Ασφάλιση Υγείας

Επίδομα Θέρμανσης: Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

Επίδομα Θέρμανσης: Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

Επίδομα Θέρμανσης: Τι ισχύει για τους πολύτεκνους. Τα ποσά αυξάνονται και για κατοίκους περιοχών της νότιας χώρας που αντιμετωπίζουν χαμηλές θερμοκρασίες. Η κυβέρνηση δημοσίευσε τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση των ποσών στους 692.879 δικαιούχους που θα κυμαίνονται από 80 και φτάνει τα 650 ευρώ ανάλογα το νοικοκυριό. Η μεγάλη αλλαγή που γίνεται φέτος αφορά μια «εξατομίκευση» του προσδιορισμού της επιδότησης.

Με την εγκατάλειψη των 4 ζωνών που προβλεπόταν μέχρι πέρυσι και την υιοθέτηση συντελεστών για 13.500 περιοχές, οι οποίες θερμομετρήθηκαν από την ΕΜΥ. Υπήρξε μια καλύτερη καταγραφή των κλιματολογικών συνθηκών ανά την επικράτεια, που έγινε στη βάση θερμοκρασιών και όχι γεωγραφικού πλάτoυς όπως παλιότερα. Ορίστηκε χτες και η τιμή «βάσης», που είναι στα 220 ευρώ, μπήκε και μια προσαύξηση 10% για κάθε παιδί και έτσι βγαίνει η «σούμα».

Ουσιαστικά οι πολύτεκνοι σε περιοχές ορεινές όπου κάνει κρύο μπορεί να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά. Έτσι με βάση την εικόνα στο οικονομικό επιτελείο η υψηλότερη επιδότηση. Σχεδόν στα 550 ευρώ, αφορά πολύτεκνη οικογένεια σε περιοχή της Φλώρινας!

Πιο συγκεκριμένα με βάση την απόφαση οι πιο αυξημένοι συντελεστές με βάση τη μέτρηση της θερμοκρασίας αφορούν τις εξής περιοχές:

  •  Βελούχι: 356,40 ευρώ
  • Αγία Παρασκευή Κοζάνης και Βίγλα Φλώρινας: 354,20 ευρώ
  • Κάτω Βέρμιο Ημαθίας, Πηγάδια Νάουσας και Δασικό Χωριό Ξάνθης: 349,80 ευρώ
  • Πισοδέρι Φλώρινας: 338,80 ευρώ
  • Νέα Κοτύλη Καστοριάς και Λειβαδίτης Ξάνθης: 336,60 ευρώ

Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τα ποσά αυξάνονται και για κατοίκους περιοχών της νότιας χώρας που όμως έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και περιοχές στη Βόρεια Αττική. Επίσης ο καθορισμός κατώτερου ποσού που διανέμεται στα 80 ευρώ δίνει ένα μπόνους σε περιοχές του Νότου που με το παλιό καθεστώς έμπαιναν στη Γ’ και Δ’ Ζώνη. Έτσι με βάση τις θερμοκρασίες και το πόσες μέρες καταγράφεται χαμηλή θερμοκρασία μπορεί κάποιες περιοχές να είδαν χαμηλούς συντελεστές ωστόσο με το κατώτερο πλαφόν στα 80 ευρώ κατάφεραν να «κλειδώσουν» ένα αυξημένο ποσό.

Για παράδειγμα στη Ρόδο, όπου υπάρχει ο συντελεστής 0,17 με τη βάση των 220 ευρώ το επίδομα θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 37,40 ευρώ. Όμως με το κατώτατο όριο το ποσό ανέβηκε στα 80 ευρώ. Βέβαια αυτά τα ποσά «καλύπτουν» μια ποσότητα περίπου 90 – 100 λίτρων, που βέβαια ακόμη και για τη Ρόδο δεν είναι και αρκετή. Σημειώνεται ότι με βάση την ΚΥΑ όπου προσδιορίστηκε το νέο πλαίσιο πριν λίγους μήνες, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η διάθεσή του.

Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ορίου που αναφέρθηκε, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται η τιμή 0,80 € ανά λίτρο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεπέρασε το 4% ο δείκτης θετικότητας- Ανησυχητική η διασπορά της μετάλλαξης στην Ελλάδα

Χρονομέτρηση μέσω του e-katanalotis και τρόπος λειτουργίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναστολές ΚΑΔ : Όλα όσα ισχύουν για τον μήνα Απρίλιο

Αναστολές ΚΑΔ : Δείτε, όλα όσα θα ισχύσουν για τις επιχειρήσεις για τις αναστολές Απριλίου και για το ποιες επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή αλλά και αυτές που ανοίγουν και γίνονται πληττόμενες.

ΟΠΕΚΑ: Έκτακτη καταβολή επιδομάτων (Δείτε γιατί)

ΟΠΕΚΑ: Δείτε πότε ο οργανισμός ΟΠΕΚΑ, θα καταβάλει τα επιδόματα στους δικαιούχος για τον μήνα Απρίλιο, αλλά και τον λόγο που αυτά θα καταβληθούν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και όχι την ημερομηνία που καταβάλλονται πάντα.

Voucher 200 ευρώ: Ξεκίνησε η εξαργύρωση, έρχεται ο β' κύκλος

Voucher 200 ευρώ: Σε εξέλιξη βρισκεται ήδη η εξαργύρωση των voucher των 200 ευρώ του α' κύκλου, με τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών να έχουν ξεκινήσει τις προσφορές. Ενόψει ο β’ κύκλος με νέες κατηγορίες δικαιούχων. Ακουλουθούν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για τις αιτήσεις και χρονοδιαγράμματα.

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται

Δώρο πάσχα : Tο Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα πληρωθεί με μοντέλο μεικτής χρηματοδότησης. Δείτε πως υπολογίζεται και πότε θα καταβληθεί.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα - Ποιοι κληρονόμοι παίρνουν αναδρομικά

Αναδρομικά κληρονόμων: Πρόκειται για κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων που έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που είχε ανακοινώσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις αρχές του έτους.

Αναστολές Απριλίου: Δόθηκε παράταση στις αιτήσεις

Αναστολές Απριλίου: Από την 01/04/20, άνοιξε το σύστημα για την δήλωση αναστολών του Απριλίου αλλά και το δελτίο τύπου για το τι ισχύει με τις αναστολές και τις κλειστές ,ανοιχτές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Προνομιακή προσφορά check up

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Είναι ημέρα προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη.