Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ασφάλιση Υγείας

Επίδομα μητρότητας – Επέκταση του επιδόματος της ΔΥΠΑ

Επίδομα μητρότητας – Επέκταση του επιδόματος της ΔΥΠΑ

Οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και αγρότες που καλύπτονται από ασφάλιση θα δικαιούνται την παρατεταμένη προστασία μητρότητας ΔΥΠΑ για διάρκεια εννέα μηνών.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπερασπίζεται την επέκταση των επιδομάτων μητρότητας που παρέχονται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ώστε να καλύπτουν τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και αγρότες. Η πρωτοβουλία αυτή πρόκειται να ενσωματωθεί στο προσεχές ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες και αγρότες που καλύπτονται από ασφάλιση θα δικαιούνται την παρατεταμένη προστασία μητρότητας ΔΥΠΑ για διάρκεια εννέα μηνών. Αυτό το επίδομα μητρότητας, που καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, θα ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που ισχύει σε μηνιαία βάση.

Μόλις κατατεθεί η διάταξη αυτή στη Βουλή και ψηφιστεί, οι αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες θα λάβουν αυτό το εξειδικευμένο επίδομα προστασίας μητρότητας από τη ΔΥΠΑ, ύψους 780 ευρώ, για εννιάμηνο.

Επιπλέον, στο επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα δικαιούνται πλέον και ασφαλισμένοι που προηγουμένως αποκλείονταν λόγω διακριτών κανόνων των πρώην Ταμείων τους, όπως οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και οι μισθωτοί του πρώην ΕΤΑΑ. Το μέτρο αυτό επεκτείνεται και στους εργαζόμενους που επιλέγουν να υιοθετήσουν ένα παιδί, υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί γίνει μέλος της οικογένειας πριν από την ηλικία των οκτώ ετών.

Επιπλέον, η διάταξη αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στους πατέρες, καθώς οι μητέρες έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν το δικαίωμά τους στην ειδική προστασία μητρότητας στον πατέρα, για μέγιστο διάστημα επτά μηνών. Αυτή η προσέγγιση αποσκοπεί στη διασφάλιση της συνολικής γονικής προστασίας.

Τα οφέλη της διεύρυνσης της μητρότητας

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, με τη διάταξη αυτή ολοκληρώνεται η προσπάθεια διασφάλισης της μητρότητας για όλους τους ασφαλισμένους. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν ήδη το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ, που ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, για εννιάμηνο. Αντίστοιχα, οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα απολαμβάνουν επίσης παρόμοιο όφελος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος 4997/2022 προέβλεπε την επέκταση της προστασίας της μητρότητας για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, ευθυγραμμίζοντάς την με το ειδικό δικαίωμα γονικής άδειας για τις μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε από έξι σε εννέα μήνες η διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας για μητέρες ασφαλισμένες στον ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Αυτή η ρύθμιση επιδιώκει να στηρίξει τις οικογένειες και να εξασφαλίσει ισότητα στις παροχές για όλες τις ασφαλισμένες γυναίκες. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός ευρύτερου συνόλου κυβερνητικών δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως το επίδομα τοκετού και το πρόγραμμα «Βρεφονηπιοκόμοι της Γειτονιάς». Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι η παροχή ολοκληρωμένης προστασίας της μητρότητας και η προώθηση της ισορροπίας μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

861 ευρώ για ανέργους με δύο απλά δικαιολογητικά

ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ: Χάρτης πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία για 23-27 Οκτωβρίου

Άμεση επαναπρόσληψη στα ίδια νοσοκομεία των 2.000 υγειονομικών

ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για το «Βάζω το μέλλον μου σε πρόγραμμα»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Ενίσχυση στον κλάδο ένδυσης από την ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έγινε μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της ειδικότητας «Υφάσματος, Ένδυσης και Σχεδιασμού Ενδύματος» και τη διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας.

Γιατί η ασφάλιση είναι το κλειδί για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Ασφάλιση: Πολλοί ασφαλιστές άργησαν να προσφέρουν κάλυψη για την καθαρή ενέργεια και αυτό το κενό κάλυψης κινδυνεύει να εμποδίσει τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση.

Ποιοι θα δεχθούν άμεσα τηλεφώνημα από τον ΕΦΚΑ;

ΕΦΚΑ: Ο ΕΦΚΑ συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμα τηλεφωνικών κλήσεων για να βοηθήσει δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους πριν την αίτηση συνταξιοδότησης.

Close Icon