ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δάγκειος πυρετός: Η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων

Δάγκειος πυρετός: Η θερμοκρασία περιβάλλοντος παίζει καθοριστικό ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων

Δάγκειος πυρετός: Οι κλιματικές υπηρεσίες και η δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεργαστούν για να μετριάσουν την πιθανή αύξηση του κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, η οποία προβλέπεται να συμβεί κάτω από διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής.

Οι καιρικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βροχοπτώσεων, της θερμοκρασίας και της θέρμανσης των ωκεανών, παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της δραστηριότητας του κουνουπιού Aedes που μεταδίδει τον δάγκειο πυρετό και άλλες ιογενείς ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η τσικουνγκούνια και ο Ζίκα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σρι Λάνκα. Ο δάγκειος πυρετός είναι ευρέως διαδεδομένος σε όλες τις τροπικές περιοχές, με τοπικές διακυμάνσεις στον κίνδυνο να επηρεάζονται από κλιματικές παραμέτρους καθώς και από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών των ειδών Aedes aegypti και A. albopictus.

Μολυσμένα κουνούπια

Η συχνότητα του δάγκειου πυρετού σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί σημαντικά με σχεδόν το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού να κινδυνεύει επί του παρόντος από τη νόσο και υπολογίζεται ότι 100 έως 400 εκατομμύρια μολύνσεις κάθε χρόνο, λέει ο ΠΟΥ. Ενώ η θέρμανση και η θερμοκρασία των ωκεανών μπορούν να προβλέψουν τη δραστηριότητα των κουνουπιών Aedes με χρόνο παράδοσης από έναν έως έξι μήνες, η ποσότητα της βροχόπτωσης μπορεί να προβλέψει την επικράτηση των κουνουπιών Aedes τον ίδιο μήνα, λέει η μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο The Lancet Planetary Health.

Ο δάγκειος πυρετός εμφανίζεται γενικά μετά από βροχερό καιρό, όταν οι συνθήκες είναι βέλτιστες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες συσχετίστηκαν με αυξήσεις στα κουνούπια ένα έως δύο μήνες αργότερα. Οι θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών προέβλεπαν αυξήσεις στα κουνούπια με καθυστέρηση πέντε έως έξι μηνών, διαπίστωσε η μελέτη. “Η γνώση της συμπεριφοράς και του φυσικού περιβάλλοντος των κουνουπιών και η συσχέτισή τους με τους κλιματικούς παράγοντες είναι σημαντική για την πρόβλεψη των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια Aedes, όπως ο δάγκειος πυρετός, καθώς και για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο των κουνουπιών”, Prasad Liyanage, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. λέει στο SciDev.Net.

“Οι κλιματικοί παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως προγνωστικοί παράγοντες της δραστηριότητας των κουνουπιών σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και μπορεί να μας επιτρέψουν να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές παρεμβάσεις καταπολέμησης των κουνουπιών πριν εμφανιστεί επιδημία δάγκειου πυρετού”, δήλωσε ο Liyanage, συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας της Σρι Λάνκα και Πανεπιστήμιο Umea, Σουηδία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο αποτελεσματικό εμβόλιο για τον δάγκειο πυρετό, ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών θεωρείται η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη αξιολόγησε τρεις μεταβλητές του καιρού μεταξύ 2010 και 2018: θερμοκρασία, βροχόπτωση και υπερθέρμανση των ωκεανών. Η θέρμανση των ωκεανών αξιολογήθηκε μέσω ενός τεχνικού μέτρου που ονομάζεται Oceanic Niño Index, το οποίο καθορίζει εάν τα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού είναι θερμότερα ή ψυχρότερα από τον μέσο όρο. Κατά τη διάρκεια της οκταετούς περιόδου, οι ερευνητές παρατήρησαν τρία γεγονότα όπου σημειώθηκαν ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες των ωκεανών. Συνέκριναν επίσης τις κλιματικές μεταβλητές με δεδομένα επιτήρησης που σχετίζονται με τα κουνούπια Aedes. Ο Yesim Tozan, συν-συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής παγκόσμιας υγείας στη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας του NYU με έδρα τις ΗΠΑ, λέει ότι οι υγειονομικές αρχές πρέπει να προωθήσουν και να επενδύσουν στην επιτήρηση των κουνουπιών Aedes για τον έλεγχο των ασθενειών που μεταδίδονται από το Aedes.

“Οι κλιματικές υπηρεσίες και η δημόσια υγεία θα πρέπει να συνεργαστούν για να μετριάσουν την πιθανή αύξηση του κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, η οποία προβλέπεται να συμβεί κάτω από διάφορα σενάρια κλιματικής αλλαγής”, λέει στο SciDev.Net. Σύμφωνα με τον Tozan, η μετάδοση του δάγκειου πυρετού αναμένεται να ενταθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. “Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα για το κλίμα και τον καιρό για να προβλέψουμε τα εποχιακά μοτίβα των κουνουπιών, αυτή η έγκαιρη ενημέρωση θα επιτρέψει στις αρχές δημόσιας υγείας να διαχειρίζονται προληπτικά τις λειτουργίες ελέγχου των κουνουπιών”, προσθέτει.

Ο Thekkekara Jacob John, πρώην καθηγητής κλινικής ιολογίας στο Christian Medical College στο Vellore της Ινδίας, λέει: “Αυτή η μελέτη προσθέτει συγκεκριμένες λεπτομέρειες στην κοινή μας γνώση ότι η αναπαραγωγή του Aedes ρυθμίζεται από το κλίμα – βροχοπτώσεις και θερμοκρασία. Τα οφέλη από τη συλλογή και ανάλυση των ήδη διαθέσιμων δεδομένων για την κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ συγκεκριμένων κλιματικών παραγόντων και της αυξανόμενης αναπαραγωγής είναι καλά απεικονισμένα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΠΟΥ θα πει εάν θα ενεργοποιήσει την υψηλότερη ειδοποίηση για την ευλογιά των πιθήκων

Οδηγίες επιβίωσης με παρατεταμένη αφόρητη ζέστη

Καύσωνας - Συμβουλές ασφάλειας για ηλικιωμένους

Εδώ είναι οι κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική ζέστη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.

Οι οδηγίες του υπολογιστή θα μπορούσαν να μειώσουν την εμπειρική χρήση αντιβιοτικών για ουρολοίμωξη

«Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη μείωση των αντιβιοτικών εκτεταμένου φάσματος σε έως και 200.000 ενήλικες που νοσηλεύονται στις ΗΠΑ και λαμβάνουν άσκοπα ευρέα αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη ετησίως», γράφουν οι συγγραφείς.

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.