ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακάλυψη επιστημόνων δίνει άλλη διάσταση στη νευρική ανορεξία

Ανακάλυψη επιστημόνων δίνει άλλη διάσταση στη νευρική ανορεξία

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η νευρική ανορεξία δεν είναι μόνο μία ψυχιατρική κατάσταση, αλλά σχετίζεται και με προβλήματα του μεταβολισμού. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εξηγήσουν τις κακές επιδόσεις στην θεραπεία της ασθένειας, αλλά και να ανοίξει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις για την πρόβλεψη και την θεραπεία όσων κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν νευρική ανορεξία, σημειώνει η Guardian.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA περίπου 17.000 ανθρώπων με νευρική ανορεξία με εκείνο περισσοτέρων από 55.000 υγιών ανθρώπων. Η έρευνα αποκάλυψε 8 γονίδια που συνδέουν τη νευρική ανορεξία με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Παράλληλα όμως ανέδειξε ότι το DNA εμπλέκεται στην καύση του λίπους, τη σωματική δραστηριότητα και την ανθεκτικότητα στον διαβήτη τύπου 2.

Τι σημαίνει η ανακάλυψη για την ανορεξία

«Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε την ανορεξία- ίσως και άλλες διατροφικές διαταραχές- ως μόνο ψυχιατρικές ή ψυχολογικές καταστάσεις», δήλωσε στη Guardian ο Ζερόμ Μπριν, γενετιστής στο King’s College στο Λονδίνο, που ήταν επικεφαλής της μελέτης μαζί με Αμερικανούς ερευνητές του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας.

«Η ανορεξία έχει τις αναμενόμενες συνδέσεις με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, αλλά και έχει και προφανείς μεταβολικούς συσχετισμούς, που δεν βλέπουμε σε άλλες ψυχιατρικές διαταραχές», συμπλήρωσε. Αν και φαίνονται υγιή, τα γονίδια του μεταβολισμού φαίνεται να συνδυάζονται με γονίδια που συνδέονται με ψυχιατρικά θέματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο της νευρικής ανορεξίας. Η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή εξηγείται κατά το ήμισυ με τη γενετική, αλλά το υπόλοιπο αποδίδεται σε γεγονότα της ζωής και άλλους παράγοντες.

Ελπίδες για νέες θεραπείες για την ανορεξία

Βέβαια, η Guardian σημειώνει ότι τα 8 γονίδια που εντοπίστηκαν στην έρευνα εξηγούν μόνο ένα μικρό μέρος της ανορεξίας. Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες γονίδια που συνολικά συμβάλλουν στον κίνδυνο αυτής της διατροφικής διαταραχής. Ο Μπριν τόνισε ότι οι επιστήμονες πρέπει τώρα να μελετήσουν τον μεταβολισμό ανθρώπων με νευρική ανορεξία και άλλες διατροφικές διαταραχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι πιθανό να αναπτυχθούν θεραπείες με βάση τον μεταβολισμό, ή να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν να υποτροπιάσουν, ένα συχνό πρόβλημα στη νευρική ανορεξία. «Αν προβλέψουμε την υποτροπή, θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα», υπογράμμισε ο γενετιστής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν

Έρευνα αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D για την ψυχολογία μας

Κατάθλιψη: Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι ρυθμίζει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι διαταραχές των οποίων έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη.