ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ της λιπώδους νόσου του ήπατος και της νόσου

Covid-19: Αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ της λιπώδους νόσου του ήπατος και της νόσου

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανακάλυψε πώς η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου και πώς το τελευταίο αυξάνει τη σοβαρότητα της COVID-19, βοηθώντας στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών για τους ασθενείς αυτούς.

Covid-19: Η δρ Jawaher Alharthi, από το Ινστιτούτο Westmead και την ιατρική έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν πώς η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου και πώς η τελευταία αυξάνει τη σοβαρότητα της COVID-19, βοηθώντας στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών για τους ασθενείς αυτούς. Η σχετιζόμενη με τη μεταβολική δυσλειτουργία λιπώδης νόσος του ήπατος (MAFLD) επηρεάζει έναν στους τέσσερις ενήλικες και σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά παγκοσμίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η λιπώδης νόσος του ήπατος MAFLD είναι το συχνότερο είδος χρόνιας ηπατικής νόσου.

Η ηπατική νόσος είναι ένας σιωπηλός δολοφόνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ηπατικό πρόβλημα έως ότου αυτό προχωρήσει και αναπτύξουν ουλές στο ήπαρ, κίρρωση του ήπατος και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ηπατική ανεπάρκεια και θανατηφόρο καρκίνο. Οι επιπλοκές της, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην ηπατική νόσο. Συνδέεται στενά με διάφορες άλλες καρδιομεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ως απάντηση στην COVID-19, ο ξενιστής (άνθρωπος) αναπτύσσει μια ανοσολογική απάντηση, η λεπτή ισορροπία της οποίας καθορίζει την πορεία της νόσου. Η σοβαρή COVID-19 σχετίζεται με επιδεινωμένες ανοσολογικές και υπερφλεγμονώδεις αποκρίσεις και τα φλεγμονώδη μακροφάγα μπορούν να προκαλέσουν καταιγίδα κυτοκινών που οδηγεί σε ιστική βλάβη. Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Westmead του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανακάλυψε πώς η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου και πώς το τελευταίο αυξάνει τη σοβαρότητα της COVID-19, βοηθώντας στην ανάπτυξη πιθανών θεραπειών για τους ασθενείς αυτούς.

Ο Δρ Jawaher Alharthi, πρώτος συγγραφέας της εργασίας αυτής, δήλωσε: “Η σχέση μεταξύ της λιπώδους νόσου του ήπατος και της COVID-19 θεωρείται λίγο μυστήριο, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς και γιατί οι δύο ασθένειες αυξάνουν τον κίνδυνο η μία της άλλης. Η ερευνητική μας ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Mohammed Eslam διεξήγαγε μια μεγάλη και λεπτομερή γενετική και μοριακή μελέτη και εντόπισε ότι το γονίδιο που ονομάζεται MBOAT7 σχετίζεται με τη σοβαρότητα τόσο της λιπώδους νόσου του ήπατος MAFLD όσο και της COVID-19”. “Αυτό το γονίδιο, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων κατά της COVID-19. Μια διαταραχή στη δραστηριότητα του γονιδίου MBOAT7 θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες αύξησης της παραγωγής κυτταροκινών και της βλάβης των ιστών και της ηπατικής νόσου”, δήλωσε ο Δρ Alharthi. Το επιγονιδίωμα είναι ένα σύνολο δεικτών που καθορίζει όχι μόνο τη γονιδιακή έκφραση, αλλά και τα ίδια τα γονίδια και επηρεάζεται από το περιβάλλον, τη διατροφή και τις ορμόνες. “Είναι ενδιαφέρον ότι εντοπίσαμε επίσης ότι η διακοπή του MBOAT7 μπορεί να “προ-προγραμματίσει” το επιγονιδίωμα των κυττάρων και να τα προετοιμάσει ώστε να ανταποκριθούν έντονα ακόμη και σε μια ασθενή διέγερση κατά της COVID-19 που τελικά αυξάνει τη βλάβη των ιστών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η ασθένεια από Covid-19 να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος;

Ολιστική αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου ήπατος

1 στους 4 ενήλικες με ηπατική διαταραχή και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου

Η λιπώδης ηπατική νόσος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Η κακή ποιότητα ύπνου οδηγεί σε λιπώδη νόσο ήπατος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.