Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αντιφλεγμονώδεις συνταγές: Βοηθητικά πιάτα για τη μείωση της φλεγμονής

Αντιφλεγμονώδεις συνταγές: Βοηθητικά πιάτα για τη μείωση της φλεγμονής

Αντιφλεγμονώδεις συνταγές: Η φλεγμονή είναι ένα κρίσιμο μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματός σας. Είναι η διαδικασία με την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπολεμά τραυματισμούς ή λοιμώξεις. 

Η φλεγμονή είναι ένα κρίσιμο μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματός σας. Είναι η διαδικασία με την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταπολεμά τραυματισμούς ή λοιμώξεις. Απαιτείται φλεγμονή για το σύστημα επούλωσης του σώματός σας, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Έχει συσχετιστεί με διάφορες καταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της αρθρίτιδας. Μπορείτε να συμπεριλάβετε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στη διατροφή σας για να συμβάλετε στη συνολική υγεία και ευεξία. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις αντιφλεγμονώδεις συνταγές για να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας.


Τι είναι οι αντιφλεγμονώδεις τροφές;

Τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα είναι εκείνα που πιστεύεται ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, λένε πολλοί κλινικοί διατροφολόγοιΑκολουθούν μερικά παραδείγματα αντιφλεγμονωδών τροφών:

1. Φρούτα και λαχανικά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Τα μούρα, τα φυλλώδη πράσινα, οι ντομάτες, τα εποχιακά λαχανικά και τα πορτοκάλια είναι ιδιαίτερα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

2. Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο γαύρος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτά τα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

3. Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia είναι καλές πηγές υγιεινών λιπών και αντιοξειδωτικών. Μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, λέει ο ειδικός.

4. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τρόφιμα όπως το καστανό ρύζι, η κινόα και το σιτάρι ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι φυτικές ίνες προάγουν επίσης την υγεία του εντέρου, η οποία συνδέεται με τη συνολική ευεξία.

5. Μπαχαρικά

Ορισμένα μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Ο κουρκουμάς, για παράδειγμα, περιέχει κουρκουμίνη, η οποία μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το τζίντζερ και το σκόρδο είναι επίσης γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

6. Ελαιόλαδο και λάδια ψυχρής έκθλιψης

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα έλαια ψυχρής έκθλιψης είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η διατροφή των παθογόνων επηρεάζει βαθιά την ανθρώπινη υγεία

Συσχέτιση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με την ψυχική υγεία

Πώς συνδέεται η χρήση των social media με την αυξημένη φλεγμονή;

Φαγητό: Πώς βλάπτετε το έντερο αν ξεφεύγετε τα Σαββατοκύριακα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon