Ασφάλιση Υγείας

ΕΦΚΑ: Ευκολότερη συνταξιοδότηση χάρη στην παραγραφή χρεών 10ετίας

ΕΦΚΑ: Ευκολότερη συνταξιοδότηση χάρη στην παραγραφή χρεών 10ετίας

ΕΦΚΑ: Ένα ακόμη ευχάριστο παρελκόμενο της παραγραφής των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για χρέη 10ετίας και άνω είναι η εξομάλυνση του δρόμου για συνταξιοδότηση.

Ένα ακόμη ευχάριστο παρελκόμενο της παραγραφής των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ για χρέη 10ετίας και άνω είναι η εξομάλυνση του δρόμου για συνταξιοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, τον δρόμο προς τη σύνταξη ανοίγει η παραγραφή οφειλών πέραν της δεκαετίας προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Χιλιάδες ασφαλισμένοι με χρέη στα ταμεία αδυνατούσαν μέχρι σήμερα να συνταξιοδοτηθούν, καθώς οι αιτήσεις τους απορρίπτονταν από τις υπηρεσίες απονομής του υπερταμείου ασφάλιστης. Υπενθυμίζεται ότι η παραγραφή των οφειλών πέραν της δεκαετίας ήρθε για να επουλώσει τις «πληγές» που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου το 2016.

Τα μέτρο θεσμοθετήθηκε στο πλαίσιο της εναρμόνισης του συστήματος με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας κρίθηκε αντισυνταγματικός ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Το νέο πλαίσιο, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις δίνει «ανάσα» σε περίπου 300.000 ασφαλισμένους, οδηγεί σε βαθύ κούρεμα των χρεών προς τα ταμεία, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε χιλιάδες ασφαλισμένοι να βγουν μετά από χρόνια αναμονής στη σύνταξη.

Δικαιούχοι είναι εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, ενώ σύμφωνα με νομικούς κύκλους απεγκλωβίζονται κυρίως 67αρηδες μη μισθωτοί, οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στα ταμεία πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Η παραγραφή έχει αναδρομική ισχύ από το 2016 και πρακτικά οδηγεί σε «σβήσιμο» οφειλών έως μιας δεκαετίας. Με την εφαρμογή του μέτρου ο ασφαλισμένος μπορεί πλέον να λαμβάνει ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ οι εργαζόμενοι δεν θα χάνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους για οφειλές των εργοδοτών τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΦΚΑ: Η ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις φέρνει "ζεστό" χρήμα στο ταμείο

Χωρίς αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας 19 συναλλαγές

e-ΕΦΚΑ: Σε 10 χρόνια μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των εισφορών

e-ΕΦΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας για μη μισθωτούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

72 δόσεις: Η νέα ρύθμιση σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προ των πυλών

72 δόσεις: Θεσπίζεται νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυσκολίες που προκάλεσαν στους οφειλέτες, μετά την πανδημία του κορονοϊού, η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.