Διατροφή

Ακτινίδιο – το εξωτικό φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες

Ακτινίδιο – το εξωτικό φρούτο με τις λιγότερες θερμίδες

Τα ακτινίδια μας δίνουν πολλή ενέργεια, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, συστατικά απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Όσον αφορά τις θερμίδες τους θα λέγαμε ότι τα χειμερινά φρούτα είναι πιο «ασφαλή» στη δίαιτα, καθώς είναι πιο μεριδοποιημένα σε σχέση για παράδειγμα με το σταφύλι. Το φρούτο όμως με τις λιγότερες θερμίδες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι το ακτινίδιο!

Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο ιδιαίτερο στην όψη και στη γεύση, αλλά και πολύ θρεπτικό. Η καταγωγή του είναι εξωτική, αφού προέρχεται από τη νότια Κίνα. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία, καθώς ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει 42 θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνες και μέταλλα, συγκεκριμένα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης, περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες δρουν αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας.

Είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, αλλά και βιταμίνης Ε, που είναι απαραίτητες για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα, καθώς επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές.

Μάλιστα, το ακτινίδιο έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη C συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Η κατανάλωση ενός και μόνο ακτινιδίου, μπορεί να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες μας στην βιταμίνη C. Επιπλέον, η βιταμίνη αυτή που περιέχει το ακτινίδιο, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Σπουδαία είναι και η περιεκτικότητά του σε φυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη και αποτελούν ασπίδα για την όρασή μας. Η κατανάλωση ακτινιδίων φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και γλαυκώματος.

Επίσης, το αντιοξειδωτικό φορτίο του φρούτου φαίνεται να προστατεύει από το άσθμα. Σε μια μεγάλη μελέτη σε παιδιά στην Ιταλία, η κατανάλωση των ακτινιδίων συσχετίστηκε με μικρότερη αναφορά αναπνευστικών προβλημάτων. Ακόμα, τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά, που είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία της καρδιάς!

Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει κάλιο και φυτικές ίνες, δυο θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την καρδιά μας. Όταν επιλέγετε ακτινίδια, αποφύγετε τα πολύ μαλακά. Αν πάλι είναι πολύ σκληρά, δηλαδή άγουρα, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα με μπανάνες ή μήλα για να ωριμάσουν γρηγορότερα.

Πώς να βάλετε το ακτινίδιο στη διατροφή σας:

  1. Προσθέστε το ακτινίδιο σε σαλάτες, σάλτσες, smoothies.
  2. Το ακτινίδιο περιέχει ένζυμα που μαλακώνουν το κρέας, οπότε μπορείτε να το βάλετε σε μαρινάδες.
  3. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κόψτε ένα ακτινίδιο σε ένα γιαούρτι και προσθέστε λίγο μέλι.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που μας γερνάνε πρώιμα

Η κλασική συνταγή για Ιταλικό Τιραμισού

Χάστε 5 κιλά μέσα σε μια βδομάδα

Μήλα θερμίδες: Χάσε έως 5 κιλά τρώγοντας νόστιμα και υγιεινά μήλα. Δείτε το μενού με τα μήλα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στα κιλά σας μέσα σε λίγες μέρες.

Τροφές που επιδεινώνουν τον ουρικό οξύ

Ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί βασανιστικά αργά. Σε ορισμένες περιπτώσεις επιμένει για μέρες ή και βδομάδες και συνεπάγεται σημαντικούς περιορισμούς στην κίνηση.

Πώς επιβραδύνεται η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες

Αν και δεν υπάρχει «μαγική» τροφή που να μπορεί να καθαρίσει τις αρτηρίες από τη συσσωρευμένη πλάκα, κάποιες καλές συνήθειες, όπως η επιλογή των κατάλληλων τροφών, μπορούν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία.

Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας

Γάλα φυτικής προέλευσης: Το αγελαδινό γάλα έρχεται αντιμέτωπο με τα γάλατα φυτικής προέλευσης με τον καθένα να έχει πολλές επιλογές για το τι γάλα θα πιει. Γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας είναι τα κυρίαρχα φυτικά γάλατα. Το αγελαδινό γάλα φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών λόγω και της ποιότητας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. […]

Πώς να τρώμε το αβοκάντο

Αβοκάντο: Η υψηλή διατροφική αξία του αβοκάντο απαιτεί την ένταξη του στις διατροφικές μας συνήθειες. Διαβάστε πως να το εντάξετε. Στο brunch, τα τελευταία χρόνια, κυριαρχεί το αβοκάντο, καθώς ο συνδυασμός της πλούσιας γεύσης του και η υψηλή διατροφική του αξία, το καθιστούν πρώτο στις επιλογές των ανθρώπων. Πρόκειται για το φρούτο του ιθαγενούς δέντρου […]