Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Ο βοτανολογικός και ο γαστρονομικός ορισμός

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Ο βοτανολογικός και ο γαστρονομικός ορισμός

Αγγούρι φρούτο ή λαχανικό: Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα αγγούρια ως λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι ένας τύπος φρούτων και αυτή η διάκριση βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.


Επίσημα γνωστά με το επιστημονικό τους όνομα Cucumis sativus, τα αγγούρια είναι μέλη της κολοκύθας ή Cucurbitaceae. Προέρχονται από διάφορα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά σήμερα καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Το μέγεθος και το χρώμα μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με την ποικιλία, αλλά τα αγγούρια είναι πιο γνωστά για το μακρύ, κυλινδρικό σχήμα τους και το ανοιχτό πράσινο δέρμα. Τα πιο δημοφιλή είδη κατηγοριοποιούνται σε δύο ομάδες: φέτες αγγουριών και αγγουράκια τουρσί. Οι φέτες αγγουριών είναι καλύτερα να τις απολαύσετε φρέσκες. Είναι πιθανό να συναντήσετε αυτήν την ποικιλία στο τοπικό μανάβικο σας ή σε μια σαλάτα ή μια πιατέλα ωμών λαχανικών.

Αν και πολλοί άνθρωποι θεωρούν τα αγγούρια ως λαχανικά, ο επιστημονικός ορισμός δείχνει ότι είναι ένας τύπος φρούτων. Αυτή η διάκριση βασίζεται κυρίως στη βιολογική λειτουργία του ίδιου του αγγουριού.

Στη βοτανική (η μελέτη των φυτών), τα φρούτα επιτρέπουν την αναπαραγωγή ενός ανθοφόρου φυτού. Ένας καρπός σχηματίζεται από την ωοθήκη που υπάρχει μέσα στο λουλούδι και στεγάζει τους σπόρους που τελικά θα αναπτυχθούν σε νέα φυτά. Αντίθετα, το «λαχανικό» είναι ένας όρος που προορίζεται για άλλα μέρη ενός φυτού, όπως τα φύλλα, οι μίσχοι ή οι ρίζες.

Τα αγγούρια αναπτύσσονται από λουλούδια και περιέχουν δεκάδες σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια μελλοντικών γενεών φυτών αγγουριού. Αυτή η βασική λειτουργία είναι αυτό που τα κάνει φρούτα – όχι λαχανικά – σύμφωνα με την επιστήμη.

Μεγάλο μέρος της σύγχυσης σχετικά με την ταξινόμηση των διαφόρων φρούτων και λαχανικών προέρχεται από τη μαγειρική χρήση. Ο γαστρονομικός ορισμός ενός φρούτου ή λαχανικού βασίζεται συνήθως στο προφίλ γεύσης, την υφή και τις καλύτερες εφαρμογές σε ένα συγκεκριμένο πιάτο.

Τα φρούτα τείνουν να είναι πολύ γλυκά, και έχουν συνήθως μια πιο απαλή, πιο ευαίσθητη υφή. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε πιάτα όπως επιδόρπια, αρτοσκευάσματα, σιρόπια, σάλτσες και smoothies που απαιτούν τέτοιες γεύσεις και υφές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόφιμα που βοηθούν το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο

Οι πιο χρήσιμες συμβουλές για να κατέβει η ζυγαριά μετά τα 40

Η κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία

Τα οφέλη της σοκολάτας

Σπιτικές μάσκες προσώπου με φλούδα πορτοκαλιού για λαμπερό δέρμα

Απώλεια βάρους με τα αγαπημένα σου φιστίκια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Close Icon