Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Πώς να την εφαρμόσετε

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Πώς να την εφαρμόσετε

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Η φλεγμονή βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες και μπορεί να το προστατεύσει από βλάβες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους εξαιτίας ιατρικών ζητημάτων, το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη ή υποτροπιάζουσα φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.


Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσθμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιέχει φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λίπη και μπαχαρικά. Αποθαρρύνει ή περιορίζει την κατανάλωση κατεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν αφορά ένα συγκεκριμένο σχήμα αλλά μάλλον ένα στυλ διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH είναι υποδείγματα αντιφλεγμονώδους δίαιτας.

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή;

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Τα ζαχαρούχα ή τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να το κάνουν αυτό, ενώ τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα εστιάζει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πολλά φυτικά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών. Ορισμένα τρόφιμα, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τρόφιμα που τηγανίζουν οι άνθρωποι σε μαγειρικό λάδι που θερμαίνεται επανειλημμένα.

Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι μόρια στα τρόφιμα που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα φυσικά υποπροϊόντα ορισμένων σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες, όπως το άγχος και το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά ασθενειών.

Ο οργανισμός δημιουργεί ορισμένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των τοξικών ουσιών, αλλά τα διατροφικά αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με αυτές που αυξάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος πάσχει διατροφικά

Τι μπορείτε να φάτε σε μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon