Διατροφή

Διαιτολόγιο για την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Διαιτολόγιο για την θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Στην βελτίωση της πάθησης θυρεοειδίτιδα Χασιμότο που ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα συμβάλλει η διατροφή . Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα συστατικά της τροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη εξέλιξη της νόσου.

Η πάθηση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο προσβάλει εννέα φορές περισσότερο τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες με μεγαλύτερη όμως συχνότητα σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Αρκετά συχνά υπάρχει οικογενής επίπτωση.

1. ΣΕΛΗΝΙΟ
Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ευνοούνται από την κατανάλωση συμπληρωμάτων σεληνίου (Se). Φαίνεται ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων Se, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έλλειψη αυτού στον οργανισμό ή όχι, βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθούν στην μείωση της ποσότητας των αντισωμάτων της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Αντισωμάτων που εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Το σελήνιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αρκετές τροφές, όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα δημητριακά, τα οστρακοειδή, τα ψάρια και τα καρύδια Βραζιλίας, με τα τελευταία να αποτελούν μια εξαιρετική πηγή σεληνίου!
2. ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Από πληθώρα μελετών έχει φανεί ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της δυσανεξίας στη γλουτένη. Φαίνεται ότι η γλουτένη σε πολλές περιπτώσεις πυροδοτεί επιθέσεις εναντίον του θυρεοειδούς στα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Καλό θα είναι επομένως άτομα που πάσχουν από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto να ακολουθούν μια δίαιτα περιορισμένης γλουτένης, χωρίς βεβαία να είναι απαραίτητο να την αποκλείσουν εντελώς από την διατροφή τους. Η γλουτένη βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη ενώ σε πιο μικρό ποσοστό περιέχεται στα άλευρα ζέας. Από την άλλη μπορούν να καταναλώνονται άφοβα το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα, το κινόα και το φαγόπυρο, τα οποία είτε είναι ελεύθερα γλουτένης, είτε περιέχουν γλουτένη η οποία δεν είναι όμως τοξική. Καλό είναι επομένως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται από προϊόντα που περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης ή είναι ελεύθερα γλουτένης. Για παράδειγμα τα άτομα αυτά θα μπορούσαν αντί για μακαρόνια να φάνε ρύζι, αντί για ψωμί να φάνε πατάτες και να αντικαταστήσουν τις φρυγανιές με ρυζογκοφρέτες.

3. ΒΙΤΑΜΙΝΗ D
Η έλλειψη βιταμίνη D σχετίζεται με μια σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και αυτοάνοσες θυρεοειδικές ασθένειες, όπως η νόσος Hashimoto. Έχει φανεί λοιπόν ότι έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto, αλλά και ότι συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης βοηθούν στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου, αφού φαίνεται ότι ρίχνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων της θυρεοσφαιρίνης και της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες), τα αυγά, το συκώτι, το βοδινό και το μοσχάρι.

4. BITAMINH B12, ΣΙΔΗΡΟΣ
Έχει φανεί ότι στα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό η πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου είναι αυξημένη. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί προσοχή στην διατροφή στα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που πάσχουν και από υποθυρεοειδισμό, ώστε να καταναλώνονται τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν το κρέας, τα προϊόντα κρέατος, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα οστρακοειδή (κυρίως μύδια και στρείδια). Καλές πηγές σιδήρου αποτελούν επίσης το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και το συκώτι.

5. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6, ΦΥΛΛΙΚΟ ΟΞΥ
Στα άτομα που εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό είναι συχνό φαινόμενο τα επίπεδα ομοκυστεϊνης να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Τα αυξημένα αυτά επίπεδα φαίνεται να σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα βιταμινών Β6 και Β12, καθώς και φυλλικού οξέος. Έτσι λοιπόν τα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, που πάσχουν και από υποθυρεοειδισμό είναι καλό να προσέχουν την διατροφή τους ώστε να προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες αυτών των βιταμινών. Καλές πηγές βιταμίνης Β6 αποτελούν τα κρέατα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα λαχανικά, οι μπανάνες και τα καρύδια. Φυλλικό οξύ βρίσκεται σε μια πληθώρα τροφίμων, όπως τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, τα φιστίκια, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και το συκώτι.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΡΩΙΝΟ 2 ρυζογκοφρέτες
με μαλαή μαργαρίνη ,μέλι, 1 φρούτο 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι, μέλι,
1 φρούτο 1 τοστ τυρί- γαλοπούλα
(ψωμί ζέας), 1 φρούτο 1 ποτήρι γάλα 2 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως & κανέλα, 1 φρούτο 2 ρυζογκοφρέτες,
1 φέτα τυρί
1 φρούτο 1 φλ γάλα,
1 φρούτο 1 ποτήρι γάλα 2 κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως & κανέλα, 1 φρούτο
ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 1 μερίδα κοτόπουλο φιλέτο, 1 φλ καστανό ρύζι, Σαλάτα εποχής 1 μερίδα μπιφτέκια, 1 φλ κινόα, Σαλάτα εποχής
4-5 ελιές 1 μερίδα ψάρι ψητό, 2 φέτες ψωμί ζέας, Σαλάτα εποχής 1 μερίδα Συκώτι ψητό, 2 μικρές πατάτες βραστές, Σαλάτα εποχής
4-5 ελιές 1 ½ φλ αρακά, 1 μερίδα τυρί,
1 φέτα ψωμί ζέας
4-5 ελιές 1 μερίδα ψάρι βραστό, Βραστά λαχανικά
1 μερίδα καστανό ρύζι 1 μερίδα μπιφτέκια γαλοπούλας,
4-5 ελιές Σαλάτα εποχής
Πατάτες φούρνου
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 1 φρούτο
1 χούφτα ξ. καρπούς 1 φρούτο
1 γιαούρτι
1 κ.γ. μέλι 1 φρούτο
2 ρυζογκοφρέτες 1 φρούτο
1 γιαούρτι με κανέλα 1 φρούτο
1 γιαούρτι & κανέλα
1 κ.γ. μέλι 1 φρούτο
2 ρυζογκοφρέτες 1 φρούτο
1 γιαούρτι με κανέλα
ΒΡΑΔΙΝΟ Σαλάτα εποχής
½ φλ ρόδι, 2 κ.σ. τυρί τριμμένο
Sauce μουστάρδας
4-5 ελιές Ομελέτα λαχανικών (2 αυγά), Σαλάτα εποχής 1 αυγό βραστό
Τυρί
Σαλάτα εποχής
4-5 ελιές Σαλάτα με 2 κ.σ φαγόπυρο, ντοματίνια, πιπεριά, κρεμμυδάκι, 5-6 ελιές Κοτόπουλο ψητό
Σαλάτα εποχής
4-5 ελιές 1 αυγό βραστό
Τυρί
Σαλάτα εποχής
4-5 ελιές 1 αραβική πίτα καλαμποκιού, 1 φέτα τυρί, 1 φέτα γαλοπούλα, λαχανικά

  • ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΠΡΩΙΝΟ 1 φέτα ψωμί ζέας
1 φέτα τυρί τοστ, 1 φρούτο 2 ρυζογκοφρέτες,
1 φέτα τυρί τοστ, 1 φρούτο 1 φλ γάλα
1 φρούτο 1 γιαούρτι, 2 κ.σ. βρώμη, μέλι, Κανέλα, 1 φρούτο 2 ρυζογκοφρέτες με μαργαρίνη, μέλι, 1 φρούτο 2 ρυζογκοφρέτες με ταχίνι, μέλι,
1 φρούτο 1 τοστ τυρί- γαλοπούλα
(ψωμί καλαμποκιού), 1 φρούτο

  • ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ 1 φρούτο,

4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας 1 φρούτο,
4 καρύδια Βραζιλίας

  • ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ 1 μερίδα μπιφτέκια γαλοπούλας, 1 φλ κινόα, Σαλάτα εποχής 1 τονοσαλάτα (1 κονσέρβα τόνο σε νερό) με πορτοκάλι, κρεμμύδι και βαλσάμικο ξύδι 1 ομελέτα λαχανικών (2 αυγά), 1 μερίδα τυρί, 2 φέτες ψωμί ζέας

1,5 φλ σπανακόρυζο,
60 γρ φέτα, 1 φέτα ψωμί ζέας 1 μερίδα μπριζόλα χοιρινή, 2 μικρές πατάτες βραστές, Σαλάτα εποχής 2 γεμιστά, 60 γρ φέτα, Σαλάτα εποχής
1 μερίδα ψάρι βραστό, 2 μικρές πατάτες βραστές, Σαλάτα εποχής

  • ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ 1 φρούτο

1 χούφτα ξ. καρπούς 1 φρούτο
1 γιαούρτι
1 κ.γ. μέλι 1 φρούτο
2 ρυζογκοφρέτες 1 φρούτο
1 χούφτα ξ. καρπούς 1 φρούτο
1 γιαούρτι
1 κ.γ. μέλι 1 φρούτο
2 ρυζογκοφρέτες 1 φρούτο
30 γρ σοκολάτα στέβιας

  • ΒΡΑΔΙΝΟ 1 γιαούρτι 2%

1 κ.σ μέλι
Κανέλα Πατατοσαλάτα με 2 μικρές πατάτες, 2 κ.σ. γιαούρτι, κρεμμυδάκι, ντομάτα Ψητά μανιτάρια, Σαλάτα εποχής, 1 μερίδα τυρί Τονοσαλάτα (1 κονσέρβα τόνο σε νερό) Φρουτοσαλάτα (2 φρούτα), 1 κ.γ. μέλι, Κανέλα, 2 κ.σ. γιαούρτι Σαλάτα εποχής, 1 αβγό βραστό, 1 κ.σ. τυρί τριμμένο 2 μήλα
1 κ.σ. μέλι
Κανέλα
2 κ.σ. γιαούρτι

Με την συνεργασία της Δήμητρας Σκλαβενίτη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός, www.logodiatrofis.gr

Τι είναι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ;

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι πάθηση που ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία νοσημάτων που λέγονται αυτοάνοσα νοσήματα χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή νόσος Χασιμότο αποτελεί την πιο συχνή μορφή μη ειδικής θυρεοειδίτιδας και την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και βρογχοκήλης Προσβάλει εννέα φορές περισσότερο τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες με μεγαλύτερη όμως συχνότητα σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Αρκετά συχνά υπάρχει οικογενής επίπτωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το βασικό σύμπτωμα της θυρεοειδίτιδας του Χασιμότο είναι η διόγκωση του θυρεοειδή. Η βρογχοκήλη εγκαθίσταται βραδέως είναι μέτρια έχει επιφάνεια ανώμαλη υβώδη και ημίσκληρη σύσταση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και ο ασθενής μπορεί να μην αντιληφθεί τη βρογχοκήλη, αν αυτή δεν πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις Ο αδένας είναι συνήθως ομοιογενώς διογκωμένος μπορεί, όμως, να υπάρχει ασύμμετρη διόγκωση με τη μορφή μεγάλου όζου ή ύβου, λόγω υπεροχής των παθολογοανατομικών εξεργασιών σε ορισμένη περιοχή . Η πάθηση εμφανίζει και συμπτώματα που παρουσιάζονται σε υποθυρεοειδισμό όπως κόπωση, υπνηλία, αμνησία, ξηροδερμία, αύξηση βάρους κ.α (1).

Παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Η παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο δεν είναι σαφής. Φαίνεται να υπάρχει διαταραχή στα κατασταλτικά Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα να αντιδρούν με ειδικά αντιγόνα στην κυτταρική μεμβράνη των θυλακιωδών κύτταρων του θυρεοειδούς αδένα. Αφού τα λεμφοκύτταρα αυτά ευαισθητοποιηθούν έναντι των θυρεοειδικών αντιγόνων, παράγονται αυτοαντισώματα που αναγνωρίζουν τα αντιγόνα αυτά. Η απελευθέρωση των κυτταροκινών και η φλεγμονή που ακολουθεί, προκαλούν την καταστροφή του αδένα. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι αργή. Τα τρία κύρια αντιγόνα του αδένα είναι η θυρεοσφαιρίνη (thyroglobulin, TG), η θυροειδική υπεροξειδάση (thyroid peroxidase, TPO) που μέχρι προ τινός ήταν γνωστή ως μικροσωματικό αντιγόνο και ο υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (thyroid stimulating hormone receptor, TSH-R).
Διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Ο συνδυασμός μιας ελαφριάς, δίχως πόνο, αύξησης των ορίων του θυρεοειδούς αδένα και του ήπιου υποθυρεοειδισμού και κυρίως η παρουσία αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων σε υψηλό τίτλο και χαμηλής, ηχογένειας στο υπερηχογράφημα, υποδηλώνουν ισχυρά τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Όταν ο τίτλος των αντισωμάτων είναι μέτρια αυξημένος ή χαμηλός, μόνο η ιστολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει την πάθηση .
Θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Η θεραπεία της θυρεοειδίτιδας είναι συμπτωματική και συνίσταται στη χορήγηση θυροξίνης σε δόσεις υποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, οπότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά . Σε μερικές μελέτες έχει αναφερθεί ότι η χορήγηση σεληνίου ως συμπλήρωμα διατροφής μειώνει τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, σε άλλες όμως το φαινόμενο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φτιάξτε το πιο εύκολο και νόστιμο σάντουιτς που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Δημιουργήστε κεφτεδάκια για vegans σε 30 μόλις λεπτά!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

4 Σνακ για απώλεια βάρους

Διατροφή: Τα υγιεινά σνακ για απώλεια βάρους είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ισορροπημένα.

Παραδοσιακό κυπριακό γλυκό του 19ου αιώνα

Φλαούνες: Οι φλαούνες είναι το παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα φτιαγμένο από φύλλο με γέμιση από ειδικό τυρί, σταφίδες και δυόσμο, που αρωματίζονται με μαχλέπι και μαστίχα.

Δοκιμάστε βραζιλιάνικο στιφάδο ψαριού που μυρίζει θάλασσα

Στιφάδο ψάρι: Με αρωματική σάλτσα καρύδας ντομάτας με φρέσκο ​​λάιμ, αυτός είναι ένας τόσο διαφορετικός εξωτικός τρόπος για να σερβίρετε ψάρι που όχι μόνο είναι νόστιμο αλλά και απλό στην παρασκευή του.