ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τον εγκέφαλο;

Covid-19: Πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός τον εγκέφαλο;

Covid-19: Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές στον εγκέφαλο σε ασθενείς έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τον COVID-19, σύμφωνα με μελέτη.

Χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο μαγνητικής τομογραφίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές στον εγκέφαλο σε ασθενείς έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τον COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Radiological Society of North America (RSNA).

Πώς επηρεάζει ο Covid-19 τον εγκέφαλο;

Περίπου ένας στους πέντε ενήλικες θα αναπτύξει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τον COVID-19, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα νευρολογικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μακρά COVID-19 περιλαμβάνουν δυσκολία στη σκέψη ή τη συγκέντρωση, πονοκέφαλο, προβλήματα ύπνου, ζαλάδα, αίσθηση καρφίτσες και βελόνες, αλλαγή στην όσφρηση ή τη γεύση και κατάθλιψη ή άγχος. Ωστόσο, μελέτες έχουν βρει ότι το COVID-19 μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στην καρδιά, τους πνεύμονες ή άλλα όργανα ακόμη και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται και αναρρώνουν από τον COVID-19, έχει αρχίσει να αναδύεται έρευνα, με επίκεντρο τις μόνιμες συνέπειες της νόσου.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικόνιση με στάθμιση ευαισθησίας για να αναλύσουν τις επιπτώσεις που έχει ο COVID-19 στον εγκέφαλο. Η μαγνητική επιδεκτικότητα υποδηλώνει πόσο ορισμένα υλικά, όπως το αίμα, ο σίδηρος και το ασβέστιο, θα μαγνητιστούν σε ένα εφαρμοσμένο μαγνητικό πεδίο. Αυτή η ικανότητα βοηθά στην ανίχνευση και παρακολούθηση μιας σειράς νευρολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων μικροαιμορραγιών, αγγειακών δυσπλασιών, όγκων εγκεφάλου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Οι μελέτες σε επίπεδο ομάδας δεν είχαν επικεντρωθεί προηγουμένως στις αλλαγές του COVID-19 στη μαγνητική ευαισθησία του εγκεφάλου, παρά τις αρκετές αναφορές περιπτώσεων που σηματοδοτούν τέτοιες ανωμαλίες», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Sapna S. Mishra, Ph.D. υποψήφιος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Δελχί. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει αυτή τη νέα πτυχή των νευρολογικών επιπτώσεων του COVID-19 και αναφέρει σημαντικές ανωμαλίες στους επιζώντες του COVID-19».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα απεικόνισης με βάση την ευαισθησία 46 ασθενών που ανάρρωσαν από τον COVID και 30 υγιών ελέγχων. Η απεικόνιση έγινε εντός έξι μηνών από την ανάκαμψη. Μεταξύ των ασθενών με μακροχρόνιο COVID, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα ήταν κόπωση, προβλήματα ύπνου, έλλειψη προσοχής και προβλήματα μνήμης.

«Οι αλλαγές στις τιμές ευαισθησίας των περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να είναι ενδεικτικές τοπικών αλλαγών στη σύνθεση», είπε ο Mishra. «Οι ευαισθησία μπορεί να αντικατοπτρίζουν την παρουσία μη φυσιολογικών ποσοτήτων παραμαγνητικών ενώσεων, ενώ η χαμηλότερη ευαισθησία μπορεί να προκληθεί από ανωμαλίες όπως η ασβεστοποίηση ή η έλλειψη παραμαγνητικών μορίων που περιέχουν σίδηρο».

Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν ότι οι ασθενείς που ανέρρωσαν από τον COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερες τιμές ευαισθησίας στον μετωπιαίο λοβό και το εγκεφαλικό στέλεχος σε σύγκριση με υγιείς μάρτυρες. Οι ομάδες που λαμβάνονται στον μετωπιαίο λοβό παρουσιάζουν κυρίως διαφορές στη λευκή ουσία.

«Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου συνδέονται με κόπωση, αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και γνωστικά προβλήματα», είπε ο Mishra. Τμήματα της αριστερής τροχιακής-κάτω μετωπιαίας έλικας (μια περιοχή κλειδί για την κατανόηση και παραγωγή της γλώσσας) και της δεξιάς τροχιακής-κάτω μετωπιαίας έλικας (που σχετίζεται με διάφορες γνωστικές λειτουργίες όπως προσοχή, κινητική αναστολή και απεικόνιση, καθώς και κοινωνικές γνωστικές διεργασίες) και το παρακείμενο περιοχές της λευκής ουσίας αποτελούσαν τις συστάδες του μετωπιαίου λοβού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος των εφήβων;

Πόσο βοηθάει η άσκηση στην έκκριση ινσουλίνης;

Ποιος είναι ο ρόλος της ομορφιάς στην ψυχική υγεία;

Η θεραπεία της κατάθλιψης επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.

Προώθηση των τεστ γονόρροιας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Γονόρροια: Η καθυστέρηση πρόσβασης στη σωστή φροντίδα και θεραπεία αποτελεί κίνδυνο στους νοσούντες να αναπτύξουν μακροπρόθεσμα προβλήματα τα οποία μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.