Διατροφή

Αντιοξειδωτικές αλλά και νηστίσιμες οι σταφίδες

Αντιοξειδωτικές αλλά και νηστίσιμες οι σταφίδες
 
Οι σταφίδες είναι ιδιαίτερα θρεπτικές, χορταστικές και προσφέρουν μια λύση για ένα νηστίσιμο σνακ αυτές τις ημέρες. Περιέχουν ελάχιστο νάτριο, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και δεν έχουν λιπαρά. Επίσης είναι καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, περιέχουν βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
 
Ακόμη, είναι πολύτιμες για το πεπτικό σύστημα. Η σταφίδα χάρη στο υψηλό της περιεχόμενο σε διαλυτές φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και πρεβιοτικά συστατικά αναδεικνύεται σε πολύτιμο βοηθό όσων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.
 
Επίσης οι σταφίδες είναι πηγή υδατανθράκων που σας δίνουν την ενέργεια που απαιτείται για φορτίσετε τις μπαταρίες σας.  Συνδυάζονται ιδανικά με δημητριακά ή με γιαούρτι για όσους δεν νηστεύουν, αλλά και με καρύδια ή αμύγδαλα για όσους νηστεύουν.
Σημειώστε ότι οι σταφίδες μπορεί να έχουν γλυκιά γεύση, αλλά επειδή ανήκουν στα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, η κατανάλωσή τους βοηθά στο να διαρκέσει περισσότερο διάστημα το αίσθημα κορεσμού.
 
Οι έρευνες ακόμη συσχετίζουν την κατανάλωση σταφίδων με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την μαύρη κορινθιακή σταφίδα η κατανάλωσή της θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Για την κορινθιακή (μαύρου χρώματος) σταφίδα που είναι και κατεξοχήν ελληνικό προϊόν έχει αποδειχθεί με κλινικές μελέτες σε εθελοντές ότι κάνει καλό στην πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφικά οφέλη από τα μουλιασμένα αμύγδαλα

Protein pancakes: Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια γερή δόση υγιεινής πρωτεΐνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Τολμάτε να δοκιμάσετε μοσχάρι ταρτάρ;

Μοσχάρι ταρτάρ: Η αυθεντική γεύση του μοσχαριού αναδεικνύεται αρμονικά μέσα από αυτή την συνταγή για beef tartare. Είναι 100% ασφαλής για κατανάλωση και υπόσχεται να σας εκπλήξει γαστρονομικά από την πρώτη μπουκιά.

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

Άμυλο διαίτα: Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι' αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος.