Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΑΦ: Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος;

ΔΑΦ: Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος;

ΔΑΦ: Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να συμπεριφέρονται, να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν με τρόπους διαφορετικούς από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που προκαλείται από διαφορές στον εγκέφαλο. Μερικά άτομα με ΔΑΦ έχουν μια γνωστή διαφορά, όπως μια γενετική πάθηση. Άλλα αίτια δεν είναι ακόμη γνωστά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλές αιτίες της ΔΑΦ που δρουν από κοινού για να αλλάξουν τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσονται οι άνθρωποι. Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για αυτές τις αιτίες και πώς επηρεάζουν τα άτομα με ΔΑΦ.

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να συμπεριφέρονται, να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν με τρόπους διαφορετικούς από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους. Συχνά δεν υπάρχει τίποτα σχετικά με την εμφάνισή τους που τους ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους. Οι ικανότητες των ατόμων με ΔΑΦ μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Για παράδειγμα, ορισμένα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να έχουν προχωρημένες δεξιότητες συνομιλίας, ενώ άλλα μπορεί να είναι μη λεκτικά. Μερικά άτομα με ΔΑΦ χρειάζονται πολλή βοήθεια στην καθημερινή τους ζωή. άλλοι μπορούν να εργαστούν και να ζήσουν με ελάχιστη έως καθόλου υποστήριξη.

Η ΔΑΦ ξεκινά πριν από την ηλικία των 3 ετών και μπορεί να διαρκέσει σε όλη τη ζωή ενός ατόμου, αν και τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Μερικά παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα ΔΑΦ μέσα στους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους. Σε άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν μέχρι την ηλικία των 24 μηνών ή αργότερα. Μερικά παιδιά με ΔΑΦ αποκτούν νέες δεξιότητες και επιτυγχάνουν αναπτυξιακά ορόσημα μέχρι την ηλικία των 18 έως 24 μηνών περίπου και μετά σταματούν να αποκτούν νέες δεξιότητες ή χάνουν τις δεξιότητες που είχαν κάποτε.

Καθώς τα παιδιά με ΔΑΦ γίνονται έφηβοι και νεαροί ενήλικες, μπορεί να έχουν δυσκολίες να αναπτύξουν και να διατηρήσουν φιλίες, να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους και ενήλικες ή να κατανοήσουν ποιες συμπεριφορές αναμένονται στο σχολείο ή στην εργασία. Μπορεί να έρθουν στην προσοχή των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης επειδή έχουν επίσης καταστάσεις όπως άγχος, κατάθλιψη ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, που εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα με ΔΑΦ παρά σε άτομα χωρίς ΔΑΦ.

Σημάδια και συμπτώματα

Τα άτομα με ΔΑΦ έχουν συχνά προβλήματα με την κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση, καθώς και περιορισμένες ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή ενδιαφέροντα. Τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί επίσης να έχουν διαφορετικούς τρόπους μάθησης, κίνησης ή προσοχής. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν τη ζωή πολύ δύσκολη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα άτομα χωρίς ΔΑΦ μπορεί επίσης να έχουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση της ΔΑΦ μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει ιατρική εξέταση, όπως μια εξέταση αίματος, για τη διάγνωση της διαταραχής. Οι γιατροί εξετάζουν τη συμπεριφορά και την ανάπτυξη του παιδιού για να κάνουν μια διάγνωση. Η ΔΑΦ μπορεί μερικές φορές να ανιχνευθεί σε ηλικία 18 μηνών ή μικρότερη. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, μια διάγνωση από έμπειρο επαγγελματία μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη. Ωστόσο, πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν τελική διάγνωση έως ότου μεγαλώσουν πολύ. Μερικοί άνθρωποι δεν διαγιγνώσκονται μέχρι να γίνουν έφηβοι ή ενήλικες. Αυτή η καθυστέρηση σημαίνει ότι τα άτομα με ΔΑΦ μπορεί να μην λάβουν την έγκαιρη βοήθεια που χρειάζονται.

Θεραπευτική αγωγή

Οι τρέχουσες θεραπείες για τη ΔΑΦ επιδιώκουν να μειώσουν τα συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Η ΔΑΦ επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα με ΔΑΦ έχουν μοναδικά δυνατά σημεία και προκλήσεις και διαφορετικές ανάγκες θεραπείας. Τα σχέδια θεραπείας συνήθως περιλαμβάνουν πολλούς επαγγελματίες και καλύπτονται από το άτομο.

Παράγοντες κινδύνου

Δεν υπάρχει μόνο μία αιτία ΔΑΦ. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που έχουν εντοπιστεί που μπορεί να κάνουν ένα παιδί πιο πιθανό να έχει ΔΑΦ, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, βιολογικών και γενετικών παραγόντων. Αν και γνωρίζουμε ελάχιστα για συγκεκριμένες αιτίες, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα ακόλουθα μπορεί να θέσουν τα παιδιά σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ΔΑΦ:

  • Αν έχετε έναν αδερφό με ΔΑΦ
  • Αν έχετε ορισμένες γενετικές ή χρωμοσωμικές παθήσεις, όπως το σύνδρομο εύθραυστου Χ ή η κονδυλώδης σκλήρυνση
  • Εμφάνιση επιπλοκών κατά τη γέννηση
  • Το να γεννιέται από μεγαλύτερους γονείς
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός προκαλεί κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα άτομα με αυτισμό είναι πιθανό να πάσχουν από ψυχιατρικές παθήσεις

Μπορεί να οφείλονται οι νευρολογικές διαταραχές στις περιβαλλοντικές τοξίνες;

Πώς επηρεάζουν οι φυσικές γενετικές παραλλαγές τη λειτουργία του εγκεφάλου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον καρκίνος;

Ύπνος καρκίνος: Η σχέση ύπνου και καρκίνου είναι ένα θέμα αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Αν και η ίδια η έλλειψη ύπνου δεν είναι άμεση αιτία καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

Συνταγή για μια γευστική ανατροπή για Mango Salsa

Mango Salsa: Η σάλσα μάνγκο είναι ένα ζωντανό, δροσιστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα των ώριμων μάνγκο με πικάντικες, νόστιμες γεύσεις. Είναι τέλειο ως ντιπ, επικάλυψη για ψητά κρέατα ή συμπλήρωμα τάκος.

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πρώιμα συμπτώματα που συχνά αγνοούμε και προδίδουν καρκίνο μαστού

Καρκίνος του μαστού: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας και τα ποσοστά επιβίωσης. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση.

Close Icon