε τη δοκιμή του ασπραδιού, σπάστε το αυγό σε μια επίπεδη επιφάνεια και παρατηρήστε τη συνοχή και την εμφάνιση του ασπράδιου αυγού. Ένα φρέσκο ​​αυγό θα έχει ένα παχύρρευστο ασπράδι αυγού που μοιάζει με τζελ που διατηρεί το σχήμα του. Από την άλλη πλευρά, το κακό αυγό έχει ένα ρευστό ασπράδι αυγού που μοιάζει με νερό που απλώνεται αραιά. 

3. Το Sniff Test

Το sniff test είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος αξιολόγησης της φρεσκάδας ενός αυγού μυρίζοντας το άρωμά του. Για να εκτελέσετε τη δοκιμή sniff, φέρτε το αυγό κοντά στη μύτη σας και πάρτε μια απαλή μυρωδιά, προσέχοντας τις οσμές που εκπέμπονται. Ένα φρέσκο ​​αυγό θα έχει συνήθως μια ήπια ή ουδέτερη μυρωδιά. Από την άλλη πλευρά, ένα κακό αυγό έχει μια ξεχωριστή, δυσάρεστη και θειούχα οσμή. Η διάσπαση των πρωτεϊνών στο αυγό ευθύνεται για την άσχημη οσμή. 

4. Δοκιμή ανακίνησης

Πώς να ελέγξετε αν τα αυγά είναι καλά; Δώστε του ένα απαλό κούνημα. Το shake test είναι μια απλή μέθοδος για την αξιολόγηση της φρεσκάδας ενός αυγού. Απλώς ακούγοντας τον ήχο που παράγει όταν κουνιέται απαλά, μπορεί κανείς να καταλάβει ποιο αυγό είναι καλό για την υγεία. Για να εκτελέσετε το τεστ ανακίνησης, κρατήστε το αυγό κοντά στο αυτί σας και κουνήστε το απαλά. 

Ένα φρέσκο ​​αυγό συνήθως παράγει ελάχιστο έως καθόλου ήχο. Αυτό συμβαίνει επειδή το ασπράδι και ο κρόκος του αυγού είναι πυκνά συσκευασμένα μέσα στο κέλυφος, υποδεικνύοντας ένα φρέσκο ​​αυγό. Από την άλλη πλευρά, ένα κακό αυγό παράγει έναν αξιοσημείωτο ήχο σαθρής όταν κουνιέται. Αυτός ο ήχος προκαλείται από ένα μεγαλύτερο κύτταρο αέρα μέσα στο αυγό, υποδεικνύοντας ότι έχει αρχίσει να φθείρεται.

Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και τα αυγά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Η κατανάλωση αυγών που έχουν περάσει την ημερομηνία χρήσης τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αλλά πώς να καταλάβετε αν το αυγό είναι κακό; Κάνοντας ένα απλό τεστ αυγού, μπορεί κανείς να μετρήσει ποιο αυγό είναι καλό για την υγεία. Διαφορετικές μέθοδοι δοκιμής αυγών, όπως η δοκιμή νιπτήρα και επίπλευσης, η δοκιμή ασπραδιού αυγού, η δοκιμή sniff, η δοκιμή ανακίνησης και το κερί, είναι διαθέσιμες για να διαχωριστεί το κακό αυγό από το φρέσκο. Εκτελώντας μία ή περισσότερες από αυτές τις δοκιμές αυγών, μπορείτε με σιγουριά να αναγνωρίσετε και να απορρίψετε τα δυνητικά χαλασμένα και μη ασφαλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορούν τα αυγά να χρησιμοποιηθούν για την διατήρηση της ομορφιάς;

Ποια φαγητά μπορούν να σε γεμίσουν με πρωτεΐνη;

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη;

5 τροφές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μέχρι τα 100

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μανταρίνι: Ένας απροσδόκητος φίλος της όρασης μας

Μανταρίνι: Αυτό το νόστιμο εσπεριδοειδές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Ένα αυγό την ημέρα: Ποια τα διατροφικά οφέλη για το παιδί σας;

Ένα αυγό την ημέρα: Εντάσσοντας ένα αυγό καθημερινά στη διατροφή του παιδιού σας, μπορείτε να του παρέχετε μια ποικιλία σημαντικών θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, την υγεία και την ευημερία του.

Φιλέτο χοιρινό γλασέ με σκόρδο και μέλι

Το φιλέτο μαρινάρεται σε μια γλυκιά και αλμυρή σάλτσα με μέλι, σκόρδο, σάλτσα σόγιας και μερικά άλλα υλικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό και γευστικό χοιρινό φιλέτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Το τέλειο smoothie για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Αβοκάντο μπανάνα: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με νόστιμο και υγιεινό τρόπο! Το smoothie με αβοκάντο και μπανάνα είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να παραμείνει υγιές.

Η δίαιτα με θαλασσινά μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε αυτά

«Forever Chemicals»: Τα PFAS είναι μια ομάδα ανθρωπογενών χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα εδώ και δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών σκευών, των αδιάβροχων ρούχων και των συσκευασιών τροφίμων.

Close Icon