Διατροφή

Δείκτης Διατροφής: Η κατανάλωση 1 χοτ ντογκ διεκδικεί 35 λεπτά ζωής, προτείνει η μελέτη 

Δείκτης Διατροφής: Η κατανάλωση 1 χοτ ντογκ διεκδικεί 35 λεπτά ζωής, προτείνει η μελέτη 

οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εναλλαγή του 10% της ημερήσιας θερμιδικής κατανάλωσης από βόειο κρέας και επεξεργασμένο κρέας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ορισμένα θαλασσινά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με την ομάδα να αναφέρει κέρδος περίπου 48 λεπτών ανά άτομο την ημέρα και 33% μικρότερο διαιτητικό αποτύπωμα άνθρακα.

Δείκτης Διατροφής: Τα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και ζελέ συσχετίστηκαν με αύξηση 33 λεπτών. Οι ερευνητές δημοσίευσαν έναν δείκτη διατροφής αυτή την εβδομάδα με στόχο να ενημερώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να επιτύχουν πιο υγιεινές και πιο σταθερές στο περιβάλλον δίαιτες. Ο δείκτης κατέταξε τα τρόφιμα ανά λεπτά που απέκτησαν ή έχασαν την υγιή ζωή ανά μερίδα, με τα επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά να συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους παραβάτες. Τα ευρήματα περιλάμβαναν πάνω από 5.000 τρόφιμα στη διατροφή των ΗΠΑ ταξινομημένα κατά επιβάρυνση της υγείας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

“Χρησιμοποιούμε τα αποτελέσματα για να ενημερώσουμε τις οριακές διαιτητικές υποκαταστάσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και εφικτές”, έγραψαν οι συγγραφείς. «Διαπιστώνουμε ότι οι μικρές, στοχευμένες υποκαταστάσεις σε επίπεδο τροφής μπορούν να επιτύχουν συναρπαστικά διατροφικά οφέλη και μειώσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Τα τρόφιμα που μελετήθηκαν κυμαίνονταν από 74 λεπτά απώλειας έως 80 λεπτά που κερδίζονταν ανά μερίδα. Τα ζαχαρούχα ποτά, τα χοτ-ντογκ, τα μπιφτέκια και τα σάντουιτς πρωινού συνδέονταν με τα περισσότερα λεπτά απώλειας υγιεινής ζωής, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη συνδέονταν με φρούτα, μη αμυλούχα και μικτά λαχανικά, έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά και μαγειρεμένα δημητριακά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μιας μερίδας 85 γραμμαρίων φτερούγες κοτόπουλου μεταφράστηκε σε απώλεια 3,3 λεπτών ζωής, λόγω νατρίου και επιβλαβών τρανς λιπαρών οξέων, ενώ ένα μοσχαρίσιο χοτ ντογκ σε κουλούρι είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 36 λεπτά “σε μεγάλο βαθμό λόγω της επιζήμιας επίδρασης του επεξεργασμένου κρέατος », έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, το φυστικοβούτυρο και τα σάντουιτς ζελέ συνδέθηκαν με μια θετική αύξηση 33 προστιθέμενων λεπτών. Τροφές όπως αλατισμένα φιστίκια, ψημένος σολομός και ρύζι με φασόλια συνδέθηκαν επίσης με θετικά οφέλη μεταξύ 10 και 15 λεπτών.

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Τμήμα Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας δημοσίευσαν ευρήματα στο περιοδικό Nature, αναφέροντας λεπτομερώς τον πρόσφατα ανεπτυγμένο Δείκτη Υγείας (HENI), στηριζόμενοι στη μελέτη GBD του 2016 για συστατικά κινδύνου διατροφής και επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία από ορισμένα τρόφιμα. “Προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν υγιεινές ή βιώσιμες δίαιτες έχουν συχνά περιορίσει τα ευρήματά τους σε μια συζήτηση για τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης, με τα τελευταία να στιγματίζονται ως τα λιγότερο θρεπτικά και βιώσιμα”, αναφέρει η μελέτη.

“Παρόλο που διαπιστώνουμε ότι τα φυτικά τρόφιμα έχουν γενικά καλύτερη απόδοση, υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στα φυτικά όσο και στα ζωικά τρόφιμα που πρέπει να αναγνωριστούν πριν δικαιολογηθούν τέτοια γενικευμένα συμπεράσματα.”

 

 

Οι ερευνητές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή βραχυπρόθεσμη υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υγιή περιβαλλοντικά βιώσιμα τρόφιμα περιλάμβαναν ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και μερικά θαλασσινά, ενώ τρόφιμα με χαμηλή διατροφική αξία και παραγωγή που συνδέονται με υψηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (δηλαδή εκπομπές αερίων θερμοκηπίου) περιλάμβαναν βόειο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, χοιρινό και αρνί, τυρί τρόφιμα με βάση και ορισμένα πιάτα σολομού. Αντίθετα, τα περισσότερα πουλερικά, γαλακτοκομικά, τρόφιμα με βάση το αυγό και μαγειρεμένα σιτηρά έπεσαν σε μια ενδιάμεση ζώνη.

“Σε συμφωνία με προηγούμενες μελέτες, αυτό υποδηλώνει ότι τα θρεπτικά ωφέλιμα τρόφιμα μπορεί να μην προκαλούν πάντα τις χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το αντίστροφο”, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τέλος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εναλλαγή του 10% της ημερήσιας θερμιδικής κατανάλωσης από βόειο κρέας και επεξεργασμένο κρέας με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ορισμένα θαλασσινά θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, με την ομάδα να αναφέρει κέρδος περίπου 48 λεπτών ανά άτομο την ημέρα και 33% μικρότερο διαιτητικό αποτύπωμα άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Ποιες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο φλεγμονής

Μήλα : Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Φυτικές τροφές που προλαμβάνουν την στυτική δυσλειτουργία

Σαρδέλα : Η κατανάλωση της αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2

Ποια η σχέση βιταμίνης D και σακχαρώδους διαβήτη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

Άμυλο διαίτα: Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι' αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. 

Ψωμί χωρίς γλουτένη με λιαστές ντομάτες και παρμεζάνα

Αλείψτε με λίγο λάδι ή βούτυρο ένα μακρόστενο ταψάκι για ψωμί και μεταφέρετε εκεί το μείγμα. Πασπαλίστε την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω και ψήστε για 50-60 λεπτά, μέχρι το μαχαίρι που θα βυθίζετε μέσα στο μείγμα να βγαίνει καθαρό.

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Άμυλο Διατροφή: Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.