Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Check up: Έλεγχοι υγείας των γυναικών σε ηλικίες 30, 40 και 50 ετών

Check up: Έλεγχοι υγείας των γυναικών σε ηλικίες 30, 40 και 50 ετών

Check up: Όταν ο κόσμος άλλαξε για πάντα από την πανδημία του Covid-19, ο τακτικός έλεγχος υγείας έπεσε με ανησυχητικούς ρυθμούς!

Όταν ο κόσμος άλλαξε για πάντα από την πανδημία του Covid-19, ο τακτικός έλεγχος υγείας έπεσε με ανησυχητικούς ρυθμούς. Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα ποσοστά εξακολουθούν να υστερούν, αφήνοντας εκατομμύρια σε κίνδυνο να πάθουν σοβαρές ασθένειες απαρατήρητες. Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, χαρίστε στον εαυτό σας το δώρο της καλής υγείας! Ένας έλεγχος με συνιστώμενες δοκιμές μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις πριν γίνουν απειλητικές για τη ζωή, προστατεύοντας την υγεία σας σε κάθε ηλικία.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα κενά του προσυμπτωματικού ελέγχου υγείας
Η έναρξη της πανδημίας COVID-19 σηματοδότησε επίσης την αρχή μιας πιο ύπουλης υγειονομικής κρίσης. Οι προληπτικοί έλεγχοι για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 94%, αφήνοντας εκατομμύρια πίσω στην ετήσια πρόληψη της υγείας. Μια μελέτη από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση εκτιμά ότι οι Αμερικανοί έχασαν 9,4 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις το 2020 .

Μέχρι το τέλος του 2021, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού εξακολουθούσαν να είναι 46,7% χαμηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία, αφήνοντας ένα σημαντικό κενό. Αυτό το κενό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό επειδή ο καρκίνος του μαστού είναι τόσο κοινός. Μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού στη ζωή της. Παραμένει ένας από τους πιο θεραπεύσιμους καρκίνους λόγω της έγκαιρης ανίχνευσης, καθιστώντας τα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των γυναικών που αντιμετωπίζουν αυτή τη διάγνωση. Οι τακτικές σας εξετάσεις θα πρέπει να είναι:

 • Τεστ Παπανικολάου

Ο γιατρός σας θα συλλέξει ένα δείγμα των κυττάρων του τραχήλου σας με μια βούρτσα κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης. Ένας παθολόγος ελέγχει τα κύτταρα του τραχήλου σας για ανωμαλίες. Όταν τα κύτταρα αλλάζουν, θα μπορούσε να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου του τραχήλου της μήτρας . Θα πρέπει να κάνετε τεστ Παπανικολάου κάθε τρία χρόνια.

 • Έλεγχος ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Ο HPV προκαλεί περισσότερο από το 90% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι γιατροί μπορούν να σας εξετάσουν για HPV ως μέρος ενός τεστ Παπανικολάου. Είναι ένας διαδεδομένος ιός, αλλά μπορείτε να τον αποτρέψετε με τον εμβολιασμό . Εάν ο γιατρός σας κάνει εξετάσεις για HPV μαζί με το τεστ Παπανικολάου, μπορείτε να κάνετε προληπτικό έλεγχο κάθε πέντε χρόνια.

 • Κλινική εξέταση μαστού

Αν και οι μαστογραφίες δεν συνιστώνται σε άτομα στα 30 τους με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει χειροκίνητα για εξογκώματα και αλλαγές. Θα πρέπει επίσης να κάνετε τακτικές αυτοεξετάσεις του μαστού και να έχετε επίγνωση του σώματός σας.

 • Εκτίμηση κινδύνου καρκίνου του μαστού

Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και πρέπει να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο νωρίτερα. Μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν το οικογενειακό σας ιστορικό, την ηλικία στην οποία είχατε την πρώτη σας περίοδο, εάν έχετε γεννήσει, έχετε πάρει ορμόνες, το βάρος σας και εάν είχατε αλλοιώσεις του μαστού.

 • Εξετάσεις αίματος

Ανάλογα με τους κινδύνους σας, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ετήσιες εξετάσεις αίματος για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και αναιμία.
Μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικής νόσου.

 • Έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ)

Εάν διατρέχετε κίνδυνο να προσβληθείτε από ΣΜΝ, ο γιατρός σας θα πρέπει να σας εξετάζει τακτικά.

 • Πυελική εξέταση

Παρόλο που οι νέες κατευθυντήριες γραμμές αμφισβητούν εάν είναι απαραίτητες οι πυελικές εξετάσεις εάν δεν πρόκειται να κάνετε τεστ Παπανικολάου και δεν έχετε σχετικά συμπτώματα, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει μία φορά το χρόνο. Οι πυελικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να ανακαλύψουν σημάδια ΣΜΝ, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, μάζες και ενδομητρίωση.

 • Οπτικός έλεγχος καρκίνου του δέρματος

Μπορεί να υπάρχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα του οπτικού προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι 76.400 άνθρωποι στις ΗΠΑ αναπτύσσουν μελάνωμα κάθε χρόνο και περίπου 10.100 πεθαίνουν από τη νόσο. Δώστε προσοχή σε τυχόν μη φυσιολογικές περιοχές στο δέρμα σας και μιλήστε με τον δερματολόγο σας σχετικά με τον σωστό έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος για εσάς.

Όταν φτάσετε στην ηλικία των 50 ετών, συνεχίστε τους ετήσιους ελέγχους υγείας από τα 30 και τα 40 σας και προσθέστε:

 • Έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου

Θα πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου όταν φτάσετε στην ηλικία των 50 ετών με κολονοσκόπηση. Η πρώτη σας κολονοσκόπηση είναι μια βασική μέτρηση για να δώσει ένα καλό σημείο σύγκρισης αργότερα στη ζωή. Θα πρέπει να κάνετε κολονοσκόπηση κάθε δέκα χρόνια. Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν την έναρξη κολονοσκοπήσεων στην ηλικία των 45 ετών.

 • Σάρωση οστικής πυκνότητας

Οι σαρώσεις απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA) μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση της οστεοπόρωσης. Θα πρέπει να κάνετε αυτόν τον έλεγχο εάν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση και διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 52. Εάν δεν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο, ξεκινήστε αυτόν τον έλεγχο στα 65.

 • Έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα

Η αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT) μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του πνεύμονα. Η σάρωση LDCT είναι απαραίτητη εάν είστε καπνιστής και καπνίζετε για 20 χρόνια ή καπνίζατε και το κόψατε πριν από λιγότερο από 15 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προληπτικές εξετάσεις για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση

Έξι προληπτικές συμβουλές για να αποφύγετε τα επείγοντα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε εξετάσεις μετά τις συγκεντρώσεις της Πρωτοχρονιάς, λέει γιατρός στο UNC Medical Center. Εδώ είναι ο λόγος

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την καρδιά με SMS

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon