Διατροφή

Διατροφή: Φτιάξτε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης

Διατροφή: Φτιάξτε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης

Διατροφή: Ανακαλύψτε πώς να φτιάξετε το δικό σας κουλούρι Θεσσαλονίκης με αυτή την πρωτότυπη συνταγή!

Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή για ψωμί με σουσάμι! Αν έχετε βρεθεί ποτέ να περπατάτε στους δρόμους της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, δεν μπορείτε να χάσετε όλους τους πλανόδιους πωλητές που πουλάνε αυτά τα δημοφιλή κουλούρια σουσαμιού! Ανακαλύψτε πώς να φτιάξετε το δικό σας με αυτή την πρωτότυπη συνταγή!

Κουλούρι Θεσσαλονίκης

Συστατικά συνταγής:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (19 oz.)
  • 2 κουταλιές της σούπας αλάτι
  • 300 γραμμάρια χλιαρό νερό (10,5 oz.)
  • 8 g ξηρή ενεργή μαγιά (0,3 oz.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Για γαρνίρισμα

  • 200–250 g σουσάμι (8–9 oz.)
  • νερό

Oδηγίες παρασκευής:

  • Για να ετοιμάσετε κουλούρι Θεσσαλονίκης με σουσάμι, ξεκινήστε φτιάχνοντας τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ προσθέτετε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Τυλίγετε καλά με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να αναβράζει η μαγιά. Στο ίδιο μπολ ρίχνετε πρώτα το αλεύρι, μετά το αλάτι και το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο ζύμης ανακατεύετε όλα τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια ελαστική μπάλα. Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε τη ζύμη από το γάντζο και ελέγξτε την υφή της. Πρέπει να είναι λείο και ελαστικό και ελαφρώς κολλώδες. Αν είναι πολύ κολλώδες, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι (1/2 κ.γ.), ανακατέψτε και ελέγξτε ξανά.
  • Αλείψτε ελαφρά ένα μπολ με λίγο ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη ζύμη μέσα και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να καθίσει σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. Ζυμώνετε ξανά τη ζύμη σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
  • Γυρίζετε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας και τη χωρίζετε σε 12 κομμάτια. Πάρτε ένα κομμάτι από τη ζύμη και ανοίξτε το σε ένα σχοινί περίπου. Μήκος 35 cm. Σχηματίστε έναν κύκλο και ενώστε τις άκρες τσιμπώντας τις μεταξύ τους. Τοποθετείτε τη δαχτυλίδι ψωμιού σε ένα μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και επαναλαμβάνετε με την υπόλοιπη ζύμη. (Θα χρειαστείτε δύο μεγάλα ταψιά.)

  • Ετοιμάζετε τα υλικά για το γαρνίρισμα. Σε ένα μπολ ρίχνετε λίγο νερό. Σε ξεχωριστό μπολ ή δίσκο βάζετε το σουσάμι. Βουτάτε τα κουλούρια σε νερό και μετά στο σουσάμι, φροντίζοντας να τα σκεπάσεις από όλες τις πλευρές. Τοποθετήστε τα ξανά στα φύλλα ψησίματος, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Τα αφήνετε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά. (Για γαρνίρισμα μπορείτε και πετιμέζι για έξτρα γεύση. Χρησιμοποιήστε 1/3 του φλιτζανιού πετιμέζι αραιωμένο σε 1/4 της κούπας νερό και βυθίστε τις ροδέλες του ψωμιού πρώτα στο μείγμα πετιμέζι και μετά στο σουσάμι.)
  • Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν και να ροδίσουν όμορφα.

Καλή σας όρεξη!!!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόσληψη διαιτητικών ινών συνδέεται με τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας

Ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές δημητριακών για εσάς;

Δημιουργήστε ζυμαρικά με πέστο από κάσιους

Πόσο συχνά πρέπει να τρώτε παντζάρια;

Γεμίστε με ενέργεια μαγειρεύοντας πικάντικο κοτόπουλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι πρέπει να τρώτε όταν κάνετε winter sports;

Διατροφή: Ακολουθούν μερικές στρατηγικές για να βελτιστοποιήσετε τη διατροφή σας και να σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χειμώνα!

Η κατανάλωση ψαριών προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας

Ψάρια: Η βιταμίνη D είναι μια θρεπτική ουσία που λειτουργεί σαν στεροειδής ορμόνη στο σώμα, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου και συνδέονται στενά με τον μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Πώς μπορούμε να μαγειρέψουμε τα μανιτάρια;

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια είναι το καρποφόρο σώμα ενός μύκητα που ως επί το πλείστον ζει κάτω από το έδαφος ως ένα πολύπλοκο δίκτυο «ριζών» που ονομάζεται μυκήλιο.