Ασφάλιση Υγείας

Χρέη ταμεία: Ποιες είναι οι ανοιχτές ρυθμίσεις για χρέη στα ταμεία;

Χρέη ταμεία: Ποιες είναι οι ανοιχτές ρυθμίσεις για χρέη στα ταμεία;

Χρέη ταμεία: Έξι ρυθμίσεις είναι “ανοιχτές” για όσους έχουν στα ασφαλιστικά ταμεία ληξιπρόθεσμες εισφορές.

Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν. Το μόνο που έχουν να κάνουν οι οφειλέτες, είναι να επιλέξουν ποια από αυτές ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες τους. Έξι ρυθμίσεις είναι “ανοιχτές” για όσους έχουν στα ασφαλιστικά ταμεία ληξιπρόθεσμες εισφορές. Η πρώτη είναι η πάγια ρύθμιση των 24 – 48 δόσεων. Η δεύτερη είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η τρίτη είναι δυνατότητα αναβίωσης χαμένων διακανονισμών (72 -120 δόσεων), η τέταρτη αφορά τους μερικώς συνεπείς οφειλέτες, η πέμπτη είναι η παραγραφή χρεών και η έκτη η ρύθμιση των εισφορών υγείας του 2022.

Πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

  1. Πάγια ρύθμιση
  2. Εξωδικαστικός  μηχανισμός ρύθμισης οφειλών (του ν.4738/2020)
  3. Αναβίωση ρυθμίσεων ασφαλιστικών οφειλών
  4. Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών για μερικώς συνεπείς οφειλέτες
  5. Παραγραφή χρεών
  6. Ρύθμιση εισφορών υγείας

Διπλή μάλιστα προθεσμία “τρέχει” κατά τον τρέχοντα μήνα προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες χρωστάνε στα ταμεία χωρίς να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Και αυτό γιατί έως τέλος Μαΐου αφενός λήγει η ασφαλιστική ικανότητα (δηλαδή η πρόσβαση στη δημόσια ιατρο – φαρμακευτική περίθαλψη) ακόμη και για όσους έχουν μη ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, ενώ παράλληλα εκπνέει η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ μόνο των εισφορών υγείας (δηλαδή υπέρ του ΕΟΠΥΥ) του 2022 προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ικανότητα έως και τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Μ’ άλλα λόγια, θα ισχύσει για τελευταία φορά για την περίοδο Ιουνίου 2023 -Φεβρουαρίου 2024 και όποιος οφειλέτης δεν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις συνολικές (δηλαδή όχι μόνο για εισφορές υγείας, αλλά και την κύρια σύνταξη κλπ.) και διαχρονικές (δηλαδή όχι μόνο για το 2023 αλλά για κάθε προηγούμενο έτος) οφειλές του, δεν θα έχει ασφαλιστική ικανότητα από το Μάρτιο του 2024. Αυτό σημαίνει πως δεν θα δοθεί ξανά η δυνατότητα την άνοιξη του 2024 να πληρώσει κανείς μόνο τις εισφορές υγείας (του 2023) και έτσι να έχει ασφαλιστική ικανότητα μέχρι το Φεβρουάριο του 2025.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τελευταία μέρα η 31η Μαΐου για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους οφείλουν στο ΕΦΚΑ

Χλιαρό το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση των 72 και 120 δόσεων

Τον Απρίλιο η επανένταξη οφειλετών ΕΦΚΑ ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση χρεών

ΑΑΔΕ: 200.000 οφειλέτες θα λάβουν μήνυμα για ρύθμιση ή κατάσχεση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ημέρες καριέρας στην Θεσσαλονίκη 24/2

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την 25η «Ημέρα Καριέρας», που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει, μέχρι σήμερα, διοργανώσει στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις ξεπερνούν τις 120, με περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας

ΔΥΠΑ: Μείωση της ανεργίας κατά 4,7% τον Ιανουάριο 2024

ΔΥΠΑ: Τον Ιανουάριο του 2024, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 1.039.475, σημειώνοντας μείωση -51.613 άτομα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, Ιανουάριο 2023

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Χάρτης πληρωμών για τα ασφαλιστικά ταμεία 19-23 Φεβρουαρίου

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: 99.530.022 ευρώ θα καταβληθούν σε 90.011 δικαιούχους, από τις 19 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

ΕΛΣΤΑΤ: Ελαφριά μείωση του πληθωρισμού στο 3,1% τον Ιανουάριο

ΕΛΣΤΑΤ: Η αξιοσημείωτη μείωση των τιμών της ενέργειας χαρακτηρίζεται κυρίως από τη σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 60,2%. Αντίθετα, η τροχιά των τιμών των τροφίμων συνέχισε την ανοδική της πορεία σημειώνοντας άνοδο 8,3%.