ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διακοπή καπνίσματος γυναίκες: Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν;

Διακοπή καπνίσματος γυναίκες: Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν;

Διακοπή καπνίσματος γυναίκες: Νέα μελέτη αποδεικνύει πως οι γυναίκες ναι μεν καπνίζουν λιγότερο, αλλά παράλληλα δυσκολεύονται αρκετά να διακόψουν το κάπνισμα σε σχέση με τους άνδρες.

Το κάπνισμα αποτελεί έντονο εθισμό και ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο. Αν και οι περισσότεροι συνειδητοποιούν πόσο επιβλαβές είναι για την υγεία, εντούτοις δυσκολεύονται να το κόψουν. Πρόκειται για μία συνήθεια που πολλαπλασιάζεται ως εξάρτηση και γιγαντώνεται σταδιακά. Ως αποτέλεσμα, για να αποκοπεί κάποιος από αυτό το “χούι” θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ. Φυσικά και πλέον έχουν βγει εναλλακτικά προϊόντα που προωθούν το άτμισμα έναντι του καπνίσματος. Ταυτόχρονα, συχνά βγαίνουν προγράμματα διακοπής καπνίσματος. Σε μια πρόσφατη μελέτη, όμως, καθορίστηκε ένας ακόμη παράγοντας που επιδρά ως αρνητικό στην διακοπή καπνίσματος. Το φύλο. Πώς;

 

Οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα από τους άνδρες, αλλά δυσκολεύονται περισσότερο στο να το κόψουν, αναφέρουν Γάλλοι ερευνητές. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη παροχής παρεμβάσεων διακοπής του καπνίσματος προσαρμοσμένων στις ανάγκες των γυναικών», δήλωσε η Ingrid Allagbe, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 38.000 καπνιστές (περίπου 43% γυναίκες) ηλικίας 18 ετών και άνω στη Γαλλία που επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες διακοπής του καπνίσματος μεταξύ 2001 και 2018.

Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάπνιζαν 23 τσιγάρα την ημέρα. Οι άνδρες, 27. Περίπου το 56% των γυναικών είχαν σοβαρή εξάρτηση από τη νικοτίνη σε σύγκριση με το 60% των ανδρών. Αλλά το 55% των ανδρών μπόρεσαν να σταματήσουν, σε σύγκριση με το 52% των γυναικών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες καπνίζουν λιγότερα τσιγάρα και η εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι λιγότερη από τους άνδρες. Ωστόσο, οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να το κόψουν», δήλωσε η Allagbe.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Πιθανοί συντελεστές θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότεροι δείκτες άγχους, κατάθλιψης και παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών. Οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν διαφορετικά εμπόδια στη διακοπή του καπνίσματος. Αυτά σχετίζονται με το φόβο της αύξησης του βάρους, των ορμονών φύλου και της διάθεσης». Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είχαν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή χοληστερόλη ήταν πιο συχνή στους άνδρες (33%) παρά στις γυναίκες (30%). Το ίδιο και η υψηλή αρτηριακή πίεση (26% έναντι 23%) και ο διαβήτης (13% έναντι 10%). Σε σύγκριση με τους άνδρες, ωστόσο, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες (27% έναντι 20%). Το ίδιο ισχύει και στην προδιάθεση άγχους ή κατάθλιψης (37,5% έναντι 26,5%), όπως διαπίστωσε η μελέτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι απαιτούνται ολοκληρωμένα προγράμματα διακοπής του καπνίσματος για γυναίκες. Τέτοια προγράμματα προσφέρουν μια πολυεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει ψυχολόγο, διαιτολόγο και ειδικό φυσικής δραστηριότητας», δήλωσε η Allagbe.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το άτμισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διατροφικών διαταραχών μεταξύ των φοιτητών των ΗΠΑ

Κατακριτέα από τους παιδιάτρους η αδράνεια του FDA να εκδώσει απόφαση που να απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ανήλικους

Ο καρκίνος του πνεύμονα κατηγορείται για την κορυφαία αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.

Πότε θα δοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις-Αποκλιμάκωση πάνω από 85%

Εκκρεμείς συντάξεις: Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης "ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες".

Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Κολύμβηση: Υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση κοινότητας και συντροφικότητας μεταξύ των κολυμβητών. Δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά από το να αντιμετωπίζουν μια πρόκληση παρέα και να μοιράζονται την εμπειρία ως ομάδα. Η συντροφικότητα σε αυτό το πλαίσιο βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης του ανήκειν. Είναι σημαντικό να είναι κανείς μέλος μια ομάδας με κοινούς στόχους.

Όταν η ποδηλασία είναι θεραπεία και μέσο πρόληψης διαφόρων παθήσεων

Αθλητισμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.