Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ασφάλιση Υγείας

ΕΦΚΑ: Πώς θα ξεκινήσουν να εγκρίνονται οι συντάξεις όσων χρωστούν;

ΕΦΚΑ: Πώς θα ξεκινήσουν να εγκρίνονται οι συντάξεις όσων χρωστούν;

ΕΦΚΑ: Μετά το Πάσχα αρχίζουν ξανά οι εκταμιεύσεις συντάξεων για ασφαλισμένους με οφειλές έως 30.000 ευρώ.

Μετά το Πάσχα επαναρχίζουν οι εκταμιεύσεις συντάξεων για ασφαλισμένους με οφειλές έως 30.000 ευρώ. Αρχικά, η πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών αιτήσεων αναμενόταν να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο, οι τεχνικές προκλήσεις παρεμπόδισαν αυτήν την πρόοδο. Το πιο πιθανό σενάριο τώρα είναι να ξεκινήσουν οι αιτήσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του Μαΐου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δεδουλευμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά χρωστούν έως και 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις νέες ρυθμίσεις, διασφαλίζοντας ότι είναι πλήρως συμμορφωμένοι και δικαιούνται συνταξιοδότησης.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για συνταξιούχους με χρέη;

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έχει ήδη υπογράψει τη σχετική Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) και αναμένεται να ακολουθήσει και το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα επιτρέψει στην πλατφόρμα, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, να καταστεί λειτουργική. Η ένταξη του ΕΦΚΑ με το Σύστημα Οικονομικής Διαχείρισης της Δημόσιας Διοίκησης (ΔΙΑΣ) και τις τράπεζες παραμένει πρόκληση, καθυστερώντας ενδεχομένως το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η εξειδικευμένη πλατφόρμα πρέπει να είναι λειτουργική για να διευκολύνει τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, επιτρέποντάς τους να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Τι αλλάζει για όσους έχουν μπλοκαρισμένες συντάξεις λόγω οφειλών;

Η διαδικασία, όπως καθιερώθηκε από τον πρόσφατο Νόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση (Ν. 5078/23), δεν αφορά μόνο ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη από 20.000 έως 30.000 ευρώ αλλά και αγρότες με χρέη από 6.000 έως 10.000 ευρώ. Για ποσά που υπερβαίνουν αυτό το όριο, οι συντάξεις θα εκταμιεύονται τακτικά, με παρακράτηση 60% κάθε μήνα.

Η ρύθμιση αυτή θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου μειωθούν οι οφειλές σε 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρωθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ισχύουν σήμερα. Σημειωτέον, οι αιτούντες δεν πρέπει να έχουν τραπεζικές καταθέσεις άνω των 12.000 ευρώ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά υποβληθείσες αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ, με την πλατφόρμα να αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες του πρακτορείου θα αξιολογούν τη συμμόρφωση με άλλες απαιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως ηλικία και ημέρες ασφάλισης, κατά περίπτωση.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 οφειλέτες στον ΕΦΚΑ θα συνταξιοδοτηθούν επιτυχώς. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ασφαλισμένους που παρέμειναν εκτός διαδικασίας καταβολής της σύνταξης για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η υφιστάμενη διάταξη πρακτικά δεν μπορούσε να εφαρμοστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

«Τι γίνεται με τις καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ, τα λάθη στις fast track συντάξεις και τους ανασφάλιστους λόγω οφειλών;»

Πότε θα δοθούν οι συντάξεις Απριλίου και τα αναδρομικά των συνταξιούχων;

Μιχαηλίδου: 780.000 συντάξεις εκκαθαρίστηκαν μέσα σε 28 μήνες - Πόσες εκκρεμούν;

Ο Φεβρουάριος φέρνει νωρίτερα τις πληρωμές των συντάξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δεν δόθηκε η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας λόγω προβλήματος της πλατφόρμας.

ΔΥΠΑ: Ένα πρόβλημα έχει προκύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΔΥΠΑ για την ειδική παροχή προστασία της μητρότητας και ενεργοποιήθηκε πρόσφατα για αυτοαπασχολούμενες.

Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις κατασκηνώσεις του ΕΦΚΑ

Κατασκηνώσεις ΕΦΚΑ: Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά δικαιούχων ασφαλισμένων των ενταγμένων φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών στον e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν ασφαλιστική ικανότητα και δεν έχουν δικαίωμα παροχής από άλλον φορέα για το έτος 2024.

Ευρωεκλογές 2024: Πού ψηφίζω και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;

Ευρωεκλογές 2024: Όσον αφορά το εκλογικό τμήμα που ψηφίζετε, αυτό, καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας σας. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου από τους συνολικά 202.556 εκλογείς. 

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Νέος κύκλος του προγράμματος προ των πυλών

Ενίσχυση επιχειρήσεων ΜΜΕ: Στον πρώτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος ενισχύθηκαν 45.509 δικαιούχοι με συνολικό ποσό της επιχορήγησης που έφτασε τα 92.990.407,56 ευρώ, δηλαδή το 78,37% της συνολικής εγκεκριμένης δημόσιας δαπάνης.

Close Icon