Ο προϋπολογισμός του προγράμματος δωρεάν διακοπών από την Δ.ΥΠ.Α. (τέως ΟΑΕΔ) φέτος υπολογίζεται πως θα είναι αυξημένος κατά 5 εκατ. ευρώ, στα 35 εκατ. Σταθερός ωστόσο παραμένει ο αριθμός των δικαιούχων στους 300.000.

Τι αλλάζει;

Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα μειωθούν τα έξοδα των δικαιούχων στη συμμετοχή τους και θα δοθούν υψηλότερα ποσά στα ξενοδοχεία ώστε να δηλώσει συμμετοχή μεγαλύτερος αριθμός και να είναι διαθέσιμα περισσότερα δωμάτια σε ολόκληρη την Ελλάδα. Για παράδειγμα για μία τετραμελής οικογένεια που θα επιλέξει να πάει διακοπές τον μήνα Αύγουστο σε ξενοδοχείο 3 αστέρων με πρωινό, η Υπηρεσία του ΟΑΕΔ θα καταβάλλει το ποσό των 806 ευρώ και οι δικαιούχοι θα πληρώσουν μόλις 96 ευρώ.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Ο διοικητής του πρώην ΟΑΕΔ και νυν Δημόσια ΥπηρεσίαΑπασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2021 είτε:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ)
  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας
  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών
  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας)
  • είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.