Διατροφή

Διατροφή και νέα ζωή: Τρόφιμα που οδηγούν σε βιολογική γήρανση

Διατροφή και νέα ζωή: Τρόφιμα που οδηγούν σε βιολογική γήρανση

Διατροφή και νέα ζωή: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που τείνουν να γίνουν η νέα πραγματικότητα στην καθημερινή μας διατροφή, σχετίζονται με αλλαγές στα χρωμοσώματα, που οδηγούν σε βιολογική γήρανση – Δείτε ποια είναι και βγάλτε τα από τη διατροφή σας σήμερα κιόλας! Νέα μελέτη αναδεικνύει τη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) και στη μείωση του μήκους των τελομερών, τμήματα των χρωμοσωμάτων που συχνά χρησιμοποιούνται ως δείκτες της βιολογικής ηλικίας. Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECOICO 2020), υποστηρίζει ότι τα άτομα με υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (περισσότερες από 3 μερίδες/ημέρα) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν μικρότερα τελομερή, στοιχείο που αποτελεί δείκτη της βιολογικής γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο, υποδεικνύοντας ότι η διατροφή μπορεί να προκαλεί την ταχύτερη γήρανση των κυττάρων.

Τα τελομερή είναι δομές που σχηματίζονται από ένα τμήμα του DNA μαζί με εξειδικευμένες πρωτεΐνες, βρίσκονται στο τέλος των χρωμοσωμάτων και είναι σημαντικά για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ακεραιότητας των χρωμοσωμάτων και κατ’επέκταση του DNA στο οποίο βασίζεται κάθε κύτταρο του σώματος για να λειτουργήσει. Καθώς μεγαλώνουμε, το μήκος τους μειώνεται, καθώς κάθε φορά που ένα κύτταρο διασπάται, ένα τμήμα του τελομερούς χάνεται. Για το λόγο αυτό, το μήκος του τελομερούς (TL) θεωρείται δείκτης της βιολογικής ηλικίας.

Η κατανάλωση φρέσκων τροφίμων μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια στιγμή που αυξάνεται η πρόσληψη των UPF, δηλαδή των βιομηχανικών προϊόντων από ουσίες που προέρχονται από τρόφιμα (έλαια, λίπη, σάκχαρα, άμυλα, πρωτεΐνες) αλλά περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου ολόκληρα τρόφιμα και συχνά περιλαμβάνουν αρωματικές ύλες, χρωστικές, γαλακτοποιητές και άλλα πρόσθετα. Η διαδικασία και τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των τροφίμων UPF τα καθιστούν πολύ εύκολα στην κατανάλωση (έτοιμα προς κατανάλωση, μακράς συντήρησης), ιδιαίτερα ελκυστικά στους καταναλωτές και πολύ επικερδή για τους κατασκευαστές τους (συστατικά χαμηλού κόστους, αυξημένη διάρκεια ζωής στο ράφι). Οι ιδιότητες αυτές έχουν, ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα UPF να είναι ωθούν σε μια κακή ή μη ισορροπημένη διατροφή και να ωθούν στην υπερκατανάλωση, συχνά με κόστος για τις λιγότερο επεξεργασμένες και πιο θρεπτικές εναλλακτικές.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΙΛΑ: Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ

fast food.jpg

Έρευνες έχουν συνδέσει τα τρόφιμα UPF με σοβαρές ασθένειες όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, η κατάθλιψη, ο διαβήτης τύπου 2 και διάφοροι τύπου καρκίνου. Οι καταστάσεις αυτές συχνά σχετίζονται με την ηλικία και συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την κυτταρική γήρανση που επίσης μπορεί να επηρεάσει το μήκος των τελομερών. Παρόλα αυτά, λίγες είναι μέχρι τώρα οι μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στο μήκος των τελομερών.

Ο στόχος των συγγραφέων της παρούσας εργασίας ήταν να αξιολογήσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση UPF και τον κίνδυνο για το μήκος των τελομερών σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του συστήματος NOVA για την κατηγοριοποίηση του βαθμού επεξεργασίας του εκάστοτε τροφίμου.

Τα δεδομένα προήλθαν από συμμετέχοντες στο SUN Project του Πανεπιστημίου της Navarra στην Ισπανία, με την έρευνα να βασίζεται στην ανάλυση μιας γενετικής μελέτης του 2008 με άτομα άνω των 55 ετών. Συνολικά, 886 συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα σάλιου για ανάλυση DNA, καθώς και ακριβή στοιχεία για την καθημερινή τους πρόσληψη τροφίμων. Συνολικά 645 άνδρες και 241 γυναίκες μέσης ηλικίας 67,7 ετών συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και χωρίστηκαν σε τέσσερις ίσες ομάδες, από τη «χαμηλότερη» στην «υψηλότερη» βάσει της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων: λιγότερες από 2 μερίδες/ημέρα, 2-2,5 μερίδες/ημέρα, περισσότερες από 2,5-3 μερίδες/ημέρα και περισσότερες από 3 μερίδες/ημέρα.

fat 1.jpg

 

Οι συμμετέχοντες στην υψηλότερη ομάδα ήταν πιο πιθανό να έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, μη φυσιολογικών λιπιδίων στο αίμα και να τρώνε περισσότερα σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης, κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά, νάτριο, χοληστερόλη, ζαχαρούχα ροφήματα, πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένο κρέας και λιγότερους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα UPF παρατηρήθηκε πως ήταν λιγότερο πιθανό να ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιωμένη γενική υγεία και ειδικότερα μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ομάδα βρήκε ότι όσο αυξανόταν η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, τόσο εντείνονταν και οι πιθανότητες μειωμένου μήκους τελομερών, με κάθε ομάδα άνω του χαμηλότερου επιπέδου να διατρέχει αύξηση κινδύνου κατά 29%, 40% και 82% για τις ομάδες «μέτριας-χαμηλής», «μέτριας-υψηλής» και «υψηλής» κατανάλωσης UPF αντίστοιχα. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν, τέλος, ότι η πρόσληψη UPF σχετιζόταν με τον κίνδυνο κατάθλιψης (ειδικά στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας), υπέρτασης, αυξημένου βάρους/παχυσαρκίας και θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία.

«Σε αυτή τη διατομεακή μελέτη ηλικιωμένων Ισπανών συμμετεχόντων, δείξαμε έναν ιδιαίτερα ισχυρό συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και το μήκος των τελομερών. Πλέον χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε εκτενέστερες μακροχρόνιες μελέτες με βασικές και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις του μήκους των τελομερών για να επιβεβαιωθούν αυτές οι παρατηρήσεις», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τι λάθος κάνεις με το φαγητό και μπλοκάρεις την πρόοδο σου στην προπόνηση

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

Υγιεινή διατροφή περιβάλλον: Σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό.

Τρία απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το βάρος σου

Απώλεια βάρους: Στη ζωή του κάθε ανθρώπου υπάρχουν περίοδοι, που δημιουργείται η ανάγκη άμεσης απώλειας βάρος. Είτε για αισθητικούς, είτε για ιατρικούς σκοπούς, όταν ξεκινά μια πιο επιθετική προσπάθεια μείωσης βάρους είναι απαραίτητο να έχει ορισμένο χρόνο εφαρμογής, χωρίς να παρατείνεται.

Λόγοι για την ένταξη της πρωτεΐνης στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα

Μια από τις συνέπειες του χρόνου είναι ότι οι μύες μας σταδιακά ατροφούν και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώνεται η ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς έτσι τραυματίζεται πιο εύκολα.

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη

Διατροφή: Παραδοσιακά, η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά, ωστόσο, προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.

Τα ευεργετικά οφέλη του γκρέιπφρουτ

Γκρέιπφρουτ: Το γκρέιπφρουτ είναι ένα εσπεριδοειδές με γεύση που μπορεί να κυμαίνεται από γλυκόπικρο έως ξινό. Περιέχει μια σειρά από βασικές βιταμίνες και μέταλλα. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν ολόκληρα τα φρούτα ή ως χυμό ή πολτό.

Η χημεία του τσαγιού

Τσάι: Ποιο είναι το πιο δημοφιλές ποτό μετά το νερό; Θα τολμήσουμε να πούμε ότι η απάντηση είναι το τσάι. Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί το έπιναν. Ωστόσο, οι πρώτες περιγραφές στη βιβλιογραφία για τη χρήση του τσαγιού χρονολογούνται περίπου 300 χρόνια πριν.