Διατροφή

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Πώς να την εφαρμόσετε

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Πώς να την εφαρμόσετε

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Η φλεγμονή βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις ασθένειες και μπορεί να το προστατεύσει από βλάβες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ωστόσο, για ορισμένους ανθρώπους εξαιτίας ιατρικών ζητημάτων, το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη ή υποτροπιάζουσα φλεγμονή χαμηλού επιπέδου.

Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται με διάφορες ασθένειες, όπως ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άσθμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιέχει φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, υγιή λίπη και μπαχαρικά. Αποθαρρύνει ή περιορίζει την κατανάλωση κατεργασμένων τροφίμων, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.

Η αντιφλεγμονώδης διατροφή δεν αφορά ένα συγκεκριμένο σχήμα αλλά μάλλον ένα στυλ διατροφής. Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα DASH είναι υποδείγματα αντιφλεγμονώδους δίαιτας.

Τι είναι η αντιφλεγμονώδης διατροφή;

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη φλεγμονή. Τα ζαχαρούχα ή τα κατεργασμένα τρόφιμα μπορεί να το κάνουν αυτό, ενώ τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα εστιάζει σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Πολλά φυτικά τρόφιμα είναι καλές πηγές αντιοξειδωτικών. Ορισμένα τρόφιμα, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό ελευθέρων ριζών. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται τρόφιμα που τηγανίζουν οι άνθρωποι σε μαγειρικό λάδι που θερμαίνεται επανειλημμένα.

Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι μόρια στα τρόφιμα που βοηθούν στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών από το σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τα φυσικά υποπροϊόντα ορισμένων σωματικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Ωστόσο, εξωτερικοί παράγοντες, όπως το άγχος και το κάπνισμα, μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη των κυττάρων. Αυτή η βλάβη αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής και μπορεί να συμβάλει σε μια σειρά ασθενειών.

Ο οργανισμός δημιουργεί ορισμένα αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση αυτών των τοξικών ουσιών, αλλά τα διατροφικά αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με αυτές που αυξάνουν την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο σώμα. Οι φυτικές ίνες μπορούν επίσης να έχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος πάσχει διατροφικά

Τι μπορείτε να φάτε σε μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σημερινό δείπνο έχει νηστίσιμη τάρτα μανιταριών

Νηστίσιμη τάρτα μανιταριών: Τα μανιτάρια είναι το απόλυτο νηστίσιμο φαγητό και πολύ υγιεινό. Για τους αρχαίους Αιγύπτιους θεωρούνταν το ελιξίριο της αθανασίας. Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών και πρωτεΐνης.

Φτιάχνουμε χαλβά σιμιγδαλένιο με αμύγδαλα

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με αμύγδαλα: Είναι μία από τις πιο κλασικές χειμερινές συνταγές, αν και πολλοί το φτιάχνουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα πάντως, είναι μία συνταγή, που είναι και γλυκιά, αλλά και θρεπτική, καθώς περιέχει βασικά συστατικά της ελληνικής κουζίνας, όπως το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα.

Άρωμα ανατολής σε μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει

Λιβανέζικα ψωμάκια: Αν συνηθίζετε να φτιάχνετε ψωμί στο σπίτι, αυτή η συνταγή θα σας καταπλήξει. Θα μπορούσατε να τα φάτε είτε σαν συνοδευτικό με το φαγητό σας, είτε να φτιάξετε με αυτά φοβερά σάντουιτς.

Φτιάξτε μοσχάρι κοκκινιστό και διεκδικήστε συγχαρητήρια από όλους

Μοσχάρι κοκκινιστό: Το μοσχάρι αποτελεί βασικό κομμάτι στη διατροφή μικρών και μεγάλων, χάρη στην πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και την πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει. Όμως ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πολύ γευστικό κρέας, το οποίο αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να κλέψει την παράσταση.

Τάρτα μπανάνας με γιαούρτι, εύκολη και υγιεινή

Τάρτα μπανάνας: Η τάρτα μπανάνας είναι ένα υπέροχο γλυκό, που θα το καταναλώσεις σιγά σιγά (αν έχεις εγκράτεια..) χωρίς όμως να σε λιγώσει, ή να σε πιάσει το στομάχι σου, και χωρίς να νιώσεις τύψεις γιατί είναι αρκετά υγιεινό.

Συμβουλές Chef για πίτσα στο σπίτι

Το μυστικό είναι να ψήνουμε πρώτα τη ζύμη με τη σάλτσα μας για 7-8 λεπτά και έπειτα να προσθέτουμε τα υλικά μας και να την ψήσουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να καλοψηθεί και να αποκτήσει η κρούστα μας το καφετί καλοψημένο χρώμα.

Γιατί είναι σημαντικό να καταναλώνεις ανθεκτικό άμυλο και που θα το βρεις

Ανθεκτικό άμυλο: Η ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου αλλάζει με τη θερμότητα. Η βρώμη και οι πράσινες μπανάνες χάνουν μέρος του ανθεκτικού αμύλου τους όταν μαγειρεύονται. Ένας άλλος τύπος ανθεκτικού αμύλου παρασκευάζεται κατά τη διαδικασία μαγειρέματος και ψύξης. Το μαγειρεμένο ρύζι που έχει ψυχθεί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο από το ρύζι που μαγειρεύτηκε και δεν ψύχθηκε.

Ένα κλασικό φαγητό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους

Παστίτσιο: Ένα από τα πιο κλασικά, αλλά λίγο μπελαλίδικα φαγητά, είναι το παστίτσιο. Είναι όμως ένα φαγητό, που θα χορτάσει όλη την οικογένεια και που αν κάνουμε λίγο περισσότερη ποσότητα, δεν θα χρειαστεί να μαγειρέψουμε την επόμενη μέρα.