ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή περιβάλλον: Μπορεί η τοπική κατανάλωση να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον;

Διατροφή περιβάλλον: Μπορεί η τοπική κατανάλωση να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον;

Διατροφή περιβάλλον: Το κίνημα Locavore αφορά την κατανάλωση τροφίμων που καλλιεργούνται τοπικά και βιώσιμα

Το κίνημα Locavore αφορά την κατανάλωση τροφίμων που καλλιεργούνται τοπικά και βιώσιμα, αντί για προσυσκευασμένα ή και τρόφιμα εισαγωγής. Οι ντόπιοι είναι παθιασμένοι με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την υποστήριξη των τοπικών αγροτών τους και τη βελτίωση της συνολικής τους υγείας.

Κύριοι στόχοι της τοπικής διατροφής
Μερικοί κύριοι στόχοι της υιοθέτησης της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα – Η κατανάλωση τοπικών τροφίμων μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα μειώνοντας τα συσκευασμένα τρόφιμα που αποστέλλονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, συχνά διεθνώς. Αυτό μειώνει την εξάρτηση και τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, των πλαστικών μιας χρήσης και των μη βιοαποδομήσιμων συσκευασιών.
  • Πρόληψη της σπατάλης τροφίμων – Μπορείτε να περιορίσετε τη ζημιά που σχετίζεται με τη μακρά μεταφορά άγουρων τροφίμων και να μειώσετε την εξάρτησή σας από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να παρατείνετε το ταξίδι και τη διάρκεια ζωής.
  • Τρώγοντας τρόφιμα που καλλιεργούνται στους φυσικούς τους βιότοπους – Το Locavorism υποστηρίζει τοπικά αυτόχθονα τρόφιμα και οικοσυστήματα.
  • Βελτιώνω τους φυσικούς βιότοπους – Η ποιότητα του εδάφους, η επισιτιστική ασφάλεια και η γενετική ποικιλομορφία των φυτών στις τοπικές κοινότητες μπορούν να ωφεληθούν από την την κατανάλωση τοπικών προϊόντων.
  • Περιορισμός των βημάτων στην παραγωγή τροφίμων – Υπάρχουν συχνά πολλά στάδια επεξεργασίας που εμπλέκονται σε μεγάλης κλίμακας επεξεργαστές τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε κατεστραμμένα, χαλασμένα, μη σταθερά στο ράφι και διατροφικά ανεπαρκή τρόφιμα.
  • Βελτίωση της υγείας σας – Η κατανάλωση τροφών εντός της φυσικής τους εποχικότητας υποστηρίζει την υγεία και τη γενική ευεξία σας. Τα τοπικά τρόφιμα που συλλέγονται και καταναλώνονται κατά τη μέγιστη ωρίμανση (και χωρίς τη χρήση χημικών) αυξάνουν τις θρεπτικές αξίες και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.
  • Στήριξη των τοπικών αγροτών – Η αγορά τοπικών προϊόντων βοηθά τους μικρούς αγρότες στις επιχειρήσεις τους και υποστηρίζει την οικονομία της τοπικής κοινότητας.
  • Περιορισμός της εξάρτησης από μεγάλες εταιρείες – Συχνά, η μεγάλη γεωργία βασίζεται σε μονοκαλλιέργειες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και την ποιότητα του εδάφους για χρόνια και να καταστήσουν τη γη άχρηστη για μελλοντική ανάπτυξη τροφίμων.

Συζητώντας την τοπική διατροφική διαμάχη
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν οι επικριτές των “αγροφαγάδων” είναι αν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα είδη προϊόντων που αναπτύσσονται φυσικά στην περιοχή μας χωρίς να εξαρτόμαστε από μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που ζουν σε άνυδρες ερήμους και παγωμένα χειμερινά κλίματα όταν οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες; Οι ντόπιοι αγρότες που καλλιεργούν τοπικά τρόφιμα μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ πιο βιώσιμη ζωή για τους εαυτούς τους και τους γύρω τους από ό,τι οι δυτικές αγροτικές επιχειρήσεις. Τουλάχιστον, τα “αγροτροφεία” θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος του μείγματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Canada’s National Post διαπίστωσε ότι μόνο το 4–11% των εκπομπών προέρχονται από την τελική μεταφορά στο τοπικό παντοπωλείο σας, ενώ έως και το 83% οφείλονται στην παραγωγή τροφίμων.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ντομάτες από μια χώρα που τις παράγει με θερμαινόμενα θερμοκήπια όπως η Αγγλία. Στην πραγματικότητα συνεισφέρετε σε 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής CO2 από ό,τι αν τα αγοράζατε από μια χώρα όπου τα θερμαινόμενα θερμοκήπια δεν ήταν απαραίτητα όπως η Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι πάντα χρήσιμο να φάτε ντόπιο, και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα της εξαίρεσης στον κανόνα.

Μπορούν να καλλιεργηθούν περισσότερα, ανά στρέμμα, εάν η γη και το οικοσύστημα παρέχουν ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι είναι καλύτερο να αγοράζετε τρόφιμα που αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον . Εάν αυτό είναι τοπικό για εσάς, επιμείνετε στις τοπικές φάρμες, αλλά αν αυτό σημαίνει ότι τρώτε τρόφιμα που αποστέλλονται, δεν πειράζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Keto και Paleo: 4 φορές χειρότερες για το περιβάλλον από τη δίαιτα vegan

Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την άνοδο των υπερβακτηρίων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Ανοιξιάτικα φρούτα: Επιταχύνουν την απώλεια βάρους & ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.

Φτιάχνοντας τα δικά σας γεμιστά τηγανόψωμα

Τηγανόψωμα συνταγή: Η παρασκευή γεμιστού τηγανητού ψωμιού στο σπίτι είναι ένα απολαυστικό γαστρονομικό έργο που υπόσχεται ένα τραγανό εξωτερικό και μια αλμυρή, γευστική γέμιση.