Διατροφή

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο.  Τοστ, πατάτες τηγανιτές, ψητά μπισκότα … αυτά τα τρόφιμα που αγαπάμε τόσο πολύ για τη γεύση και τη μυρωδιά τους κρύβουν στην πραγματικότητα μια πολύ τοξική ουσία, το ακρυλαμίδιο. 

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο σε υψηλές θερμοκρασίες. Το ακρυλαμίδιο είναι επικίνδυνο για την υγεία, καθώς είναι γενοτοξικό καρκινογόνο. Ωστόσο, σε πολύ χαμηλές ποσότητες δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.

Η αντίδραση Maillard αποτελείται από διάφορες φάσεις ανάλογα με τον βαθμό επιρροής θερμότητας της τροφής και όσο υψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή ακρυλαμιδίου και η μείωση των θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα:

  • Τα σάκχαρα συνδέονται με τα αμινοξέα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αλλαγή χρώματος.
  • Το φαγητό αλλάζει ελαφρώς σε κιτρινωπό χρώμα και παράγει μερικές μυρωδιές. Εδώ, τα σάκχαρα είναι αφυδατωμένα.
  • Σε αυτή τη φάση, παράγονται ενώσεις που παράγουν μελανοειδίνη. Αυτή η ουσία είναι υπεύθυνη για το σκουρόχρωμα τρόφιμα.
  • Στην τέταρτη φάση, που ονομάζεται “Strecker degradation“, τα τρόφιμα σκουραίνουν και σχηματίζονται Strecker aldehydes, τα οποία είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα από τη μυρωδιά. Δηλαδή, παράγεται η τυπική καύση.

Έχει παρατηρηθεί από εργαστηριακές μελέτες με ζώα ότι η κατανάλωση ακρυλαμιδίου από το στόμα σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα γενετικών μεταλλάξεων και όγκων. Ειδικά αυτό συμβαίνει σε μαστικούς αδένες, όρχεις, πνεύμονες, ωοθήκες, δέρμα κ.λπ. Το ακρυλαμίδιο προκαλεί επίσης αλλοιώσεις στο νευρικό σύστημα, που οδηγεί σε παράλυση των οπίσθιων άκρων (σε ζώα) και αλλοιώσεις στην εμβρυϊκή και αναπαραγωγική ανάπτυξη. Στην περίπτωση των ανθρώπων, χρειάζονται ακόμη περισσότερες μελέτες για να εξαχθεί το συμπέρασμα για τον κίνδυνο καρκίνου . Ωστόσο, υπάρχουν πολλές μελέτες που το συνδέουν με μεγαλύτερη πιθανότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έχω το αίσθημα μίας μόνιμης πείνας

Τροφές που επιδεινώνουν τον ουρικό οξύ

Πώς να αποφύγετε πιθανή σιδηροπενική αναιμία

Όταν η πρόσληψη ζάχαρης επηρεάζει αρνητικά τον οργανισμό μας

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και μπλε τυρί

Ρίξτε τη σάλτα τυριών στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέστε το μπλε τυρί και τα καρύδια, ανακατέψτε (αν χρειαστεί προσθέστε και το νερό που κρατήσατε) και σερβίρετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά).

Tips για ουσιαστική καθαριότητα στην κουζίνα

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού και ο χυμός λεμονιού περιέχουν μια χημική ένωση που λέγεται psoralen. Αυτή η ένωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φως. Όταν συνδυάζεται με τη δύναμη της φυσικής λεύκανσης του ήλιου, μπορείτε κυριολεκτικά να καθαρίσετε τους λεκέδες σε ώρες χωρίς πολύ τρίψιμο.

Μακαρόνια: Λάθη που κάνεις συχνά από την αρχή μέχρι το τέλος

Δεν αλατίζουμε συνήθως το νερό όσο πρέπει, αν και το βραστό νερό είναι το μόνο σημείο της διαδικασίας όπου καρυκεύονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Το νερό πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, θυμίζοντας το θαλασσινό νερό που γεύεσαι μετά τη βουτιά. Τα μακαρόνια δεν θα το απορροφήσουν όλο, άνοστα μια φορά δεν θα ξαναβγούν ποτέ...