Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διαιτολόγοι: αμφιβολία για τα γλυκαντικά

Διαιτολόγοι: αμφιβολία για τα γλυκαντικά

Αβεβαιότητα για τα γλυκαντικά υπάρχει μεταξύ των διαιτολόγων, η οποία αντικατοπτρίζεται από τη διαφορετικότητα των θέσεων που λαμβάνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πληροφορίες για τη δημόσια υγεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις, σύμφωνα με Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Public Health .

Ερευνητές από το University of Bath και το University of Plymouth, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα, στο Βέλγιο, εξέτασαν τις αντιλήψεις των γλυκαντικών και τις πρακτικές συμβουλές που παρέχουν σχετικά με τους διαιτολόγους.

Για μερικούς ανθρώπους, το να μειώσεις την ενέργεια ή τις θερμίδες που καταναλώνουν από τρόφιμα και ποτά, όταν συνδυάζεται με σωματική δραστηριότητα, είναι απαραίτητο για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ένας τρόπος για τη μείωση των θερμίδων είναι η υποκατάσταση της ζάχαρης με χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων γλυκαντικά. Αν και οι επίσημες δηλώσεις, όπως η πιο πρόσφατη από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) επιβεβαιώνουν ότι οι γλυκαντικές ουσίες είναι ασφαλείς, υπάρχει ισχυρισμός γύρω από την ασφάλειά τους και τις πιθανές παρενέργειες.

Οι υποστηρικτές των γλυκαντικών ισχυρίζονται ότι τα μέσα τείνουν να αναφέρονται αρνητικά σε θέματα που σχετίζονται με τα γλυκαντικά και αρκετές μελέτες υποστηρίζουν αυτή τη θέση, σύμφωνα με τους ερευνητές. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες σχετικά με τις αντιλήψεις των διαιτολόγων και άλλων επαγγελματιών υγείας που είναι υπεύθυνοι για την παροχή συμβουλών διαχείρισης βάρους ώθησε σε αυτή την ποιοτική μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Περιελάμβανε 75 εγγεγραμμένους διαιτολόγους από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο), στη πρώτη φάση, και 76 Διαιτολόγοι στην δεύτερη φάση. Στη φάση ένα, συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο διεξήχθησαν για να κατανοήσουν τις θέσεις των διαιτολόγων σχετικά με το ρόλο των γλυκαντικών ουσιών χαμηλών σε θερμίδες στην απώλεια βάρους. Οι ερευνητές ζήτησαν τις απόψεις διαιτολόγων σχετικά με τη χρήση των γλυκαντικών ως εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη, συμπεριλαμβάνοντας τις απόψεις σχετικά με τη χρήση αναψυκτικών διαίτης ως βοηθητικών για την μείωση της θερμιδικής πρόσληψης.

Η δεύτερη φάση έχει ως στόχο να συμπληρώσει τις δηλώσεις των συνεντεύξεων που έγιναν πρόσωπο με πρόσωπο στη φάση ένα, έτσι ώστε να επιτρέπεται η παροχή απόψεων ανώνυμα χρησιμοποιώντας ένα online εργαλείο. Το εργαλείο επέτρεψε στους ερευνητές να παρουσιάσουν πληροφορίες με φωτογραφικά στιγμιότυπα διαιτολόγους, προκαλώντας τις ερωτήσεις και τα σχόλια των συμμετεχόντων. Για παράδειγμα, ένα από τα χρονογραφήματα παρουσίασε μια σύνοψη των απόψεων των καταναλωτών για τα γλυκαντικά: θετικές, αρνητικές και αβέβαιες.Οι αντιλήψεις των διαιτολόγων αποδείχθηκε ότι ήταν αβέβαιες, αμφιλεγόμενες και αποκλίνουσες, οι οποίες οδήγησαν σε γενική καχυποψία, φόβο ακόμη και άρνηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, να συστήσουν γλυκαντικές ουσίες στους ασθενείς τους.

Όταν οι διαιτολόγοι καλούνται να διαδώσουν με αυτοπεποίθηση αξιόπιστες πληροφορίες, τόσο στο κοινό όσο και στους πελάτες τους, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνουν μια σαφή θέση για το θέμα: στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να συνεπάγεται την επικοινωνία για «αβεβαιότητα». Σε αυτή την περίπτωση, μια σαφής και ξεκάθαρη προσέγγιση στο ζήτημα μπορεί να προκύψει είτε ως απόρριψη, αποδοχή των γλυκαντικών ουσιών ή η περιορισμένη χρήση τους.Ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιοι διαιτολόγοι δεν θα υποστηρίξουν τις γλυκαντικές ουσίες είναι επειδή αισθάνονται ότι είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να μειώσουν την προσήλωσή τους στην «γλυκές γεύσεις». Ο συνδυασμός της αντιληπτής «αφυσικότητας», ιστορικά αντικρουόμενα επιστημονικά ευρήματα και αντιφατική δημόσια επικοινωνία έχει μια ισχυρή επιρροή στις αντιλήψεις των διαιτολόγων για τις γλυκαντικές ουσίες. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια αβεβαιότητα και διαφωνία μεταξύ ορισμένων διαιτολόγων να συστήσουν γλυκαντικά μέσα από προγράμματα διαχείρισης βάρους.

Επιπλέον, η έλλειψη σαφών επίσημων δηλώσεων ή οδηγιών για τα γλυκαντικά στην Ευρώπη είναι ένας από τους πιθανούς λόγους, που οι διαιτολόγοι εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι και να έχουν αμφιβολίες, όταν πρόκειται να προτείνουν υποκατάστατα ζάχαρης στους πελάτες τους. Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επαγγελματικός φορέας των διαιτολόγων, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, έχουν εκδώσει μια επίσημη θέση σχετικά με τα γλυκαντικά και τις κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε διαβουλεύσεις, φαίνεται να μην υπάρχει καμία ισοδύναμη καθοδήγηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε επαγγελματικό διαιτολογικό περιεχόμενο στην Ευρώπη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι επικοινωνώντας μια σαφή θέση σε σχέση με τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία που παρέχονται από τη δημόσια αρχή (EFSA) θα ανακουφίσει σημαντικά την αβεβαιότητα των διαιτολόγων και θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση του κοινού και την εμπιστοσύνη προς τα γλυκαντικά.

Με την συνεργασία της Μαργαρίτας  Μπουλούμπαση -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon