Διατροφή

Διατροφικές συνήθειες κορωνοϊός: Τι μας δίδαξε η πανδημία στον τομέα της διατροφής;

Διατροφικές συνήθειες κορωνοϊός: Τι μας δίδαξε η πανδημία στον τομέα της διατροφής;

Διατροφικές συνήθειες κορωνοϊός: Να είστε περήφανοι τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές αλλαγές που εφαρμόσατε πρόσφατα. Μπορεί να μετατραπούν σε ολοκαίνουργιες συνήθειες με οφέλη μακροπρόθεσμα.

Ο κορωνοϊός επέφερε πολύ σημαντικές αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Μερικά αξιοσημείωτα μοτίβα παρουσιάζονται εν μέσω της πανδημίας, με αλλαγές συμπεριφοράς που σχετίζονται με τα τρόφιμα και έχουν τη δυνατότητα να γίνουν νέες συνήθειες με μακροπρόθεσμα οφέλη. Ακολουθούν πέντε συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό που ελπίζουμε όλοι να αντέξουν πέρα ​​από την πανδημία.

Τρώγοντας οικογενειακά γεύματα μαζί

Για πρώτη φορά, μερικά παιδιά έχουν τώρα δύο γονείς στο σπίτι για δείπνο το βράδυ. Σε πλήρη αντίθεση, τα παιδιά των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή μπορεί να τρώνε περισσότερα γεύματα μακριά από τους γονείς τους. Κάθε ένα από αυτά τα σενάρια υπογραμμίζει τη σημασία του να τρώτε μαζί όταν μπορείτε. Έρευνες διαπίστωσαν ότι το φαγητό ως οικογένεια βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερη αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο και χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών χρήσης ουσιών. Η εύρεση χρόνου για τα οικογενειακά γεύματα δεν είναι πάντα δυνατή ή εύκολη, αλλά ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στο φαγητό μαζί όποτε μπορούν. Και να θυμάστε, δεν είναι μόνο το δείπνο που μετράει. Ακόμη και το να φάτε ένα γρήγορο σνακ μαζί ή ένα οικογενειακό πρωινό είναι πολύτιμο.

Τα παιδιά μαθαίνουν να μαγειρεύουν

Ορισμένες οικογένειες βρίσκουν χρόνο για να εμπλακούν τα παιδιά στην κουζίνα. Αυτά είναι καλά νέα, γιατί η έρευνα δείχνει ότι οδηγεί σε πιο υγιεινή διατροφή ως ενήλικας. Μια μακροχρόνια μελέτη διαπίστωσε ότι οι έφηβοι που μάθαιναν να μαγειρεύουν στις ηλικίες 18 έως 23 έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, λιγότερο γρήγορο φαγητό και περισσότερα οικογενειακά γεύματα μια δεκαετία αργότερα. Η εκμάθηση μαγειρικής μπορεί να είναι συναρπαστική για τα παιδιά, αλλά εξαντλητική για τους καταπονημένους γονείς. Μην χάνετε την καρδιά σας αν φαίνεται ότι κάθε παιδί εκτός από το δικό σας μπορεί να χτυπήσει και να σοταριστεί. Ανάψτε τα βασικά αφήνοντας το παιδί σας να οργανώσει απλά σνακ σε ένα πιάτο. Ποτέ δεν είναι πολύ λίγο, πολύ νωρίς ή πολύ αργά για να αρχίσετε να δίνετε στα παιδιά λίγη αυτονομία στην κουζίνα.

Κατανάλωση περισσότερων φυτικών πρωτεϊνών

Οι διατροφολόγοι έχουν περάσει δεκαετίες ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να τρώνε γεύματα με βάση τα φυτά. Τώρα ξαφνικά όλοι μαζεύουν όλα τα αποξηραμένα φασόλια και φακές. Δοκιμάζουν τόφου και σπιτικά μπιφτέκια λαχανικών και ανακαλύπτουν ότι, με τις σωστές συνταγές, αυτά τα φαγητά μπορούν να είναι νόστιμα. Οι εναλλακτικές λύσεις αντί της ζωικής πρωτεΐνης ωφελούν την υγεία των ατόμων και του πλανήτη μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνετε χορτοφάγοι, αλλά μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε διαφορετικά το κρέας. Κάντε το λιγότερο ως κύριο πιάτο και περισσότερο σαν καρύκευμα. Για παράδειγμα, αντί να ψήσετε ένα ολόκληρο πακέτο στήθη κοτόπουλου για δείπνο, δοκιμάστε να φτιάξετε κεμπάπ λαχανικών χρησιμοποιώντας μικρότερα ή λιγότερα κομμάτια κοτόπουλου στα σουβλάκια. Ή φτιάξτε μια πολύχρωμη σαλάτα για δείπνο με ψητό σολομό θρυμματισμένο από πάνω.

Αγορά τροφίμων σε τοπικό επίπεδο και βοήθεια στην κρίση πείνας

Τις πρώτες εβδομάδες της Covid-19, ορισμένα ράφια παντοπωλείων ήταν γυμνά ενώ οι αγρότες όργωναν ώριμες καλλιέργειες στα χωράφια και πετούσαν φρέσκο ​​γάλα στις αποχετεύσεις. Τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων που έχουν μεγεθυνθεί από την πανδημία έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν τοπικές πηγές τροφίμων. Οι πωλήσεις τοπικά αλεσμένου αλεύρου, ψαριών που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο και γεωργικών προγραμμάτων που υποστηρίζονται από την κοινότητα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Αυτή η τάση ενδέχεται να συνεχιστεί πολύ μετά το τέλος της πανδημίας και να βαθύνει την εκτίμησή μας για το ποιος και τι χρειάζεται για να φέρει φαγητό στο τραπέζι μας. Με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση του προβλήματος της πείνας, οι άνθρωποι προχωρούν μπροστά για να βοηθήσουν.Ένα κρίσιμο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε πολιτικές που διευρύνουν την πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα και υγειονομική περίθαλψη.

Αλλαγή νοοτροπίας σχετικά με την ευεξία για να συμπεριλάβει την αυτοσυμπόνια

Το φαγητό είναι ένας από τους πιο βασικούς τρόπους με τους οποίους φροντίζουμε τον εαυτό μας και οι διαταραχές στη ρουτίνα διατροφής και δραστηριότητας κάνουν τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν πώς ορίζουν την ευεξία. Πολλοί αρχίζουν να ερευνούν τις σχέσεις τους με το φαγητό και με το σώμα τους. Με την κατάλληλη υποστήριξη, δημιουργούν «νέα κανονικά» σχέδια για φαγητό που περιλαμβάνουν την αυτοσυμπόνια ως καθημερινή πρακτική. Ένα παράδειγμα είναι οι σύντομοι καθημερινοί διαλογισμοί, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα βελτιώνουν πολλές πτυχές της ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεκτίμησης και της εκτίμησης του σώματος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η μεγαλύτερη φιλικότητα προς τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στο σπίτι για να χαλαρώσουν γύρω από το φαγητό σε αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς, ανακαλύπτοντας νέες συνήθειες και ιδέες για το τι σημαίνει να τρέφονται πραγματικά.

Να είστε περήφανοι τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές αλλαγές που εφαρμόσατε πρόσφατα. Μπορεί να μετατραπούν σε ολοκαίνουργιες συνήθειες με οφέλη μακροπρόθεσμα. Διατηρήστε μια σπιτική εκδοχή τουλάχιστον ενός φαγητού που αγοράζατε παλιά αντί να επιστρέψετε στις ίδιες συνήθειες, γιατί το μαγείρεμα στο σπίτι ωφελεί την υγεία και τις προσωπικές σχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επιβαρύνει την καρδιά η κατανάλωση κόκκινου κρέατος;

Η αξία των αμυλούχων τροφών στην καθημερινή μας διατροφή

Εξισορροπώντας τις γευστικές κραιπάλες των γιορτών

Η κατάλληλη διατροφή για τον σακχαρώδη διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.