Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή κατά του καρκίνου: Ποιες τροφές να προσθέσετε και ποιες να αποφύγετε

Διατροφή κατά του καρκίνου: Ποιες τροφές να προσθέσετε και ποιες να αποφύγετε

Διατροφή κατά του καρκίνου: Γιατί η διατροφή σας είναι τόσο σημαντική κατά τη θεραπεία του καρκίνου; Συμβουλές για τα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε και να αποφύγετε.


Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της όρεξης και της διατροφής σας. Ο Selvi Rajagopal, MD ., ειδικός στην εσωτερική ιατρική στο Johns Hopkins Medicine, εξηγεί γιατί η διατροφή σας είναι τόσο σημαντική κατά τη θεραπεία του καρκίνου και παρέχει συμβουλές για τα τρόφιμα που πρέπει να προσθέσετε και να αποφύγετε.

Πώς επηρεάζει η θεραπεία του καρκίνου τη διατροφή σας;

Θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και ορισμένες μορφές ακτινοθεραπείας μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία παρενεργειών, όπως:

  • Δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να μειώσει περαιτέρω την επιθυμία σας για φαγητό
  • Διάρροια, η οποία μπορεί να αποστραγγίσει το σώμα σας από θρεπτικά συστατικά
  • Κούραση, που σημαίνει ότι είστε λιγότερο δραστήριοι, έτσι καίτε λιγότερες θερμίδες και δεν αισθάνεστε τόσο πεινασμένοι όλη την ημέρα
  • Απώλεια γεύσης, που μπορεί να κάνει το φαγητό μη ελκυστικό
  • Ναυτία και έμετος, που μπορεί να μειώσουν την όρεξή σας και να προκαλέσουν απώλεια βάρους

«Μερικές φορές εξαρτάται και από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου που έχετε», εξηγεί ο Rajagopal. «Η θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και του καρκίνου του αίματος συχνά περιλαμβάνει στεροειδή. Τα στεροειδή μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την όρεξή σας και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση βάρους. Έτσι, αντί να χάσετε βάρος, είναι πιθανό να κερδίσετε αρκετά κιλά από τον συνδυασμό φαρμάκων και έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου».

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά τη θεραπεία του καρκίνου;

  • Ελαφρώς μαγειρεμένο ή ωμό ψάρι, όπως σούσι
  • Αυγά μαλακά ή φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά, όπως σπιτική μαγιονέζα
  • Μη παστεριωμένα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Άπλυτα φρούτα ή λαχανικά

Ποιες τροφές πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου;

«Οποιοσδήποτε με χρόνια ασθένεια, ακόμα κι αν δεν είναι καρκίνος, θα πρέπει να τρώει τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη, δημητριακά ολικής αλέσεως και βιταμίνες και μέταλλα», τονίζει ο Rajagopal. «Εάν είναι δυνατόν, κάντε αυτές τις διατροφικές προσαρμογές πριν ξεκινήσει η θεραπεία του καρκίνου, ώστε να είστε πιο υγιείς όταν ξεκινήσετε τη θεραπεία.

  • Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
  • Υγιή Λίπη
  • Υγιείς Υδατάνθρακες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η αερόβια άσκηση συμβάλλει στη μείωση του μεταστατικού καρκίνου

7 Συμβουλές υγείας που ωφελούν όλους τους ανθρώπους

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής προκαλεί κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις, σύμφωνα με μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon