ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός οφέλη: Ο αντίκτυπος της τακτικής άσκησης στην καρδιακή υγεία [vid]

Αθλητισμός οφέλη: Ο αντίκτυπος της τακτικής άσκησης στην καρδιακή υγεία [vid]

Αθλητισμός οφέλη: Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως και 21 % για τους άνδρες και 29 % για τις γυναίκες. Επιπλέον, τα φυσικά δραστήρια άτομα έχουν 20 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα, πράγμα που με τη σειρά του, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Εάν και επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει συνολικά την υγεία, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ  – CDC – επισημαίνουν ότι μόνο το 21 τοις εκατό των Αμερικανών ενηλίκων τηρούν τις Συστάσεις Φυσικής Δραστηριότητας του οργανισμού. Για τους περισσότερους ενήλικες, αυτό σημαίνει 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης – όπως γρήγορο περπάτημα – ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης – όπως τρέξιμο – κάθε εβδομάδα, συν δύο εβδομαδιαίες προπονήσεις δύναμης.

Ποιος είναι όμως ο αντίκτυπος της τακτικής άσκησης στην καρδιακή υγεία συγκεκριμένα; Και πώς αυτή μεταφράζεται στη συνολική μας υγεία;

  • Χαμηλή πίεση αίματος. Μια υγιής καρδιά σπρώχνει περισσότερο αίμα με κάθε παλμό κι αυτό της επιτρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Με τη σειρά της η αποτελεσματικότερη λειτουργία μειώνει το στρες στην καρδιά και τις γύρω αρτηρίες, περιορίζοντας πιθανώς την αρτηριακή πίεση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιαγγειακή άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να τη μειώσετε.
  • Καλύτερη ροή του αίματος. Η τακτική φυσική δραστηριότητα που βασίζεται στην καρδιαγγειακή άσκηση επιτρέπει στην καρδιά να επιτύχει βελτιωμένη ροή αίματος στα μικρά αγγεία γύρω της, όπου μπορεί να δημιουργηθούν αποφράξεις λόγω λιπαρών αποθέσεων με την πάροδο του χρόνου. Η καλύτερη κυκλοφορία σε αυτές τις περιοχές μπορεί να αποτρέψει καρδιακές προσβολές. Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι η άσκηση συμβάλει στην δημιουργία περισσότερων φυσικών συνδέσων μεταξύ αυτών των μικρών αιμοφόρων αγγείων, πράγμα που σημαίνει ότι το αίμα έχει περισσότερους τρόπους να ταξιδέψει εκεί που πρέπει.

 

  • Χαμηλότερη χοληστερόλη. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση συνδέεται με βελτιώσεις στις τιμές χοληστερόλης, όπως αύξηση της υγιούς χοληστερόλης HDL και πιθανώς μείωση της κακής LDL χοληστερόλης έως και 10 τοις εκατό.
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου έως και 21 % για τους άνδρες και 29 % για τις γυναίκες. Επιπλέον, τα φυσικά δραστήρια άτομα έχουν 20 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε υγιή επίπεδα, πράγμα που με τη σειρά του, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με την American Heart Association, η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές, να μειώσετε το άγχος και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

 

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με μεγαλύτερη ευημερία και ανθεκτικότητα στο στες

Η γιόγκα ως φυσικό ανακουφιστικό του άγχους και του στρες

Tα παιδιά που ασκούνται από μικρά είναι πιο πιθανό να ωριμάσουν σε σωματικά δραστήριους ενήλικες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.

Πότε θα δοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις-Αποκλιμάκωση πάνω από 85%

Εκκρεμείς συντάξεις: Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης "ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες".

Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Κολύμβηση: Υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση κοινότητας και συντροφικότητας μεταξύ των κολυμβητών. Δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά από το να αντιμετωπίζουν μια πρόκληση παρέα και να μοιράζονται την εμπειρία ως ομάδα. Η συντροφικότητα σε αυτό το πλαίσιο βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης του ανήκειν. Είναι σημαντικό να είναι κανείς μέλος μια ομάδας με κοινούς στόχους.

Όταν η ποδηλασία είναι θεραπεία και μέσο πρόληψης διαφόρων παθήσεων

Αθλητισμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.