Διατροφή

Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι

Διαλειμματική νηστεία: Τι είναι

Διαλειμματική νηστεία: Η διαλειμματική νηστεία, ή αλλιώς intermittent fasting, αποτελεί την τελευταία διατροφική τάση, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Έχει υποστηριχθεί ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και πιθανολογείται ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι διαλειμματικής νηστείας, κάθε μία εκ των οποίων μπορεί να έχει ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Μπορεί ωστόσο να αποτελεί πρόκληση το να ανακαλύψει κανείς ποια από όλες τις μεθόδους του ταιριάζει καλύτερα. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος intermittent fasting είναι η μέθοδος 16 : 8.

Η μέθοδος 16 : 8 περιλαμβάνει νηστεία τις 16 ώρες της ημέρας και περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σε ένα παράθυρο 8 ωρών από το 24ώρο. Μέσα στο 8ωρο παράθυρο μπορεί κανείς να χωρέσει δύο, τρία ή και περισσότερα γεύματα. Αυτή η μέθοδος διαλειμματικής νηστείας, η οποία έγινε ευρέως γνωστή από τον ειδικό σε θέματα υγείας Martin Berkhan, μπορεί να εφαρμοστεί πολύ απλά, επιλέγοντας κανείς να μην καταναλώσει επιπλέον θερμίδες, μετά το βραδινό του γεύμα, και απέχοντας εντελώς από το πρωινό την επόμενη ημέρα.

Για παράδειγμα, εάν κανείς καταναλώσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις 8 το βράδυ και δε φάει τίποτα μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, τεχνικά έχει ολοκληρώσει μία νηστεία 16 ωρών. Κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται κανείς να καταναλώσει νερό, καφέ, και οποιοδήποτε άλλο ρόφημα επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση να μην περιέχει καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, σημειωτέον καμία μέθοδος διατροφής δεν είναι ενδεδειγμένη εάν δεν περιλαμβάνει κατά βάση κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, και συνεπώς ούτε η διαλειμματική νηστεία θα λειτουργήσει, εάν μέσα στο 8ωρο παράθυρο κανείς ενδίδει συστηματικά σε junk food ή υπερβολική κατανάλωση θερμίδων.

Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι intermittent fasting, όπως είναι το 5 : 2, που σημαίνει ότι για 5 ημέρες μέσα στην εβδομάδα γίνεται κανονική πρόσληψη τροφής και για δύο ημέρες περιορίζονται οι θερμίδες σε 500 – 600 ημερησίως. Η μέθοδος eat – stop – eat, που περιλαμβάνει μία 24ώρη νηστεία, η οποία γίνεται 1 – 2 φορές την εβδομάδα, με την παραλλαγή της alternate day fasting, δηλαδή 24ωρη νηστεία ή κατανάλωση ελάχιστων θερμίδων ανά ημέρα.

Συμπερασματικά, αυτή η μέθοδος μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική και για τις γυναίκες και για τους άνδρες και σίγουρα δεν ενδείκνυται για ανθρώπους που πάσχουν από διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Η Διαλειπούσα νηστεία έχει οφέλη και στην ψυχολογία σου

Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά στην απώλεια βάρους

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.

Κλασική Γαλλική συνταγή για σούπα βελουτέ

Μια πολύ εύκολη συνταγή, χωρίς μαγειρικές προκλήσεις, και με αποτέλεσμα εγγυημένο σε περίπου 35΄- 40΄. Μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες της πατάτας κυρίως αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα ή να δοκιμάσετε την παραλλαγή με πρόσθεση 250 – 400 γρ. κολοκυθιού.

Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία

Μπανάνα: Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως. Περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.