ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανταγωνισμός Εργασία: Τι δείχνει έρευνα για τους εγωκεντρικούς ανθρώπους στο εργασιακό περιβάλλον

Ανταγωνισμός Εργασία: Τι δείχνει έρευνα για τους εγωκεντρικούς ανθρώπους στο εργασιακό περιβάλλον

Αυτό συμβαίνει επειδή όποιο όφελος έχουν από την εκφοβιστική, χειριστική και δόλια συμπεριφορά τους, αντισταθμίζεται από τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις τους.

Ανταγωνισμός Εργασία: Οι εγωιστές, οι ψυχροί και οι επιθετικοί άνθρωποι, που χειραγωγούν τους άλλους, δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διακριθούν σε βάρος των ευγενικών ανθρώπων στους χώρους εργασίας, παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το να είναι κανείς καλός, αναπόφευκτα θα τον «πατήσουν» και θα τον προσπεράσουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων πολυετών μελετών Αμερικανών ερευνητών, οι οποίες δείχνουν ότι οι καλοί άνθρωποι δεν κόβουν συστηματικά τελευταίοι το νήμα.

Η έρευνα για τους εγωκεντρικούς, ανταγωνιστικούς ανθρώπους

Οι έρευνες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κατέγραψαν την πορεία 450 εγωκεντρικών, ανταγωνιστικών και χειριστικών ανθρώπων από το πανεπιστήμιο έως την εξέλιξη της καριέρας τους, σε βάθος 14 ετών. Το ψυχολογικό «προφίλ» των συμμετεχόντων ήταν γνωστό από σχετική αξιολόγηση με τεστ προσωπικότητας όσο ακόμη ήταν φοιτητές. Οι ίδιοι άνθρωποι μελετήθηκαν μετά από πολλά χρόνια, για να διαπιστωθεί κατά πόσο ο εν γένει δυσάρεστος χαρακτήρας τους τούς έδωσε στην πορεία κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την αναρρίχησή τους σε ανώτερες θέσεις ιεραρχίας.

Οι ανταγωνιστικοί άνθρωποι δεν έχουν τελικά πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό

«Εκπλαγήκαμε από τα ευρήματα. ‘Ασχετα με το συγκεκριμένο άτομο ή με το εκάστοτε εργασιακό περιβάλλον, το να μην είναι κανείς φιλικός, δεν του δίνει πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό για εξουσία, ακόμη και σε οργανισμούς που διαθέτουν κουλτούρα του τύπου ο ένας τρώει τον άλλο», δήλωσε ο καθηγητής Κάμερον Άντερσον. Αυτό δεν σημαίνει, όπως δείχνουν οι έρευνες, ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν φθάνουν σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης, απλώς δεν φθάνουν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους, πράγμα που ισχύει και για τα δύο φύλα. Αυτό συμβαίνει επειδή όποιο όφελος έχουν από την εκφοβιστική, χειριστική και δόλια συμπεριφορά τους, αντισταθμίζεται από τις κακές διαπροσωπικές σχέσεις τους. «Το κακό νέο εν προκειμένω είναι ότι οι οργανισμοί όντως προάγουν τους ανθρώπους αυτούς σε θέσεις ευθύνης εξίσου συχνά με τους καλούς και ευγενικούς ανθρώπους. Με άλλα λόγια, επιτρέπουν σε «κόπανους» να αποκτούν εξουσία όσο και οποιοσδήποτε άλλος, παρόλο που οι πρώτοι μπορούν να κάνουν σοβαρή ζημιά σε έναν οργανισμό», τόνισε ο ‘Αντερσον.

Το ζήτημα αυτό έχει ζωτική σημασία για το σωστό μάνατζμεντ στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως οι μακιαβελικοί και εγωκεντρικοί άνθρωποι σε θέσεις εξουσίας τείνουν να είναι προσβλητικοί, δίνουν προτεραιότητα στο ατομικό συμφέρον τους, δημιουργούν σταδιακά μια κουλτούρα διαφθοράς και τελικά προξενούν την κατάπτωση του οργανισμού ή της εταιρείας τους.

Παράλληλα, δρουν ως τοξικά πρότυπα για την κοινωνία.

Εξωστρεφείς  – Εσωστρεφείς

«Οι έως τώρα έρευνες είναι σαφείς: Οι φιλικοί άνθρωποι στην εξουσία φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο ‘Αντερσον. Οι νέες μελέτες δείχνουν επίσης ότι γενικότερα οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιθανότερο να προαχθούν σε σχέση με τους εσωστρεφείς, χάρη στην κοινωνικότητα, την ενεργητικότητα και την αυτοπεποίθησή τους. Οι τέσσερις βασικοί τρόποι που οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερη εξουσία σε ένα εργασιακό ή άλλο περιβάλλον (ακόμη και στην πολιτική), είναι οι εξής:

  • μέσω επιθετικής και εκφοβιστικής συμπεριφοράς,
  • μέσω διπλωματικότητας και δημιουργίας συμμαχιών με ανθρώπους που έχουν επιρροή,
  • μέσω επίδειξης αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας με τους άλλους και, τέλος,
  • μέσω εργατικότητας, αποτελεσματικότητας και υψηλών επιδόσεων στα καθήκοντά τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κάθε προσωπικότητα έχει το δικό της εγκεφαλικό προφίλ

Οι δομές εγκεφάλου σχετίζονται με την προσώπικότητα μας

Λ.Τριαντογιάννη:Οι φαρμακευτικές θα αλλάξουν την διαχείριση των ταλέντων

Αυξημένος ο κίνδυνος θανάτου σε ασθενείς covid-19 που πάσχουν από σχιζοφρένεια

Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις συνέπειες της Covid-19, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, στα τεστ κορωνοϊού και στην ιατρική φροντίδα

Ξεκινούν σήμερα οι καταβολές επιδομάτων

Πληρωμή Επιδομάτων: Ξεκινούν οι καταβολές ενοικίου, ΚΕΑ, γέννας και προνοιακών. Ξεκινάει σήμερα το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΑ η καταβολή των επιδομάτων. Συγκεκριμένα, πληρώνεται Ελάχιστο Εγγυημένο (π. ΚΕΑ), επίδομα ενοικίου, επίδομα γέννας, προνοιακά επιδόματα κ.α..

Νομίζεις ότι το κορίτσι σου είναι τσιγγάνα ψυχή

Τσιγγάνα ψυχή: Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν τον τίτλο αυτό. Αν ποτέ συναντήσετε ένα κορίτσι με μια τσιγγάνικη ψυχή, θα πρέπει να έχει κάποια επίδραση σε εσάς. Μάλλον ήταν σαν κανέναν που γνώρισες πριν. Αυτό το ελεύθερο πνεύμα ήταν κάποια που σε έκανε να νιώθεις άνετα και καλά με τον εαυτό σου ενώ ήταν παρούσα, και θα ήθελες πολύ να την ξαναδείς.

Η ανάγκη για προϊόντα βιολογικά και χωρίς γλουτένη αναδεικνύει το χαρούπι ως υπερτροφή

Επομένως, το χαρούπι και η χαρουπόσκονη προτείνονται να συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, καθώς περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, χαμηλά λιπαρά και έχουν γλυκιά γεύση.

Σε τι διαφέρουν οι παλιές ψυχές

Old Soul: Τι εννοούν όταν σε χαρακτηρίζουν "παλιά" ψυχή. Η ιδέα της παλιάς ψυχής εμπνέεται από την ιδέα ότι τα σώματά μας είναι περιέκτες για το πνεύμα, και μια παλιά ψυχή "είναι κάποιος που συνεχίζει να μετενσαρκώνεται για να θεραπεύσει ή να ολοκληρώσει καρμικές συμφωνίες".

Πιο συχνά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για ηλικίες άνω των 45

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Πιο συχνές σε ηλικίες άνω των 45 ετών.  Νέα έρευνα δείχνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ, λόγω της απροθυμίας της κοινωνίας να μιλήσει για μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους που κάνουν σεξ. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Chichester αποκάλυψε αρνητικές συμπεριφορές και περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες σεξουαλικής υγείας της ηλικιακής ομάδας συνδέονται με μια γενιά που δεν γνωρίζει τους κινδύνους της μη προστατευόμενης συνουσίας.

Τι συμβαίνει όταν λαμβάνω το εμβόλιο

COVID-19: Τι συμβαίνει όταν λαμβάνω το εμβόλιο.  Καθώς τα εμβόλια εκτυλίσσονται αργά σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να τα λάβουν. Πρέπει να κάνουμε κάτι να προετοιμαστούμε πριν τον εμβολιασμό; Εάν αναρωτιέστε εάν θα πρέπει να πάρετε ένα αναλγητικό ή οτιδήποτε άλλο πριν τον εμβολιασμό σας, ειδικοί συμβουλεύουν να το αποφύγετε.