ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Yποθυρεοειδισμός: Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Yποθυρεοειδισμός: Αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Yποθυρεοειδισμός: Οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό, που ονομάζεται επίσης υπολειτουργικός θυρεοειδής, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology στις 6 Ιουλίου 2022. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν ακόμη υψηλότερος για άτομα των οποίων η κατάσταση του θυρεοειδούς απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών.

Ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα κόπωσης, αύξηση βάρους και ευαισθησία στο κρύο. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα άνοιας που μπορεί να είναι αναστρέψιμα με τη θεραπεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Chien-Hsiang Weng, MD, MPH, του Πανεπιστημίου Brown στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ. «Ενώ χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν τα προβλήματα του θυρεοειδούς ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για άνοια και θεραπείες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη μη αναστρέψιμη γνωστική έκπτωση».

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας 7.843 ατόμων που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια στην Ταϊβάν και τα συνέκριναν με τον ίδιο αριθμό ατόμων που δεν είχαν άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη. Οι ερευνητές έψαξαν να δουν ποιος είχε ιστορικό είτε υποθυρεοειδισμού είτε υπερθυρεοειδισμού και βρήκαν ότι συνολικά 102 άτομα είχαν υποθυρεοειδισμό και 133 είχαν υπερθυρεοειδισμό. Δεν βρήκαν σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και άνοιας.

Από τα άτομα με άνοια, 68 άτομα, ή 0,9%, είχαν υποθυρεοειδισμό (34 από τα άτομα χωρίς άνοια), ή 0,4%. Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως το φύλο, η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα της ίδιας ηλικίας που είχαν προβλήματα με τον θυρεοειδή. Για άτομα κάτω των 65 ετών, το ιστορικό υποθυρεοειδισμού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ορμόνες επηρεάζουν την ψυχική υγεία;

Η λειτουργία του θυρεοειδή αδένα επηρεάζει πολύ την καρδιά

Έξι απροσδόκητα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν