Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διακοπή καπνίσματος

Κάπνισμα Σταμάτημα: Η μηχανική μάθηση εντοπίζει φάρμακα που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να βοηθήσουν τους καπνιστές

Κάπνισμα Σταμάτημα: Η μηχανική μάθηση εντοπίζει φάρμακα που θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να βοηθήσουν τους καπνιστές

"Ορισμένα από τα φάρμακα που εντοπίσαμε δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές για την ικανότητά τους να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά υπάρχουν ακόμη και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μελλοντικές έρευνες".

Κάπνισμα Σταμάτημα: Φάρμακα, όπως η δεξτρομεθορφάνη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του βήχα που προκαλείται από το κρυολόγημα και τη γρίπη, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επαναχρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Penn State College of Medicine και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο μηχανικής μάθησης, όπου προγράμματα υπολογιστών αναλύουν σύνολα δεδομένων για μοτίβα και τάσεις, για να εντοπίσουν τα φάρμακα και δήλωσαν ότι ορισμένα από αυτά δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές.

Το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και αναπνευστικές παθήσεις και ευθύνεται για σχεδόν μισό εκατομμύριο θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Ενώ οι συμπεριφορές του καπνίσματος μπορούν να μάθουν και να ξεμάθουν, η γενετική παίζει επίσης ρόλο στον κίνδυνο ενός ατόμου να εμπλακεί σε αυτές τις συμπεριφορές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν σε προηγούμενη μελέτη ότι τα άτομα με ορισμένα γονίδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εθιστούν στον καπνό. Χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα από περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα, ο Dajiang Liu, Ph.D., καθηγητής των επιστημών δημόσιας υγείας και της βιοχημείας και μοριακής βιολογίας και ο Bibo Jiang, Ph.D., επίκουρος καθηγητής των επιστημών δημόσιας υγείας, ήταν συνεπικεφαλής μιας μεγάλης μελέτης πολλών ιδρυμάτων που χρησιμοποίησε μηχανική μάθηση για να μελετήσει αυτά τα μεγάλα σύνολα δεδομένων – τα οποία περιλαμβάνουν συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τη γενετική ενός ατόμου και την αυτοαναφερόμενη συμπεριφορά του στο κάπνισμα. Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 400 γονίδια που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του καπνίσματος. Δεδομένου ότι ένα άτομο μπορεί να έχει χιλιάδες γονίδια, έπρεπε να προσδιορίσουν γιατί ορισμένα από αυτά τα γονίδια συνδέονταν με τη συμπεριφορά του καπνίσματος. Τα γονίδια που μεταφέρουν οδηγίες για την παραγωγή υποδοχέων νικοτίνης ή εμπλέκονται στη σηματοδότηση της ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαλαροί και ευτυχισμένοι, είχαν εύκολα κατανοητές συνδέσεις. Για τα υπόλοιπα γονίδια, η ερευνητική ομάδα έπρεπε να προσδιορίσει τον ρόλο που παίζει το καθένα σε βιολογικά μονοπάτια και χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, βρήκε ποια φάρμακα είναι ήδη εγκεκριμένα για την τροποποίηση αυτών των υφιστάμενων μονοπατιών.

Τα περισσότερα γενετικά δεδομένα της μελέτης προέρχονται από άτομα με ευρωπαϊκή καταγωγή, οπότε το μοντέλο μηχανικής μάθησης έπρεπε να προσαρμοστεί όχι μόνο για να μελετήσει αυτά τα δεδομένα, αλλά και ένα μικρότερο σύνολο δεδομένων από περίπου 150.000 άτομα με ασιατική, αφρικανική ή αμερικανική καταγωγή. Οι Liu και Jiang συνεργάστηκαν με περισσότερους από 70 επιστήμονες για το έργο. Εντόπισαν τουλάχιστον οκτώ φάρμακα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επαναπροσδιοριστούν για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως η δεξτρομεθορφάνη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του βήχα που προκαλείται από το κρυολόγημα και τη γρίπη, και η γαλανταμίνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Genetics στις 26 Ιανουαρίου. “Η επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων με τη χρήση μεγάλων βιοϊατρικών δεδομένων και μεθόδων μηχανικής μάθησης μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα, χρόνο και πόρους”, δήλωσε ο Liu, ερευνητής του Ινστιτούτου Καρκίνου Penn State και των Ινστιτούτων Επιστημών Ζωής Penn State Huck. “Ορισμένα από τα φάρμακα που εντοπίσαμε δοκιμάζονται ήδη σε κλινικές δοκιμές για την ικανότητά τους να βοηθούν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά υπάρχουν ακόμη και άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που θα μπορούσαν να εξεταστούν σε μελλοντικές έρευνες”. Ενώ η μέθοδος μηχανικής μάθησης μπόρεσε να ενσωματώσει ένα μικρό σύνολο δεδομένων από διαφορετικές καταγωγές, ο Jiang δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τους ερευνητές να δημιουργήσουν γενετικές βάσεις δεδομένων από άτομα με διαφορετικές καταγωγές. “Αυτό θα βελτιώσει μόνο την ακρίβεια με την οποία τα μοντέλα μηχανικής μάθησης μπορούν να εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για κατάχρηση ναρκωτικών και να προσδιορίσουν πιθανά βιολογικά μονοπάτια που μπορούν να στοχευθούν για χρήσιμες θεραπείες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καπνιστές (νυν και πρώην) με συμπτώματα της ΧΑΠ

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Συχνή αλλά… άγνωστη

Tο κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την σεξουαλική μας ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί σε κακή διατροφή, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους.

"Ο φόβος της αύξησης του βάρους είναι μια σημαντική ανησυχία μεταξύ των καπνιστών που σκέφτονται να κόψουν το κάπνισμα. Το κλειδί για την άρση αυτών των εμποδίων είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τους παράγοντες που αυξάνουν την επιθυμία για τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας".

Όταν το κάπνισμα έχει αρνητικό πρόσημο και στην ψυχική υγεία

Σε μια σειρά ανθρώπων (γιατροί, ψυχολόγοι κτλ.) που μπορούν να γίνουν αρωγοί στη διακοπή του καπνίσματος συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής φυσικής αγωγής (ο γυμναστή σας), καθώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει θετικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι πνεύμονες “αυτοκαθαρίζονται” μετά τη διακοπή του καπνίσματος σύμφωνα με έρευνα

Οι πνεύμονές μας έχουν μια σχεδόν «μαγική» ικανότητα να αποκαθιστούν μέρος της βλάβης που προκάλεσε το κάπνισμα – αλλά μόνο μετά τη διακοπή, αναφέρει νέα έρευνα. Οι μεταλλάξεις που προκαλούν τον καρκίνο του πνεύμονα θεωρούσαμε μέχρι πρόσφατα ότι ήταν μη αναστρέψιμες και επέμεναν ακόμα και μετά τη διακοπή. Αλλά νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό […]

Μένουμε σπίτι και δεν καπνίζουμε

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα εκτιμά ότι η πανδημία του νοσήματος από τον νέο κορωνοϊού αναδεικνύει για πρώτη φορά το κάπνισμα ως άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής και της Δημόσιας Υγείας. Η βιβλιογραφία της χρήσης προϊόντων καπνού (τσιγάρων, πούρων, ηλεκτρονικών τσιγάρων, ναργιλέ, θερμαινόμενων μη καιομένων, νέων καπνικών προϊόντων κ.α.) σε σχέση […]

Επιχειρήματα για τροποποιήσεις του αντικαπνιστικού νόμου

«Είναι λογικό να υπάρχει ζημία στις επιχειρήσεις, γιατί υπάρχουν πολλοί καπνιστές στην Ελλάδα. Και αυτοί δεν έγιναν από μόνοι τους. Αυτοί οι καπνιστές πριν από 20 χρόνια βομβαρδίζονταν από τα ΜΜΕ με διαφημίσεις για τσιγάρα. Και έπειτα αν θέλουμε να κόψουμε το κάπνισμα στην Ελλάδα ας απαγορεύσουμε την πώληση από τα περίπτερα. Γιατί δεν μπορεί […]

Αμερικανική έρευνα για την παράλληλη χρήση τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου

Για πρώτη φορά έγινε έρευνα σε βάθος χρόνου για τις επιπτώσεις που έχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους πνεύμονες. Η έρευνα, που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα όλου του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, έδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο του ατμιστή να εμφανίσει κάποια χρόνια πάθηση των πνευμόνων, όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, το […]

Close Icon