ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ατοπική δερματίτιδα: Συσχέτιση της δερματικής πάθησης με διαφορές στην παιδική ανάπτυξη

Ατοπική δερματίτιδα: Συσχέτιση της δερματικής πάθησης με διαφορές στην παιδική ανάπτυξη

Ατοπική δερματίτιδα: Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με μικρότερο ανάστημα, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερο βάρος στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Η ατοπική δερματίτιδα σχετίζεται με μικρότερο ανάστημα, υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και χαμηλότερο βάρος στην πρώιμη παιδική ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 17 Νοεμβρίου στο JAMA Dermatology. Ο Matthew N. Nicholas, M.D., από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις συσχετίσεις της ατοπικής δερματίτιδας με το ύψος, τον ΔΜΣ και το βάρος σε όλη την παιδική ηλικία σε μια μελέτη διαμήκους κοόρτης. Στη μελέτη πήραν μέρος παιδιά ηλικίας 5 ετών ή μικρότερα, τα οποία παρακολούθησαν μέχρι την εφηβεία από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η ανάλυση περιελάμβανε 10.611 παιδιά που παρακολουθήθηκαν για μία διάμεσο που έφτασε τους 28,5 μήνες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 17,3% των παιδιών είχαν ατοπική δερματίτιδα κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς ατοπική δερματίτιδα, παρατηρήθηκαν συσχετίσεις για την ατοπική δερματίτιδα με χαμηλότερη βαθμολογία z μήκους για την ηλικία, υψηλότερη βαθμολογία z BMI και χαμηλότερη βαθμολογία βάρους για την ηλικία (−0,13, 0,05 και −0,07, αντίστοιχα). Επομένως έχει διαπιστωθεί ότι η ατοπική δερματίτιδα ενδέχεται να διαδραματίσει ρόλο στην γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού. Μάλιστα, αυτή η επίδραση τείνει να εξασθενεί καθώς αυξάνεται η ηλικία.

Ανάλογα με την ηλικία, οι συσχετίσεις μεταξύ της ατοπικής δερματίτιδας και του ύψους και του ΔΜΣ διέφεραν. Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε μείωση κατά την ηλικία των 14 και 5,5 ετών, αντίστοιχα. Μετά την προσαρμογή για τις συμμεταβλητές, τα παιδιά με έναντι εκείνων χωρίς ατοπική δερματίτιδα ήταν 0,5 cm πιο κοντά με 0,2 περισσότερες μονάδες ΔΜΣ στην ηλικία των 2 ετών και ήταν 0,6 cm μικρότερα χωρίς διαφορά στο ΔΜΣ στην ηλικία των 5 ετών. Όσον αφορά το βάρος, δεν υπήρχαν ενδείξεις αλληλεπίδρασης μεταξύ ατοπικής δερματίτιδας και ηλικίας. «Απαιτούνται προοπτικές μελέτες με μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες για τη μέτρηση μακροπρόθεσμων συσχετίσεων και για την αξιολόγηση των πιθανών μεσολαβητικών επιδράσεων της σοβαρότητας της νόσου της ατοπικής δερματίτιδας, της σχετικής διαταραχής του ύπνου και της θεραπείας», γράφουν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αλλεργικής νόσου και ψυχικής υγείας

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη δερματίτιδα και την πρόληψη

Ατοπική δερματίτιδα : Συμβουλές για να την διαχειριστείτε

Ατοπική δερματίτιδα : Συμβουλές για να την αντιμετωπίσετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν