Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή με μήλα: Τελικά τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Διατροφή με μήλα: Τελικά τον γιατρό τον κάνουν πέρα

Διατροφή με μήλα: Αν και η έρευνα δεν δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων μπορεί να μην σχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στον γιατρό, η προσθήκη μήλων στη διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της υγείας σας.


Πιθανότατα γνωρίζετε τη γνωστή έκφραση «Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα». Ενώ η φράση δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1913, βασίστηκε σε μια παροιμία των Pembrokeshire, που δημιουργήθηκε το 1866. Τα μήλα έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της μακροχρόνιας υγείας, καθώς είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα μεσαίο μήλο παρέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά: Θερμίδες: 95, Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια, Ίνες: 4,5 γραμμάρια, Βιταμίνη C: 9% της ημερήσιας αξίας, Χαλκός: 5% , Κάλιο: 4% , Βιταμίνη Κ: 3% .

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων θα μπορούσε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου. Στην πραγματικότητα, μία μελέτη σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλότερων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών με λευκή σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία φλαβονοειδών που βρίσκονται στα μήλα, τα οποία είναι ενώσεις που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν την υγεία της καρδιάς. Τα μήλα είναι επίσης φορτωμένα με διαλυτές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, που και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επίσης, τα μήλα περιέχουν πολλές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 41 μελετών, η κατανάλωση υψηλότερης ποσότητας μήλων συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Μια άλλη μελέτη παρατήρησε παρόμοια ευρήματα, αναφέροντας ότι η κατανάλωση περισσότερων μήλων συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να προστατεύσει από τον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών επιδράσεων των μήλων και για να προσδιοριστεί, εάν ενδέχεται να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να προλάβετε τις ημικρανίες πριν την περίοδο

Έρευνα δείχνει ότι στην απώλεια βάρους συμβάλλει η δίαιτα με βάση τα πράσινα

Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και σημάδια παρουσίας του σε ηλικίες άνω των 60

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon