Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή περιβάλλον: Μπορεί η τοπική κατανάλωση να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον;

Διατροφή περιβάλλον: Μπορεί η τοπική κατανάλωση να επηρεάσει θετικά το περιβάλλον;

Διατροφή περιβάλλον: Το κίνημα Locavore αφορά την κατανάλωση τροφίμων που καλλιεργούνται τοπικά και βιώσιμα


Το κίνημα Locavore αφορά την κατανάλωση τροφίμων που καλλιεργούνται τοπικά και βιώσιμα, αντί για προσυσκευασμένα ή και τρόφιμα εισαγωγής. Οι ντόπιοι είναι παθιασμένοι με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, την υποστήριξη των τοπικών αγροτών τους και τη βελτίωση της συνολικής τους υγείας.

Κύριοι στόχοι της τοπικής διατροφής
Μερικοί κύριοι στόχοι της υιοθέτησης της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων περιλαμβάνουν:

  • Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα – Η κατανάλωση τοπικών τροφίμων μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα μειώνοντας τα συσκευασμένα τρόφιμα που αποστέλλονται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, συχνά διεθνώς. Αυτό μειώνει την εξάρτηση και τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, των πλαστικών μιας χρήσης και των μη βιοαποδομήσιμων συσκευασιών.
  • Πρόληψη της σπατάλης τροφίμων – Μπορείτε να περιορίσετε τη ζημιά που σχετίζεται με τη μακρά μεταφορά άγουρων τροφίμων και να μειώσετε την εξάρτησή σας από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για να παρατείνετε το ταξίδι και τη διάρκεια ζωής.
  • Τρώγοντας τρόφιμα που καλλιεργούνται στους φυσικούς τους βιότοπους – Το Locavorism υποστηρίζει τοπικά αυτόχθονα τρόφιμα και οικοσυστήματα.
  • Βελτιώνω τους φυσικούς βιότοπους – Η ποιότητα του εδάφους, η επισιτιστική ασφάλεια και η γενετική ποικιλομορφία των φυτών στις τοπικές κοινότητες μπορούν να ωφεληθούν από την την κατανάλωση τοπικών προϊόντων.
  • Περιορισμός των βημάτων στην παραγωγή τροφίμων – Υπάρχουν συχνά πολλά στάδια επεξεργασίας που εμπλέκονται σε μεγάλης κλίμακας επεξεργαστές τροφίμων που μπορεί να οδηγήσουν σε κατεστραμμένα, χαλασμένα, μη σταθερά στο ράφι και διατροφικά ανεπαρκή τρόφιμα.
  • Βελτίωση της υγείας σας – Η κατανάλωση τροφών εντός της φυσικής τους εποχικότητας υποστηρίζει την υγεία και τη γενική ευεξία σας. Τα τοπικά τρόφιμα που συλλέγονται και καταναλώνονται κατά τη μέγιστη ωρίμανση (και χωρίς τη χρήση χημικών) αυξάνουν τις θρεπτικές αξίες και μπορούν να βελτιώσουν την υγεία.
  • Στήριξη των τοπικών αγροτών – Η αγορά τοπικών προϊόντων βοηθά τους μικρούς αγρότες στις επιχειρήσεις τους και υποστηρίζει την οικονομία της τοπικής κοινότητας.
  • Περιορισμός της εξάρτησης από μεγάλες εταιρείες – Συχνά, η μεγάλη γεωργία βασίζεται σε μονοκαλλιέργειες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και την ποιότητα του εδάφους για χρόνια και να καταστήσουν τη γη άχρηστη για μελλοντική ανάπτυξη τροφίμων.

Συζητώντας την τοπική διατροφική διαμάχη
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν οι επικριτές των “αγροφαγάδων” είναι αν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα είδη προϊόντων που αναπτύσσονται φυσικά στην περιοχή μας χωρίς να εξαρτόμαστε από μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι που ζουν σε άνυδρες ερήμους και παγωμένα χειμερινά κλίματα όταν οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες; Οι ντόπιοι αγρότες που καλλιεργούν τοπικά τρόφιμα μπορούν να δημιουργήσουν μια πολύ πιο βιώσιμη ζωή για τους εαυτούς τους και τους γύρω τους από ό,τι οι δυτικές αγροτικές επιχειρήσεις. Τουλάχιστον, τα “αγροτροφεία” θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος του μείγματος. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Canada’s National Post διαπίστωσε ότι μόνο το 4–11% των εκπομπών προέρχονται από την τελική μεταφορά στο τοπικό παντοπωλείο σας, ενώ έως και το 83% οφείλονται στην παραγωγή τροφίμων.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ντομάτες από μια χώρα που τις παράγει με θερμαινόμενα θερμοκήπια όπως η Αγγλία. Στην πραγματικότητα συνεισφέρετε σε 4 φορές μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής CO2 από ό,τι αν τα αγοράζατε από μια χώρα όπου τα θερμαινόμενα θερμοκήπια δεν ήταν απαραίτητα όπως η Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι πάντα χρήσιμο να φάτε ντόπιο, και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα της εξαίρεσης στον κανόνα.

Μπορούν να καλλιεργηθούν περισσότερα, ανά στρέμμα, εάν η γη και το οικοσύστημα παρέχουν ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας. Τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει ότι είναι καλύτερο να αγοράζετε τρόφιμα που αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον . Εάν αυτό είναι τοπικό για εσάς, επιμείνετε στις τοπικές φάρμες, αλλά αν αυτό σημαίνει ότι τρώτε τρόφιμα που αποστέλλονται, δεν πειράζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Keto και Paleo: 4 φορές χειρότερες για το περιβάλλον από τη δίαιτα vegan

Η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί την άνοδο των υπερβακτηρίων. Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Ανοιξιάτικα φρούτα: Επιταχύνουν την απώλεια βάρους & ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Tips για να μαγειρεύετε πιο υγιεινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon