Διατροφή

Διατροφή κατά του καρκίνου: Ποιες τροφές να προσθέσετε και ποιες να αποφύγετε

Διατροφή κατά του καρκίνου: Ποιες τροφές να προσθέσετε και ποιες να αποφύγετε

Διατροφή κατά του καρκίνου: Γιατί η διατροφή σας είναι τόσο σημαντική κατά τη θεραπεία του καρκίνου; Συμβουλές για τα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε και να αποφύγετε.

ADMAN

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης και της διατροφής σας. Ο Selvi Rajagopal, MD ., ειδικός στην εσωτερική ιατρική στο Johns Hopkins Medicine, εξηγεί γιατί η διατροφή σας είναι τόσο σημαντική κατά τη θεραπεία του καρκίνου και παρέχει συμβουλές για τα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε και να αποφύγετε.

Πώς επηρεάζει η θεραπεία του καρκίνου τη διατροφή σας;

Θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και ορισμένες μορφές ακτινοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία παρενεργειών, όπως:

  • Δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να μειώσει περαιτέρω την επιθυμία σας για φαγητό
  • Διάρροια, η οποία μπορεί να αποστραγγίσει το σώμα σας από θρεπτικά συστατικά
  • Κούραση, που σημαίνει ότι είστε λιγότερο δραστήριοι, έτσι καίτε λιγότερες θερμίδες και δεν αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι όλη την ημέρα
  • Απώλεια γεύσης, που μπορεί να κάνει το φαγητό μη ελκυστικό
  • Ναυτία και έμετος, που μπορεί να μειώσουν την όρεξή σας και να προκαλέσουν απώλεια βάρους

«Μερικές φορές εξαρτάται και από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου που έχετε», εξηγεί ο Rajagopal. «Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και του καρκίνου του αίματος συχνά περιλαμβάνει στεροειδή. Τα στεροειδή μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την όρεξή σας και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση βάρους. Έτσι, αντί να χάσετε βάρος, είναι πιθανό να κερδίσετε αρκετά κιλά από τον συνδυασμό φαρμάκων και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου».

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά τη θεραπεία του καρκίνου;

  • Ελαφρώς μαγειρεμένο ή ωμό ψάρι, όπως σούσι
  • Αυγά μαλακά ή φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά, όπως σπιτική μαγιονέζα
  • Μη παστεριωμένα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Άπλυτα φρούτα ή λαχανικά

Ποιες τροφές πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου;

«Οποιοσδήποτε με χρόνια ασθένεια, ακόμα κι αν δεν είναι καρκίνος, θα πρέπει να τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως και βιταμίνες και μέταλλα», τονίζει ο Rajagopal. «Εάν είναι δυνατόν, κάντε αυτές τις διατροφικές προσαρμογές πριν ξεκινήσει η θεραπεία του καρκίνου, ώστε να είστε πιο υγιείς όταν ξεκινήσετε τη θεραπεία.

  • Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
  • Υγιή Λίπη
  • Υγιείς Υδατάνθρακες
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη μείωση του μεταστατικού καρκίνου

7 Συμβουλές υγείας που ωφελούν όλους τους ανθρώπους

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής προκαλεί κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές βελτιώνουν την υγεία μας;

Διατροφή: Αν και δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο που να μπορεί να σταματήσει τη γήρανση, η κατανάλωση αντιγηραντικών τροφών μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και λαμπερό.

Ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η κατανάλωση πιπεριών;

Πιπεριές: Οι πιπεριές έχουν πολλά οφέλη. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και είναι γεμάτα με καλή διατροφή. Όλες οι ποικιλίες είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών Α και C, καλίου, φολικού οξέος και φυτικών ινών.

Τελικά, είναι υγιεινό το κακάο;

Κακάο: Το κακάο περιέχει σεροτονίνη και τρυπτοφάνη. Και οι δύο αυτές χημικές ουσίες έχουν συνδεθεί με μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης. Προωθούν επίσης καλύτερο ύπνο, ο οποίος συνδέεται επίσης με καλύτερη διάθεση.

Τι οφέλη παρέχουν τα μούρα στον εγκέφαλο;

Μούρα: Η κατανάλωση περισσότερων μούρων και η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διανοητικής πτώσης καθώς γερνάτε, σύμφωνα με νέα έρευνα.