ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19 Αντιμετώπιση: Οδηγίες για ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα

Covid-19 Αντιμετώπιση: Οδηγίες για ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα

Αποφεύγουμε την επαφή με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μένουν στο σπίτι. Παραμένουμε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο μακριά από τους άλλους και αν είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε ένα μπάνιο ξεχωριστά.

Covid-19 Αντιμετώπιση: Τα συμπτώματα της COVID-19 ποικίλλουν αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, κόπωση, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή εμετό, πονοκέφαλο, ανοσμία και αγευσία, πόνο στο λαιμό, ρινική συμφόρηση, ναυτία ή εμετό  και διάρροια. Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια ή όλα τα συμπτώματα. Τα συμπτώματα τυπικά εμφανίζονται 2-14 μέρες μετά την έκθεση στον ιό.

Κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν και ο οποιοσδήποτε εκτεθεί στον ιό μπορεί να μολυνθεί, ο κίνδυνος για σοβαρά συμπτώματα αυξάνεται με την ηλικία. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας με άλλα είδη παθήσεων βρίσκονται επίσης σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Αν και οι περισσότεροι αναρρώνουν από τον ιό, κάποια άτομα εμφανίζουν συμπτώματα για εβδομάδες ή μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Έχουν αναφερθεί διάφορα μακροχρόνια συμπτώματα: τα πιο συνηθισμένα είναι η κόπωση, η δύσπνοια, ο βήχας, η αρθραλγία και η στηθάγχη. Μπορεί να εμφανιστούν και ακόμα σοβαρότερα μακροχρόνια συμπτώματα, αλλά είναι σπάνιες οι αναφορές. Έχει πάντως σημειωθεί ότι επηρεάζονται διάφορα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το δέρμα και το νευρικό σύστημα.

Αν μολυνθούμε ή νομίζουμε ότι έχουμε μολυνθεί: μένουμε σπίτι και απομονωνόμαστε από άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι

– Ελέγχουμε συχνά τα συμπτώματά μας: Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν. Κάποια από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα περιλαμβάνουν τη δυσκολία στην αναπνοή, τον πόνο ή την πίεση στο στήθος που δεν υποχωρεί, σύγχυση, αδυνατότητα να ξυπνήσουμε ή να παραμείνουμε ξύπνιοι, μελανιασμένα χείλη ή πρόσωπο.

– Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν ήπια έως μέτριας έντασης συμπτώματα, όπως πυρετό και βήχα, τα οποία υποχωρούν μετά από λίγες μέρες.

– Αποφεύγουμε την επαφή με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που μένουν στο σπίτι. Παραμένουμε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο μακριά από τους άλλους και αν είναι δυνατόν χρησιμοποιούμε ένα μπάνιο ξεχωριστά.

– Αποφεύγουμε τη χρήση ΜΜΜ και όλων των δημόσιων χώρων.

Ενημερώνουμε τις στενές μας επαφές ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να μπουν σε καραντίνα και να προσέχουν για πιθανά συμπτώματα

Αν μοιραστούμε αυτήν την πληροφορία με άλλους, μπορούμε να επιβραδύνουμε κατά πολύ την εξάπλωση της ασθένειας. Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι ή συνάδελφοι με τους όποιους είχαμε στενή επαφή αφού μολυνθήκαμε θα χρειαστεί να μείνουν και εκείνοι σπίτι και να ελέγχουν την υγεία τους ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν θα αρρωστήσουν και δεν θα μολύνουν άλλους. Οι ασθενείς με τον ιό θεωρούνται μολυσματικοί τόσο όσο είναι άρρωστοι, όσο και 2 μέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Οι ασυμπτωματικοί θεωρείται ότι είναι μολυσματικοί 2 μέρες πριν το θετικό τεστ μέχρι και 10 μέρες μετά.

Αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα με κοινά φάρμακα και καλούμε τον γιατρό πριν τον επισκεφθούμε

Χρησιμοποιούμε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα κυριότερα συμπτώματά μας. Ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και διαβάζουμε το φυλλάδιο που περιέχεται στο κουτί. Ξεκουραζόμαστε και πίνουμε πολύ νερό και υγρά. Αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη.

Πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. Πλένουμε τα χέρια συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού πιάσουμε ή φυσήξουμε τη μύτη, φτερνιστούμε, πάμε στο μπάνιο και πριν μαγειρέψουμε ή φάμε.

Φοράμε μάσκα όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους ή κατοικίδια

Αυτό σημαίνει ότι φοράμε και στο σπίτι τη μάσκα και είναι σαφώς ασφαλέστερο να φορούν μάσκα και τα άλλα μέλη της οικογένειας, όταν μπαίνουν στο δωμάτιο στο οποίο έχουμε απομονωθεί. Οι μάσκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, σε όσους έχουν προβλήματα αναπνοής και σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα και δυσκολεύονται να βγάλουν μόνοι τους τη μάσκα χωρίς βοήθεια. Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα, αν είμαστε μόνοι μας.

Καλύπτουμε σωστά το πρόσωπο όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε και καθαρίζουμε τα χέρια μας συχνά

Καλύπτουμε το πρόσωπο και τη μύτη με ένα χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και πετάμε τα χρησιμοποιημένα σε έναν ειδικό, ξεχωριστό κάδο για σκουπίδια. Πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας. Πλένουμε τα χέρια συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά αφού πιάσουμε ή φυσήξουμε τη μύτη, φτερνιστούμε, πάμε στο μπάνιο και πριν μαγειρέψουμε ή φάμε.

Καθαρίζουμε καθημερινά τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνότερα

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε επιφάνειες, όπως πάγκους, τραπέζια, γραφεία, πόμολα, βρύσες, τη λεκάνη, το τηλεχειριστήριο, τα τηλέφωνα, τα λάπτοπ, τα τάμπλετ. Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε περιοχές που μπορεί να έχουν οποιαδήποτε σωματική έκκριση.

Διαχειριζόμαστε το στρες και το άγχος

Η παραπάνω κατάσταση είναι λογικό να προκαλέσει άγχος. Να θυμάστε πως ο καθένας αντιδρά διαφορετικά σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όσον αφορά στην COVID-19, τα δεδομένα είναι νέα και οι ειδήσεις καταιγιστικές. Αποφεύγουμε την παρακολούθησή τους όσο μπορούμε και ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσοι λάμβαναν φάρμακα για κάποια ψυχική διαταραχή, πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν την αγωγή τους και να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση σε κάποια συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση, επικοινωνούμε με τον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η μη προβλέψιμη νόσος covid-19 – ενδεδειγμένη αντιμετώπιση

Απαιτείται προετοιμασία για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ψυχική υγεία των παιδιών

Πρωτοποριακή φορητή συσκευή παρακολουθεί τα συμπτώματα covid-19

Κίνδυνος καταγμάτων στους χορτοφάγους σύμφωνα με την πρώτη σχετική βρετανική έρευνα

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ειδικά οι ολικοί χορτοφάγοι (vegans) έχουν κατά μέσο όρο τόσο μικρότερο δείκτη μάζας σώματος (είναι συνήθως πολύ αδύνατοι), όσο και χαμηλότερα επίπεδα ασβεστίου και πρωτεϊνών, σε σχέση με όσους τρώνε κρέας

Στοματικό σεξ... Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Στοματικό σεξ: Απόλυτη ικανοποίηση για έναν άνδρα…ποιο χαμηλά. Τα σώματα είναι διαφορετικά. Ξεχάστε τι έχετε δει στο πορνό, όπου το πέος είναι μεγάλο, απαλό, και την ατάκα για την γεύση “ω τόσο καλό”, καθώς το χειρίζεται ένα εξίσου τέλειο στόμα. Όλοι έχουμε τη δική μας μοναδική οσμή. Οτιδήποτε από αυτά που τρώμε μέχρι το σαπούνι που χρησιμοποιούμε μπορεί να το επηρεάσει.Ένα γρήγορο ντους είναι συνήθως αρκετό για να κρατήσει τα πράγματα φρέσκα εκεί κάτω. Κάθε οσμή που έχει απομείνει είναι φυσική και απολύτως εντάξει. Ναι, τα γεννητικά όργανα και το σπέρμα έχουν μια γεύση. Τι γεύση έχει; Δεν […]

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Βελτίωσε το σεξ στη σχέση σου

Καλύτερο σεξ: Συμβουλές για τη βελτίωση της σεξουαλικής σας ζωής. Η λέξη σεξ μπορεί να προκαλέσει ένα καλειδοσκόπιο συναισθημάτων. Από την αγάπη, τον ενθουσιασμό και την τρυφερότητα μέχρι τη λαχτάρα, το άγχος και την απογοήτευση – οι αντιδράσεις είναι τόσο ποικίλες όσο και οι ίδιες οι σεξουαλικές εμπειρίες. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι θα συναντήσουν όλα αυτά […]

Λόγοι που ερευνητές προτιμούν τον φυσιολογικό τοκετό έναντι μιας καισαρικής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σχέση με όσα παιδιά είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, εκείνα που είχαν γεννηθεί με καισαρική είχαν κατά μέσο όρο 10% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

Τα κατοικίδια... η σωτηρία της ψυχής

Ζώα ψυχολογία: Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην καλή διάθεση.  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι ξεκάθαροι για τις άμεσες χαρές που συνοδεύουν το να μοιράζονται τη ζωή τους με τα ζώα συντροφιάς. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία που μπορούν επίσης να συνοδεύσουν τη χαρά της περισυλλογής […]

Το σεξ δεν είναι μόνο προνόμιο της νεότητας

Ηλικία σεξ: Ο έρως χρόνια δεν κοιτά. To σεξ μπορεί να είναι μια ισχυρή συναισθηματική εμπειρία και ένα σπουδαίο εργαλείο για την προστασία ή τη βελτίωση της υγείας, και σίγουρα δεν είναι μόνο για τους νέους. Η ανάγκη για οικειότητα είναι άτολμη. Και οι μελέτες τώρα επιβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από το φύλο σας, μπορείτε να […]

Δε μπορώ να διαχειριστώ τον εκνευρισμό και τον θυμό των άλλων

Ψυχολογία- νεύρα: Δε μπορώ να διαχειριστώ τον εκνευρισμό των άλλων. Για να καταλάβουμε όσους προσπαθούν να αποφύγουν τον θυμό εκείνων που βρίσκονται γύρω τους, πρέπει να καταλάβουμε πώς ήταν η παιδική τους ηλικία. Κατά τη γέννηση, είμαστε πολύ εξαρτώμενα όντα . Το φαγητό μας, η ασφάλειά μας και, τελικά, η επιβίωσή μας εξαρτάται από τους […]