ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός καρδιά οφέλη: Πόση άσκηση χρειάζεστε για καλύτερη υγεία της καρδιάς [vid]

Αθλητισμός καρδιά οφέλη: Πόση άσκηση χρειάζεστε για καλύτερη υγεία της καρδιάς [vid]

Αθλητισμός καρδιά οφέλη: Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμη και η ήπια άσκηση όπως το περπάτημα έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη. 

Αν θέλετε μια υγιή καρδιά, όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με μια ενθαρρυντική νέα μελέτη για τη σχέση μεταξύ σωματικής δραστηριότητας και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ειδικότερα, η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άνθρωποι που συχνά ασκούνται και παραμένουν ενεργοί έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με άτομα που σπάνια κινούνται, είτε αυτή η άσκηση αποτελείται από λίγα λεπτά τζόκινγκ την ημέρα είτε πολλές ώρες περπάτημα την εβδομάδα. Η μεγάλης κλίμακας μελέτη, η οποία βασίστηκε σε αντικειμενικά δεδομένα για τις συνήθειες άσκησεις περισσοτέρεων από 90.000 ενηλίκων, ενισχύει τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι σχεδόν κάθε είδος και ένταση σωματικής δραστηριότητας φαίνεται να είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ο Δρ Terence Dwyer, ομότιμος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, και οι συναδέλφοί του, εξέτασαν αρχεία για περισσότερους από 90.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν φορέσει ιχνηλάτες άσκησης, παρακάμπτοντας οποιονδήποτε είχε επιβεβαιωμένο ιστορικό καρδιακής νόσου όταν συμμετείχαν στη μελέτη. Τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το πόσα λεπτά, συνολικά, κινούνταν κάθε εβδομάδα και πόσο από αυτή τη δραστηριότητα ήταν μέτρια, όπως περπάτημα, ή σχετικά έντονη, όπως το τζόκινγκ. Τέλος, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από νοσοκομεία και αρχεία θανάτων σχετικά με το ποιος, μεταξύ των 90.000 εθελοντών, εμφάνισε καρδιακή νόσο τα χρόνια μετά την ένταξή τους στη μελέτη και άρχισαν να διασταυρώνουν τις διαγνώσεις τους με τις συνήθειες δραστηριότητάς τους.

Φυσικά τα ευρήματα δεν αποτελούν καμία έκληξη: η φυσική δραστηριότητα προστατεύει έναντι των καρδιακών παθήσεων. Μάλιστα, τα άτομα από την ομάδα με τη λιγότερη σωματική δραστήρια, που σπάνια περπατούσαν ή ασκούνταν, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή νόσο συγκριτικά με τους πιο δραστήριους άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης ανώτατο όριο σχετικά με τα οφέλη της άσκησης. Οι άνδρες και οι γυναίκες που κινούνταν περισσότερο, περπατώντας έως και 1.100 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα (ένα σύνολο που περιελάμβανε τόσο την πραγματική τους άσκηση όσο και τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως ψώνια ή οικιακές δουλειές), ενώ συχνά προπονούνταν έντονα για 50 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα, δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Αντίθετα, αυτή η ομάδα κατέγραψε τις μεγαλύτερες μειώσεις κινδύνου, με άντρες και γυναίκες να παρουσιάζουν περίπου ίσα οφέλη.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσκηση ως φάρμακο για τον χρόνιο πόνο

Τα οφέλη του Pilates για την υγεία

Πώς η γιόγκα βοηθά στην ανακούφιση του στρες και του άγχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παρακολούθηση τηλεόρασης με το παιδί σας μπορεί να βοηθήσει στη γνωστική του ανάπτυξη

Οικογένεια: Διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στην οθόνη —είτε από τηλεόραση είτε από φορητή συσκευή— μπορεί να είναι ευεργετική, ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο προβάλλεται.

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επιθυμούν την κάλυψη γηροκομείων και νοσοκομείων

ΗΠΑ: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν χαλαρώσει τη σύστασή τους για καθολική κάλυψη για οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία, εκτός εάν αυτά τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε περιοχές όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα μετάδοσης του COVID-19.

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Όραση: Αν και η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων φακών επαφής είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιας μόλυνσης των ματιών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Δημιουργήστε τηγανητό ρύζι σε 10 λεπτά!

Ασιατική συνταγή: Αν ψάχνετε να βρείτε μία θρεπτική και συνάμα εύκολη συνταγή, σας προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το νόστιμο και γρήγορο τηγανητό ρύζι.